E-BODA Storm V100 – review

01/09/2013

E-BODA a lansat primele sale telefoane dual-sim cu Android în urmă cu câteva săptămâni. Cele două modele sunt E-BODA Storm V100 și Eruption V200. În ultimele zile am primit la review modelul entry-level, E-BODA Storm V100.

Nu cred că este cazul să fac vreun istoric al telefoanelor dual-sim cu Android de sub brand românesc. Allview nu avea rival din partea unui brand local până la E-BODA. Știu că Evolio dorește să aducă un smartphone până la final de an, s-ar putea ca și InfoTouch să livreze ceva similar. Piața se aglomerează, concurența este benefică pentru clientul final.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile lui E-BODA Storm V100, de unde se pornește analiza acestui smartphone Android cu suport pentru două cartele SIM:

Smartphone

Date tehnice

E-BODA Storm V100

Ecran

IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

MediaTek dual-core la 1 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli cu LED flash și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1600 mAh

Greutate

103 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

E-BODA-Storm-V100 (2)

În cutie dați de smartphone, bateria de 1600 mAh, încărcător pe USB 2.0, microUSB – USB 2.0, căști clasice pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Alături de capacul negru ar trebui să vină și unul pe alb, în cazul meu erau două pe aceeași culoare, negru. Presupun că pe alb aduce un plus de eleganță, stil.

Telefonul oferă acces la baterie și la cele două sloturi SIM. Este fabricat dintr-un plastic mat care are principalul punct PRO în faptul că nu adună amprentele, aș zice că-i de bine că nu au folosit un plastic lucios. Capacul se îndepărtează ușor de la un lăcaș situat în colțul din partea dreaptă. Nu-i nevoie să scoateți bateria spre a avea acces la sloturile pentru cartelele SIM de dimensiuni normale sau spre slotul pentru microSD-urile de până la 32 GB.

În partea frontală veți remarca rama metalică ce contribuie la senzația de rezistență, la rigiditatea smartphone-ului E-BODA V100. Marginile display-ului de 4 inch sunt generoase, de aici impresia că ai în mână un telefon cu diagonala ecranului mai mare. Sigla E-BODA nu a fost poziționată în partea frontală ci doar pe spate, la bază.

Este un telefon corect pentru categoria de preț din care face parte. Nu l-aș considera un eșec ca design, dar nici nu impresionează. Elementele care-l definesc: simplu, rezistent, fără prea multe elemente inedite, solid.

Ecran și sunet

E-BODA-Storm-V100 (11)

Display IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Samsung GALAXY S era un telefon de top în 2010 și afișa aceeași rezoluție, diagonală identică. Acum s-a ajuns ca un telefon low-cost cu preț situat în jurul a 150 de euro să ofere ceva similar. Uimește prin luminozitate, culori naturale, unghi de vizualizare. Sunt și elemente CONTRA: efectul de glare și reflecția spațiului ambiant, dar nu poți cere display de HTC One sau GALAXY S4 la 650 – 700 lei.

La baza display-ului de 4 inch sunt trei taste capacitive destul de generos dimensionate cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start direct din orice aplicație, Mai multe detalii sau customizare a ferestrelor din My Home. Touch-ul funcționează precis și oferă un feedback excelent.

E-BODA-Storm-V100 (5)

Boxa lui V100 este pe spate, la bază. Și aici a punctat pozitiv. Sunet puternic, bass suficient, claritate. Aș zice că distorsionează puțin la volum maxim. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară. Căștile incluse în pachet nu impresionează, dar există alternativa unor căști achiziționate separat. Găsiți câteva modele sub 50 de lei care dau un sound ceva mai imersiv.

Hardware, sistem de operare și aplicații

E-BODA-Storm-V100 (14)

S-a optat pentru un CPU MediaTek dual-core cu ceva vechime în piață. Am mai testate telefoane cu această combinație de CPU + GPU, doar că prețurile lor erau mai mari. Mă refer la Allview P5 sau P4 Duo. Între timp s-a trecut la telefoanele de top cu Android și dual-sim spre un MediaTek quad-core, iar cele dual-core au intrat la reducere de preț.

E-BODA listează V100 la 599 de lei, iar MediaTek dual-core la 1 GHz + 512 MB RAM + PowerVR SGX531 GPU zic că este o alegere inspirată. Impresionează în browsing, merg a fi instalate majoritatea aplicațiilor din Play Store și excepția este reprezentată de unele jocuri cu cerințe grafice mai mari. Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean.

Este un Android customizat, dar nu în mod excesiv. Ecranul de blocare oferă acces rapid către apeluri sau mesaje, iar printr-un swipe în sus se face deblocarea. Cu aplicațiile de tip launcher din Google Play îl poți configura după bunul plac, cu interfața a la Nexus sau a la iPhone etc.

Și acum una dintre întrebările puse la telefoanele de buget. Are lag / întârziere în meniu?

Mă bucur să pot spune că nu. S-a descurcat fără probleme în descărcarea mai multor aplicații, interfața funcționează fluent. Cum spuneam și mai sus, oferă un browsing rapid și nu-i mare diferență față de telefoane cotate mai scump în genul GALAXY S II Plus, GALAXY S II, alte telefoane dual-sim cu CPU Qualcomm dual-core, HTC Desire X ș.a.m.d. Ca experiență oferită de E-BODA V100 se compară cu telefoanele de 800 – 1000 lei și în niciun caz cu cele de 4 – 500 lei de care se situează mai aproape ca plajă de preț.

