Am pregătit mai departe încă un review pentru un produs dintr-o categorie pe care o întâlnesc în premieră. Am testat de-a lungul timpului gadgeturi care mai de care mai „exotice”, deși în lumea în care trăim sunt sigur că apar constant și destul de des alte și alte astfel de dispozitive pe care nu le vedeam posibile cu doar câțiva ani în urmă. Multe sunt sigur că vor rămâne la stadiul de „încercare”, dar altele sunt aici pentru a ne face viața mai ușoară.

Un astfel de gadget este și cel despre care voi vorbi în continuare, unul pe care l-aș fi văzut inutil până să-l încerc. Acum, mi se pare într-adevăr un ajutor de luat în seamă de către orice familie care include și un membru patruped de mici dimensiuni ce-și duce veacul prin casă (pisică ori cățel de talie mică, maxim 20 kg).

Distribuitorul automat și inteligent de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi mi-a demonstrat că încă pot descoperi gadgeturi utile, chiar dacă inițial l-am considerat doar un alt dispozitiv pe care se va pune praful, care nu-și va aduce aportul în viața de zi cu zi.

Specificații distribuitor hrană animale Tellur Smart WiFi

Date tehnice

Distribuitor hrană animale
Tellur Smart WiFi
Capacitate hrană 4 litri
Tip hranăHrană uscată cu dimensiuni între 2 și 10 mm
ConectivitateWi-Fi IEE 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, slot card microSD de până la 128GB, difuzor și microfon
Camerasenzor CMOS de 3 Megapixeli, 1/2.8 inch, f/2.0, câmp vizual la 110 grade, senzor IR pentru vedere nocturnă până la 8 metri
filmează la rezoluție maximă 2304 x 1296 pixeli cu 20 fps, decodare H.265
Alte detaliiprogramare distribuție hrană pe ore și zile, raport distribuție hrană, notificări pentru distribuție hrană și pentru nivel scăzut hrană în rezervor, compartiment baterii 3 x LR20 (D), compatibilitate integrare cu Google Home și Amazon Alexa,
Dimensiuni355 x 289 x 196 mm
Greutateaprox. 2 kg

Pachet, design și construcție

Distribuitor automat hrana animale Tellur Smart WiFi

Design curat, construcție corectă.

Am primit exemplarul de test în pachetul de retail sigilat. Dispozitivul este format din două elemente principale – aparatul propriu-zis și bolul în care ajunge mâncarea, ce sunt fixate separat în cutie. Alături de acestea mai avem adaptorul de alimentare cu mufă USB-A, cablul de alimentare cu mufă USB-A și mufă proprietară, două adaptoare pentru prize UK și Asia și un manual de utilizare:

Aparatul, fără a lua în considerare bolul, are o formă ca de turn cu secțiune dreptunghiulară, cu colțurile puternic rotunjite. Este de culoare albă și este simplu, nu aduce elemente neobișnuite pe partea de design.

Privit din față se poate observa o zonă neagră de formă ovală, unde sunt integrate camera video, butoanele Rec și Feed, un LED de status și unde se observă și orificiul pentru microfon.

Capacul de sus este marcat foarte discret „Top” și are un mâner integrat, unul ce nu iese în afară, ci care este „sculptat”. Pe interior, acest capac are un locaș cu grile, unde este amplasat un săculeț cu Silica Gel, acea substanță ce atrage umiditatea spre a ține uscat conținutul din recipientul de mâncare.

În recipientul de mâncare se observă și un element rotativ cu trei brațe, un fel de elice care atunci când se învârte amestecă cumva mâncarea uscată, care ajunge astfel mai jos, pe un traseu ce mai include un alt element rotativ ce împinge mai departe porțiile de mâncare în bol, în castronul de unde se va hrăni animalul.

Pe lângă capacul dispozitivului Tellur Smart WiFi Pet Feeder, se mai poate desface de corpul aparatului și acest recipient de mâncare. Dedesubt apare un locaș unde poți introduce un card de memorie microSD, unde este și senzorul pentru nivelul de hrană din recipient și unde se mai observă elementul conectat la motorul ce învârte paletele prin care este distribuită hrana uscată.

Bolul de mâncare se prinde de corpul dispozitivului prin doi pini. Este nevoie să ridici aparatul și să-l așezi apoi pe acest bol.

Castronul în care ajunge mâncarea nu are niciun fel de piciorușe de sprijin, acestea sunt prezente doar pe latura de jos a aparatului. Aici sunt patru picioare din cauciuc care reușesc să asigure o bună aderență pe parchet ori plăci ceramice.

Pe partea de jos apare și butonul 0/I (On/Off), grila difuzorului integrat în dispozitiv precum și locașul unde poți introduce trei baterii de tip LR20 (D). Pentru a avea acces aici este nevoie să desfaci un capac pe care apar câteva informații despre produs.

Distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi este construit corect pentru categoria de preț unde concurează. Nu pot spune că avem de-a face cu o calitate de fabricație de top, cum nu pot de altfel nici să găsesc probleme. Nu mă pot pronunța despre cum va arăta acest aparat de-a lungul anilor, dar pot aprecia că nu-i nimic în neregulă cu asamblarea, cu finisarea sau cu plasticul folosit la exterior. Nimic nu pare că a fost tratat cu neglijență, așa că nu văd ce comentarii negative ar fi de făcut aici.

Instalare și utilizare

⬆️ Adăugarea aparatului în aplicație se face în doar câteva minute și câțiva pași simpli.

Partea de instalare fizică durează doar câteva zeci de secunde, asta fiindcă, așa cum am spus, aparatul vine cu cele trei elemente din care este alcătuit gata asamblate. Doar așezi bolul de mâncare corespunzător, apoi poți deja să alimentezi cu energie electrică dispozitivul.

Imediat după aceea, distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi emite constant câteva semnale acustice, în timp ce LED-ul de status se aprinde rapid intermitent în culoarea albastră.

Trebuie apoi să descarci aplicația Tellur Smart din Google Play Store sau Apple AppStore, disponibilă gratuit, și să parcurgi pașii de înrolare a dispozitivului în acea aplicație.

Ai nevoie de un cont de utilizator și să aplici anumite permisiuni pentru aplicație, pentru a merge mai departe. Apeși în aplicație pe butonul „+” pentru a adăuga un nou dispozitiv, îl cauți pe cel corespunzător prin lunga listă de aparate compatibile, iar de acolo totul decurge cel puțin la fel de ușor ca până aici.

Conectezi aplicația Tellur Smart la rețeaua Wi-Fi de acasă (compatibilitate doar cu cea pe 2.4GHz) și mai departe pe ecranul telefonului apare un cod QR. Poziționezi smartphone-ul cu display-ul orientat către camera de pe distribuitorul de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi și imediat sunt preluate toate datele necesare pentru ca aparatul să fie integrat în aplicație.

Capturi de ecran din aplicația Tellur Smart alături de distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi:

Mai departe descoperi o interfață destul de prietenoasă, intuitivă, fără prea multe meniuri care să te pună în dificultate. Comenzile pe care le vei folosi cel mai des pentru aparat sunt la îndemână (distribuire instant porție mâncare, acces microfon, difuzor, cameră, captură foto prin cameră sau înregistrare video, program distribuire hrană) în timp ce configurarea unor scenarii de folosire în funcție de anumiți parametri externi, setările contului de utilizator ori zona de notificări sunt în zona de sus a ecranului.

Ca utilizare, distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi este practic aproape independent după ce ai setat un program de masă pentru animalul tău. Sigur că poți mereu să modifici acest program, precum și numărul de porții pe care le distribui la fiecare masă și poți, de asemenea, să oferi oricând o porție nouă de hrană, fie din butonul de pe dispozitiv, fie din aplicație. Important de menționat este că ai acces la dispozitiv prin aplicație de oriunde ai fi, nu trebuie să fii conectat la aceeași rețea Wi-Fi cu cea în care a fost integrat aparatul.

Din partea mea, camera numită Ultra HD de producător (deși are o rezoluție maximă de 2304 x 1296 pixeli) este ca un bonus binevenit pentru un așa dispozitiv. Poți vedea live ce se întâmplă în fața acestei camere, dar poți programa și înregistrări în cloud sau direct pe cardul de memorie pe care îl poți atașa. Poți alege să înregistreze doar la detectarea mișcărilor, ceea ce este și recomandat de altfel.

Exemple de imagini captate cu camera de pe distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi:

Mai mult, poți auzi tot ce se întâmplă în apropierea distribuitorului automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi, însă poți chiar și transmite mesaje audio prin intermediul difuzorului integrat în dispozitiv. Este foarte tare să vezi reacția animalului tău când își aude numele rostit prin vocea membrilor familiei venind dinspre acest aparat. Primele dăți a fost de-a dreptul amuzant pentru noi. Apoi, cățelul nostru s-a obișnuit, iar reacțiile au început să se diminueze treptat, până la momentul în care nici nu ne mai băga în seamă.

Ce nu mi-a plăcut la cameră este că perspectiva, deși ultrawide, nu acoperă și bolul cu mâncare. Adică nu vezi dacă mai este hrană în bol sau nu, ceea ce mi se pare foarte important. Adică, dacă animalul mai are hrană disponibilă nu văd de ce ai mai adăuga o nouă porție. Este adevărat că pentru recipient există senzor ce te anunță dacă nivelul de hrană de acolo este scăzut, dar voiam să știu și cum este situația cu bobițele din castron. Și aveam la dispoziție o cameră video pentru asta, dar unghiul ei de captare trece peste bol… Acesta este pentru mine cel mai mare neajuns, cea mai însemnată „scăpare” din partea dezvoltatorilor.

