Iunie a fost pentru mine luna în care am testat unul dintre cele mai noi smartphone-uri entry-level lansat de un producător chinez: Doogee X5 Max. Telefonul este în teorie un device destul de echilibrat, cu puncte slabe şi puncte forte. Dacă display-ul HD, bateria de 4000 mAh şi Android 6.0 Marshmallow vă atrag, cu siguranţă procesorul quad-core MediaTek de generaţie mai veche şi pachetul 1 GB RAM + 8 GB spaţiu de stocare vă pun semne de întrebare evidente.
Doogee X5 Max este în practică un smartphone al contrastelor, cu elemente demne de un mid-range veritabil, dar şi cu părţi pe alocuri dezastruoase. Cu siguranţă acest telefon nu reprezintă un etalon în secţiunea entry-level, însă poate fi o alternativă.
Terminalul l-am primit în teste de la partenerii noştri gearbest.com, iar în continuare voi analiza de-a fir a păr toate caracteristicile sale hardware, software şi estetice.
Specificaţii Doogee X5 Max:
Design
Pentru a obţine un cost foarte scăzut de comercializare pentru Doogee X5 Max, producătorul chinez Doogee a simplificat totul până la limita inferioară. Pachetul de retail este construit dintr-un carton banal, similar cu cel utilizat de curieri, iar în interiorul său lucrurile stau la fel de simplu: telefonul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul de 1A şi pachetul de instrucţiuni.
Smartphone-ul trimis către noi nu cred că a fost unul nou, deorece pe cutie erau aplicate diferite benzi de scotch, iar folia existentă pe ecran era plină de zgârieturi. În condiţiile în care ecranul nu dispune de sticlă de protecţie am preferat să păstrez folia, chiar dacă de multe ori zgârieturile deranjau vizibil.
Revenind la partea de estetică, aş putea spune că Doogee a încercat să obţină ceva frumos cu cele mai ieftine materiale posibile. Pe o parte i-a ieşit pentru că Doogee X5 Max pare a fi bine finisat, cu o construcţie decentă şi un design plăcut ochiului, pe de altă parte lasă de dorit: pentru 5 inci pare masiv, greoi, gros (de multe ori l-am comparat cu un pachet de ţigări ca dimensiuni), impresia oferită este de telefon neşlefuit, aflat într-o stare brută cu prea multă masculinitate şi chiar dacă de multe ori evit să spun acest lucru, Doogee X5 Max chiar pare un smarpthone entry-level.
Terminalul este construit în totalitate din plastic, iar marginile laterale care imită metalul sunt chiar kitschoase. Un element important care scoate în evidenţă preţul scăzut al acestui smartphone este dat de senzorul de amprentă poziţionat pe spate care este strâmb.
Ecran și sunet
La capitolul display primim un IPS ieftin de 5.0 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli) fără sticlă de protecţie, însă cu o folie de protecţie aplicată din fabrică (cum spuneam anterior zgâriată în ultimul hal). Chiar dacă ecranul este entry-level, am rămas plăcut suprins de claritate, contrast, ungi de vizualizare larg şi chiar luminozitate. Este un display decent, uşor peste media telefoanelor din această categorie de preţ.
Chiar dacă nu este un ecran dezamăgitor, cu siguranţă are şi el punctele sale slabe: în lumină puternică lizibilitatea tinde către 0, touch-ul funcţionează foarte greu, iar timpul de răspuns este mai bun atunci când aplici o presiune mai ridicată (parcă ar fi unul rezistiv, nu capacitiv), iar culorile par uneori destul de palide. Sunt conştient că nimeni nu are pretenţii ridicate pentru un astfel de terminal, însă nu puteam trece fără să punctez aceste aspecte.
Doogee X5 Max nu excelează nici la capitolul sunet, însă difuzorul poziţionat la baza inferioară a telefonului se descurcă decent. Chiar dacă nu există bass deloc, la 100% din volum nu distorsionează sunetul, iar acesta se aude destul de clar. Am testat device-uri mid-range cu un sunet mult mai slab decât acesta.