Dintre aplicațiile preinstalate pe E-BODA V100:

1Mobile Market – magazin de aplicații Android, include și acces la Google Play;

Adobe Air, Adobe Reader, Flash Player Settings;

ES File Explorer – manager de fișiere;

Firefox – browser pe care văd că au ales să-l promoveze pe lângă cel default bazat pe Webkit;

Documents to Go – deschide fișiere Word, Excel, PowerPoint;

RoTaxi – presupun că nu mai are nevoie de o descriere;

TuneIn Radio – posturi radio care emit via internet;

Twitter, Facebook, YouTube, Radio FM, Chrome, Gmail, Google Search etc – aplicații obișnuite pe un telefon Android.

Performanță

Screenshot_2013-09-01-13-05-39

Și rezultatele obținute în câteva teste uzuale de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

E-BODA Storm V100

Quadrant Standard

2966 puncte

AnTuTu Benchmark

7139 puncte

NenaMark 1

55.9 fps

NenaMark 2

28 fps

CF-Bench

5303 puncte

Vellamo

HTML5 – 1335 puncte

METAL – 344 puncte

3DMark

Ice Storm – 217 puncte

Ice Storm Extreme – 0 puncte. Nu l-a rulat. Se specifică în 3DMark că device-ul testat să aibă minim 1 GB memorie RAM.

BrowserMark 2.0

3494 puncte, cred că mai degrabă este un bug în aplicația web de benchmark

HTML5test

312 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

E-BODA-Storm-V100 (10)

3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 2.1, A-GPS. Pe lateral în partea superioară veți da de lăcașul pentru jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și butonul de power. În lateral stânga au poziționat tastele pentru reglarea volumului. Pe dreapta și la bază nu veți regăsi niciun conector.

A funcționat fără probleme în ce privește conectivitatea Wi-Fi, 3G. Cele două cartele SIM sunt menținute activ, în stand-by. Atunci când vorbești de o cartelă nu vei putea primi vreun apel pe cealaltă. Una dintre SIM-uri știe și partea de 3G, iar cealaltă doar pentru voce și mesaje. Calitatea apelurilor clasice de voce este destul de bună. Vocea interlocutorului este redată puternic, îl auzi fără probleme.

Cameră foto și video

E-BODA-Storm-V100 (4)

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Interfața camerei foto și video de pe E-BODA V100 merge a fi considerată clasică. Organizarea este similară cu ceea ce întâlneam la seria Nexus, atunci când nu trecuse de 4.0 Ice Cream Sandwich. Sunt trei capitole: Fotografie, Video, Panorama și ușor se face trecerea între ele. Focusul se face rapid, LED-ul flash se va dovedi de ajutor. Plus că merge și folosit ca lanternă ad-hoc, la nevoie. Sunt o sumă de aplicații în Play Store ce facilitează această funcție.

Câteva fotografii făcute cu E-BODA V100:

Autonomie

E-BODA-Storm-V100 (9)

Bateria de 1600 mAh se epuizează rapid. Mai ales dacă telefonul utilizează două SIM-uri, internet via 3G și Wi-Fi, jocuri, luminozitate maximă a display-ului. Cu greu trece testul unei zile, dar în condiții de utilizare moderate cu luminozitatea ecranului pe 30 – 40%, nicio sincronizare în fundal și fără prea multe jocuri, browsing etc.

Preț

E-BODA-Storm-V100 (17)

eMAG – 599 lei.

A debutat cu 649 lei, E-BODA oferea un discount de 50 de lei față de 699 lei când anunțaseră că va costa la evenimentul de lansare. Ulterior s-a menținut prețul de 649 lei, iar eMAG văd că rulează o promoție în cadrul căreia poți achiziționa un E-BODA Storm V100 la 599 lei. Alegere inspirată și de bun augur pentru cei care vor un telefon ieftin cu un raport preț / specificații excelent.

Concluzii

E-BODA-Storm-V100 (13)

E-BODA Storm V100 este un telefon excelent pentru prețul său de comercializare. Dă impresia de rezistență în timp, solid, display de calitate, conectivitate dual-sim, Android 4.1 și compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor din Google Play, puțin bloatware și au mizat pe aplicații utile și aici mă refer la cele preinstalate pe device. A fost o supriză plăcută.

PRO

– display ce impresionează prin luminozitate, culori naturale;

– capace interschimbabile, un smartphone solid;

– sunet puternic, clar;

– hardware suficient de puternic să ruleze majoritatea aplicațiilor din Play Store;

– Android 4.1 Jelly Bean ușor customizat, fără lag / întârziere în meniu;

– dual-sim;

– raport preț / specificații bun;

– capacități foto și video ce-l scot în evidență între telefoanele situate sub 700 de lei.

CONTRA

– autonomie mediocră;

– cu 1 GB memorie RAM ar fi oferit o experiență și mai plăcută,  un plus de viteză în aplicații, browsing.

Nota finală – 8.14 din 10

E-BODA V100 va fi și primul device testat care va primi și o notă. Aceasta este obținută ca medie a mai multor capitole, iar telefonul este comparat cu nișa din care face parte, cu categoria de preț în care se situează. Un E-BODA V100 nu va fi comparat cu telefoane de top în genul lui HTC One, Samsung GALAXY S4, Sony Xperia Z ci cu modele de sub 200 euro: Allview P4 Duo, Allview P5, Nokia Lumia 520 etc.

Smartphone

E-BODA Storm V100

Design

8

Display și sunet

8.5

Hardware, sistem de operare și Performanță

8

Conectivitate

9

Foto și video

7.5

Autonomie

6

Preț

10

Nota finală

8.14

httpvh://youtu.be/WO_m9dyICGs

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.