Diverse

Ca în fiecare an, în prima jumătate a lunii octombrie apar mai multe raportări asupra vânzărilor / livrărilor pe diferite segemnte de piață pentru al treilea sfert de an. M-am oprit asupra livrărilor de computere, care includ atât segmentul de desktop PC, cât și pe cel de notebook, fiindcă am remarcat diferențe notabile în dreptul producătorului Apple.

Cele trei mari companii ce realizează diferite studii de piață – Gartner, IDC și Canalys, nu au reușit să ofere cifre cât de cât similare în ceea ce privește partea de livrări PC-uri Apple. La celelalte companii nu sunt diferențe majore, dar la gigantul american cifrele nici că pot fi comparate unele cu celelalte.

Raport IDC livrari PC in Q3 2022

Raport IDC livrari PC in Q3 2022

Raport Canalys livrari PC in Q3 2022

Raport Canalys livrari PC in Q3 2022

Raport Gartner livrari PC in Q3 2022

Raport Gartner livrari PC in Q3 2022

Nu pot înțelege cum la toți ceilalți producători cifrele sunt identice în multe cazuri sau sunt diferențe minore, iar pentru Apple numărul de unități livrate este de 10.060, 7.993 sau 5.795. Asta s-ar traduce în primul caz într-o creștere YOY (Year On Year) de nu mai puțin de +40.2% în primul caz, de doar +1.7% în cel de-al doilea, pentru ca ultimul raport să anunțe o scădere de -15.6%.

Repet pentru a treia oară: foarte ciudat este că în dreptul celorlalte companii ce livrează PC-uri cifrele sunt foarte apropiate, dar nu și la Apple. Cam ce înțelegeți voi din cele de mai sus, că mie îmi dă rău cu virgulă?

Sursa: TechCrunch.com