Prin jack-ul de 3.5 mm situaţia este şi mai bună. Cu o pereche de căşti de bună calitate poţi obţine o audiţie plăcută pentru o călătorie de câteva ore. Sunetul emis nu este obositor, ai bass decent, înalte bune şi un volum suficient pentru a nu fi deranjat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Doogee X5 Max utilizează un procesor de generaţie mai veche MediaTek MT6580 de tip quad-core tactat la 1.3 GHz, accelerator grafic Mali-400 MP, 1 GB RAM DDR 3 şi 8 GB spaţiu de stocare (în realitate sunt disponibili 4.63 GB). Din fericire telefonul dispune de suport pentru card microSD de până la 32 GB, iar în acest caz se poate utiliza opţiunea oferită de Android 6.0 Marshmallow prin care poţi transforma cardul microSD în memorie internă. Mai multe detalii în acest tutorial.
Marele avantaj al acestui smartphone este acela că vine preinstalat din fabrică cu Android 6.0 Marshmallow. Sunt sigur că alte update-uri nu vor mai exista, însă această decizie Doogee de a aduce cea mai nouă iteraţie Android pe un device de sub 70 de dolari primeşte o bilă albă din partea noastră. În plus vorbim de un Android 6.0 Marshmallow foarte puţin customizat, cu bloatware decent şi destul de bine optimizat.
Nu am întâmpinat erori sau alte închideri neforţate, interfaţa se mişcă fluent, însă multitasking-ul lasă de dorit. Dacă încerci să utilizezi în paralel mai multe aplicaţii, apare un lag uşor deranjant, iar acest lucru i se datorează memoriei RAM insuficiente. Chiar dacă nu am întâlnit foarte multe bug-uri, unul se repetă destul de des: afişarea procentului de încărcare al bateriei. În cele câteva zile de utilizare am observat de două ori acest bug: o dată când telefonul era în priză nivelul de încărcare a scăzut de la 92% la 77%, iar cea de-a doua oară m-am uitat la telefon la 73%, iar după ce i-am dat un restart apărea 85%. Nu este ceva foarte deranjant, însă acest aspect evidenţiază faptul că mai pot exista şi alte erori pe care eu nu le-am descoperit, dar care pot afecta buna funcţionare a smartphone-ului.
Avem şi câteva aplicaţii preinstalate, unele utile, altele doar de dragul de a fi acolo: Backup, Bagan Keyboard, Browser, Calculator, Calendar, Camera foto, Ceas, Contacte, DG Xender (permite transferul de fişiere între telefon şi alte dispozitive), Documente, Descărcări, Email, Manager de fişiere, Senzorul de amprentă, Radio FM, Galerie, Gmail, Google Search, Google Hărţi, Mesagerie, Muzică, Apeluri, Magazin Play, Setări, Sim Toolkit, Înregistrare sunet şi Căutare vocală. Ce mi-a lipsit de la acest telefon a fost funcţia Double Tap cu care m-am obişnuit în ultima perioadă.
La capitolul gaming este de la sine înţeles că Doogee X5 Max nu este cel mai potent device. Cu toate acestea a reuşit să ducă în condiţii decente jocuri precum Asphalt 8, Modern Combat 5 sau Mortal Kombat X, chiar dacă la nivel scăzut al detaliului. Când zic decent mă refer la fluenţă, sunet corect, lipsa erorilor şi detalii grafice mulţumitoare.
Performanță
Doogee X5 Max nu este un campion al testelor de benchmark, iar acest lucru îl puteţi vedea foarte uşor în tabelul de mai jos.
Conectivitate
Pentru preţul său de sub 70 dolari aş zice că elementele de conectivitate prezente sunt mai mult decât suficiente, cu o excepţie: lipsa 4G-ului. În rest avem 3G, dual-sim, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM şi chiar senzor pentru citirea amprentelor.
Cum am prezentat mai sus, Doogee X5 Max este un smartphone dual-sim, însă nu ştie decât conectivitate 3G. L-am testat în reţeaua Orange, iar rezultatele sunt normale pentru oricare alt telefon de buget. La fel de bine au funcţionat conexiunile bluetooth, Wi-Fi sau GPS. Wi-Fi-ul mi s-a părut a avea un timp de răspuns mai lent decât alte telefoane (toate paginilie se încărcau o idee mai greu).
