Digitalizarea şi reţelele de socializare distrug scrisul de mână (un studiu recent al Universității Norvegiene din Stavanger arată că 40% dintre elevi nu mai ştiu să scrie corect de mână)

Evoluţia tehnologică rapidă din ultimii ani începe să îşi arate şi părţile negative, iar una dintre abilităţile sacrificate pare a fi scrisul de mână.
03/01/2025

Conform unui studiu recent al Universității Norvegiene din Stavanger realizat pe 585 de elevi din 33 de școli, 40% din elevi nu mai ştiu să scrie corect de mână (în unele cazuri scrisul de mână este chiar imposibil de pus în practică).

Scrisul acestora este în general greu de înţeles, iar de vină ar fi digitalizarea. Din ce în ce mai multe activităţi sunt făcute digital, referate, compuneri, totul este făcut pe calculator. Majoritatea profesorilor preferă comunicarea cu elevii prin intermediul mijloacelor moderne, ba chiar în ţările cu un nivel ridicat de educaţie, elevii au propriile lor tablete cu care vin la ore.

O altă problemă apărută recent este şi cea a exprimării elevilor. Din cauza expunerii constante la reţelele de socializare, elevii nu mai sunt în stare să formuleze idei complexe şi coerente (aceştia preferă propoziţii scurte şi concise). Se observă clar că regulile impuse de anumite platforme de socializare se împământenesc adânc în subconştient, astfel că exprimările detaliate şi corecte sunt din ce în ce mai rare.

Eu ce observ la copiii de 8-9 ani este că preferă să trimită mesaje audio, deci nici măcar scrisul digital nu mai pare o soluţie. Viitorul sună…, enigmatic.

Sursa: libertatea.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.