În ultimele zile am testat un phablet de 5.5 inch sosit din partea unui magazin online chinezesc, TinyDeal. Inutil să spun că ei livrează și în Europa, telefonul a sosit la vamă și nu a trebuit să plătesc decât 1 leu pentru Poșta Română, asta și pentru că vameșul m-a crezut că este un telefon pentru review, iar pe factura trimisă era valoare zero.
Nu știu dacă are rost să încep o discuție vis-a-vis de brandul ECOO, asta chiar nu contează. Ca specificații amintește mult de iOcean Rock M6752 testat de către Darius Pană. O să mă concentrez pe impresiile formate de ECOO Aurora E04 în cele câteva zile de utilizare, iar primul punct asupra căruia mă opresc sunt specificațiile hardware.
Specificații ECOO E04
Design
În pachet regăsiți telefonul, folia de protecție, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni de utilizare. O altă folie este deja aplicată pe display-ul de 5.5 inch, lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm.
A sosit în varianta albă, fără logo-ul companiei în partea frontală și stilizat fără a fi intruziv pe spatele device-ului. O ramă metalică argintie înconjoară telefonul și-o oferă un plus de eleganță și rigiditate. Cântărește 160 gr, 9.3 mm grosime și aici l-aș depuncta puțin. L-aș consider a fi ceva mai bărbătesc, solid, rezistent.
Capacul spate are o textură plăcută ce ajută la partea de grip. Se îndepărtează ușor și oferă acces la slotul pentru cele 2 cartele sim: microSIM + SIM de dimensiuni clasice, slotul dedicat microSD, bateria de 3000 mAh merge a fi îndepărtată din locașul său.
Zona de la baza display-ului de 5.5 inch adăpoștește 2 taste capacitive cu rol de customizare a ecranului de start și Back, iar tasta fizică centrală încorporează și cititorul de amprente, cititor ce funcționează exact precum cel integrat de GALAXY S5 & S6. Una peste alta, materiale și finisare pe care le consider corecte pentru categoria sa de preț / 200 dolari în China. Nu epatează, dar nici nu l-aș pune în categoria Așa nu. Ecoo E04 arată cât au evoluat companiile chinezești din ultimul pluton valoric.
Ecran și sunet
IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, folie de protecție montată din fabrică + altă folie în pachetul de retail. Jos pălăria la acest capitol, uimește prin unghiul larg de vizualizare, luminozitatea mare și culorile plăcute. Nu am ce să critic, răspunde prompt comenzilor.
Luminile aflate în spatele tastelor capacitive de la baza ecranului deranjează, o reglare mai atentă ar fi fost de bun augur. Cititorul de amprentă se află poziționat între cele 2 taste capacitive și poți înrola o amprentă pentru un plus de siguranță în ce privește datele stocate pe smartphone. La 200 dolari, cred că este și unul dintre cele mai ieftine telefoane cu un astfel de feature.
Sunetul de pe ECOO Aurora este livrat de un speaker poziționat la bază, pe lateral. Sunt 2 grile, dar una singură oferă și sunet, cealaltă fiind poziționată pentru design. Volumul îl consider modest, sound strident și distorsionează puțin la volum maxim. Cu căști in-ear de calitate pe jack de 3.5 mm se schimbă treaba, sunet calibrat corect, mult bass. Excelent.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Folosește un procesor MediaTek de ultimă generație, MediaTek 6572 6752 a fost conceput pentru telefoanele mid-range cu preț de maxim 2 – 300 dolari. Folosește un CPU octa-core pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, Mali-T760 în rol de accelerator grafic, 2 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare din care 12.6 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.
Rulează Android 4.4 KitKat cu o interfață puțin customizată, nu am idee dacă va face pasul spre Android 5.0 Lollipop, deși observ că Ecoo nu are prea multe telefoane în portofoliu, iar vârful de gamă este E04 cu 3 GB RAM. Mă gândesc că au toate motivele să aducă 5.0 sau 5.1 Lollipop.
Nu are lag / întârzieri în meniu, iar bloatware-ul îl consider a fi de-a dreptul inexistent. Sunt puține aplicații preinstalate:
File Manager – acces rapid la fișierele stocate pe smartphone;
Backup & Restore – nu are nevoie de o descriere;
FingerPrints – înrolarea amprentelor și setarea funcțiilor pe care le securizează suplimentar;
TinyDeal Store;
ToDo – setarea de remindere peste zi;
Torch – lanternă.
