Televizoare

VESA a prezentat specificațiile pentru DisplayPort 1.4, iar un aspect important pe termen lung – suportul pentru rezoluțiile 8K. 

Rezoluția maxim suportată de DisplayPort 1.4 = 7680 x 4320 pixeli. Este și compatibil cu standardul USB Type-C (conectezi smartphone-ul printr-un dock la TV și livrezi conținut până la rezoluția amintită).

Alte elemente suportat de DisplayPort 1.4: HDR, Display Stream Compression 1.2, până la 32 canale audio. Display Stream Compression 1.2 permite transferul de conținut în timp real la rezoluție 8K.

Apropo, VESA este acronimul de la Video Electronics Standard Association. DisplayPort 1.3 îl regăsim implementat pe laptopurile comercializate actua și oferă suport pentru până la 2 monitoare în rezoluție 4K.

Televizoare 8K urmează a fi anunțate treptat în anii următori, Olimpiada de la Tokyo urmează a fi transmisă în această rezoluție. Din păcate, HDMI-ul nu a fost înlocuit de DisplayPort într-un ritm susținut. Aș da exemplul proiectoarelor video unde de cele mai multe ori primești VGA + HDMI, DisplayPort-ul fiind un feature pentru care plătești extra la vârfurile de gamă.

Sursa: ComputerWorld.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.