Noi am folosit acest distribuitor de hrană afară, pentru că Roli, cățelul nostru, este unul de curte. Nu îl ținem în casă, dar acolo unde este amplasat aparatul este ferit de soare și de ploi. Nu știu dacă îl vom lăsa afară și pe timp de iarnă, atunci vom reveni, cel mai probabil, la vechiul mod de hrănire, anume cel „arhaic” 🙂 în care punem manual mâncare în castroanele cățelului.

Ar mai fi de discutat despre rolul bateriilor din aparat. Nu le-am folosit și îmi pare rău pentru asta, fiindcă ar fi fost interesant să aflu dacă aparatul reține local programul de hrănire stabilit din aplicație. Adică, este clar că bateriile vor permite ca dispozitivul să învârtă motorul spre a distribui bobițele de hrană, dar important este dacă, fără conexiune la internet (dacă trece pe baterii înseamnă că nu e curent electric în casă, deci nu este nici Wi-Fi), aparatul mai știe cât este ceasul și că trebuie să mai genereze câteva porții de mâncare conform programului din aplicație. Aici ar fi întrebarea… Revin cu update aici după ce cumpăr 3 baterii LR20 și opresc alimentarea cu energie electrică în casă. Mă gândesc că dispozitivul poate reține programul de hrănire pe cardul de memorie microSD și astfel să poată funcționa fără probleme pe baterie ca atunci când este alimentat direct de la rețeaua electrică. Cu siguranță fără internet prin Wi-Fi nu vei mai putea vedea live ce se întâmplă cu dispozitivul.

Ce ar mai fi de spus despre partea smart a acestui dispozitiv? Faptul că este compatibil cu Google Assistant și cu Amazon Alexa și poate fi integrat în aceste ecosisteme și că emite notificări pe smartphone atunci când nivelul de hrană din recipientul de depozitare este scăzut. Mai mult, există un raport cu fiecare distribuție de hrană, câte porții și în ce momente au fost repartizate (oră, zi).

Butonul cu iconița Microfon de pe partea frontală a aparatului îți permite să înregistrezi un mesaj scurt pentru chemarea cățelului / pisicii spre bolul de mâncare atunci când este distribuită o nouă porție. Practic, apeși acest buton în mod continuu pentru cât timp vrei să înregistrezi mesajul, iar apoi acest mesaj este redat de trei ori consecutiv când este distribuită o nouă porție de hrană. Poți asculta mesajul înregistrat printr-o apăsare scurtă a acestui buton.

Preț

Distribuitor automat hrană animale Tellur Smart WiFi – 575 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Tellur Smart WiFi
4.1 / 5 Gadget Score
PRO
  • instalare și configurare ulterioară foarte facile, totul decurge natural, intuitiv;
  • multiple funcții smart disponibile, control de la distanță din aplicație, cameră, difuzor și microfon integrate;
  • funcționare și pe baterii, ce asigură distribuția hranei și în cazul unei pene de curent.
CONTRA
  • camera integrată nu prinde în cadru și conținutul bolului, ar fi fost ideal să poți vedea mereu dacă mai există mâncare în castronul de unde se hrănește animalul.
Concluzii

Un distribuitor automat și inteligent de hrană pentru animale nu mi se mai pare deloc un moft acum, după ce l-am folosit pe Tellur Smart WiFi. Îl pot recomanda în segmentul de preț unde concurează fără mari rezerve, asta dacă ai un animal de companie cu greutatea mai mică de 20 kg. Dispozitivul se instalează facil în doar câteva minute, iar configurarea programului de hrănire și stabilirea altor detalii se face rapid din aplicație. Camera integrată, precum și microfonul și difuzorul ce vin lângă ea, aduc toate un plus pe partea de interacțiune de la distanță cu prietenul tău necuvântător. Bateriile se asigură că animalul nu va rămâne nehrănit nici în cazul unei pene de curent, așa că nu prea știu de ce mă leg în cazul acestui gadget. Nici prețul nu mi se pare exagerat, mai ales raportat la tot ce poate acest aparat. Marea scăpare pe partea de utilizare mi se pare că este dată de fapătul că nu putem vedea conținutul bolului de mâncare prin camera integrată. Era ideal din partea mea să avem această posibilitate, dar nu există.

Design
Conectivitate
Experiență de utilizare
Raport preț / specificatii

Distribuitorul automat de hrană pentru animale Tellur Smart WiFi a fost testat timp de 2 săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui articol aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.