Rezultate excelente am avut cu acel scanner de amprente strâmb. Recunoaşterea la 360 de grade funcţionează impecabil, iar timpul de răspuns este destul de scurt. Foarte rare au fost cazurile când amprenta nu mi-a fost recunoscută, iar la acest capitol bate la fundul gol multe smartphone-uri mai pretenţioase de 150-200 dolari.
Cameră foto și video
Comparativ cu un telefon de buget de acum 2-3 ani, se observă clar un avans tehnologic şi rezultate mult mai bune la capitolul fotografie. Doogee X5 Max ştie să facă poze mulţumitoare pe timp de zi, cu lumină suficientă. Chiar dacă imaginile nu reflectă 100% la realitatea (culorile sunt palide, contrastele ciudate, chiar şi mici porţiuni cu zgomot de imagine), senzorul de 5 megapixeli (prin software se obţin rezultate de 8 megapixeli) poate fi utilizat la nevoie pentru ceva fotografii de moment. După înserat nu cred că are rost să menţionez inutilitatea camerei foto.
Senzorul de 5 megapixeli din zona frontală (prin interpolare, adică prin software, se transformă în 8 megapixeli) obţine selfie-uri decente pentru a le salva ca amintire. Dacă vrei să te lauzi prietenilor pe Facebook, Instagram sau Twitter, caută altă cameră. Despre capacitatea de filmare nu sunt multe lucruri de spus: decentă în lumină suficientă şi cam atât.
Autonomie
Când vezi prima oară bateria de 4000 mAh şi o raportezi la specificaţiile hardware, crezi că autonomia o să fie de ordinul zilelor. Nimic mai fals. Acumulatorul de 4000 mAh este de slabă calitate, însă eu cred că optimizarea software ajută totuşi la obţinerea unor rezultate bune. Fără prea mare sacrificiu primeşti 24 ore de autonomie, însă este aproape imposibil să ajungi până la 48 ore dacă ai totuşi puţină activitate pe telefon (doar nu îl cumperi drept bibelou).
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube de la 100% la 5% şi conexiune Wi-Fi la internet) Doogee X5 Max a obţinut un rezultat de 6 ore şi 31 de minute, adică undeva peste media generală. Fiind o baterie slabă calitativ nu garantez totuşi rezistenţa sa în timp.
Preț
Pe Doogee X5 Max îl puteţi cumpăra de pe gearbest.com la un preţ de 64.99 dolari. Dacă adăugaţi şi 20% TVA, iese un preţ final de 78 dolari, adică puţin peste 310 lei.
Concluzii
După ce am prezentat toate elementele ce definesc acest smartphone, am ajuns şi la finalul acestei recenzii. Doogee X5 Max este un smartphone care se vrea mic ( 5 inci ), dar care este mai mare decât s-ar aştepta mulţi. Probabil de aici şi titulatura Max din denumirea sa.
Doogee X5 Max atrage printr-un display de buget decent cu rezoluţie HD, sunet bun pentru categoria sa de preţ, un scanner de amprentă excelent şi Android 6.0 Marshmallow destul de bine optimizat. La capitolul „se putea mai bine” regăsim lipsa conectivităţii 4G, camera foto mediocră, bateria de 4000 mAh slabă calitativ şi dimensiunile considerabile.
Despre hardware nu pot spune mare lucru deoarece vorbim totuşi de un telefon de 300 lei. Ca o idee finală, cred că Doogee X5 Max este un smartphone nu la fel de echilibrat pe cât sună în teorie, însă la o analiză succintă cred că poate fi mulţumitor pentru un utilizator neexperimentat şi nepretenţios.
PRO
- display HD decent pentru categoria sa de preţ;
- construcţie şi calitatea materialelor corecte;
- senzor pentru citirea amprentelor excelent;
- Android 6.0 Marshmallow destul de bine optimizat;
- autonomie peste medie;
- preţ bun ca ansamblu;
- sunet mulţumitor atât în difuzor, cât şi prin jack-ul de 3.5 mm.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- ansamblul hardware modest;
- cameră foto mediocră;
- finisare cu scăpări vizibile;
- dimensiuni considerabile pentru un smartphone de 5 inci;
- lipsa conectivităţii 4G.