gAuto

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de astăzi legea care modifică modalitatea de calcul a rovinietei.

Noul calcul se va aplica începând cu 1 ianuarie 2026 tuturor vehiculelor înmatriculate folosite pentru transport de persoane sau marfă (sub 3.5 tone) şi se va baza pe trei mari criterii:

  • categoria vehiculului;
  • clasa de emisii poluante (EURO);
  • durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale în România.

Rovinieta va putea fi solicitată pentru 1 zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni, iar tariful la 1 zi nu va depăşi 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pentru 10 zile nu va depăşi 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pentru 30 de zile nu va depăsi 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pentru 60 de zile nu va depăşi 30% din tariful pentru 12 luni.

Pe scurt, de la 1 ianuarie 2026 fiecare maşină va avea un cost diferit al rovinietei după ce se vor lua în considerare cele trei criterii enumerate mai sus.

Cât pentru vehiculele pentru transport marfă cu masă totală de peste 3.5 tone apare aşa numita rovinietă TollRo. Aceasta se va stabili în funcţie de tariful unitar şi distanţa parcursă pe un sector de drum şi se va calcula prin înmulţirea tarifului unitar cu distanţa parcursă.

Sursa: e-juridic.manager.ro