Se adaugă aplicațiile Google: Clock, Calendar, Drive, Hangouts, Google Search, Google Settings, Hangouts, Maps, News & Weather, Play Store și YouTube.
Rulează majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Am avut parte de o problemă deranjantă, întâlnită în urmă cu câțiva ani și în cazul lui LG Optimus G. Într-un test de benchmark, dar și într-un joc mai complex mi-a afișat o avertizare cum că temperatura este prea mare și să scot bateria din smartphone. Ciudat prin întâmplarea în sine, dar mai ales în contextul în care telefonul nu se supraîncălzise, cel puțin la exterior, nici CPU-Z nu arată temperaturi dincolo de 60 grade Celsius pe vreunul dintre nuclee. Păcat că răcirea nu se efectuează așa cum ar trebui și apar astfel de probleme. Nu știu dacă se va rezolva printr-un update de firmware, am mai primit un update de 18 MB, dar nu a scos această eroare.
Chestia asta limitează și folosirea aparatului, poți să rulezi aplicații și jocuri mai simple, iar când vrei să instalezi altceva, te lovești de problema menționată.
Mai multe detalii în galeria de screenshots:
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am pus în tabel:
Conectivitate
Este compatibil cu toate rețelele de telefonie din țara noastră, nu sunt benzi de frecvență pe care nu le acoperă. Oferă conectivitate dual-sim (SIM de dimensiuni normale + microSIM). Știe 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta se află butonul de power și reglarea volumului. La bază, pe lateral se află speaker-ul telefonului, iar în stânga nu găsiți niciun element de conectivitate.
Pe partea de apeluri de voce s-a descurcat decent, sunet ceva cam strident, dar bine conturat. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 3G. Nu am 4G în arealul în care locuiesc, nu am testat. Nu-și pierde semnalul sau probleme de gen.
Cameră foto și video
13 Megapixeli ce interoplat urcă la 16 Megapixeli și cameră frontală de 5 Megapixeli ce interpolat ajunge la 8 Megapixeli. Inutil să spun că am ales ca fotografiile să fie la 13 Megapixeli (chiar nu mă interesează să fie la o valoare cât mai mare, mai ales interpolat). Se adaugă un dublu LED flash, destul de puternic.
Pe timp de noapte nu prea se descurcă, decât dacă subiectul se află în imediata apropiere, altfel livrează mult zgomot pe imagine. În condiții de zi se descurcă destul de bine, zgomotul există, dar nu deranjează. Își face autofocus corect, în unele situații necesită un timp de așteptare de 0.5 – 1 – 2 secunde.
Clip făcut cu ECOO Aurora E04;
Fotografii făcute cu ECOO E04:
Autonomie
Bateria de 3000 mAh se descurcă decent, deși vorbim de un CPU octa-core eficientizat din punct de vedere al consumului de energie, display-ul IPS FHD își cere tributul, mai ales dacă luminozitatea este setată la maxim.
Rezistă în jur de 4 – 5 ore pe luminozitate maximă și utilizare în sarcini grele, ajunge la 1 zi dacă mai se fac pauze în ce privește folosirea device-ului. Știți că fiecare scenariu de utilizare aduce valori diferite ale autonomie.
Valoarea atinsă în testul de autonomie (luminozitate la 100%, clipuri pe YouTube redate în continuu dintr-un playlist / Playlist-ul Unboxing al canalului nostru de YouTube, conexiune prin Wi-Fi la internet):
ECOO Aurora E04 – 4 ore și 21 de minute.
Preț
ECOO Aurora E04 Plus cu 3 GB RAM și toate specificațiile de mai sus – 187 dolari / aprox. 740 lei + TVA și taxe vamale.
Concluzii
Dacă un update de firmware rezolvă problema legată de atenționarea ce visează supraîncălzirea, deși telefonul în sine nu se încălzește dincolo de limitele normale, s-ar putea ca un astfel de device să fie considerat interesant. Am structurat punctele sale pozitive și negative.
PRO
– display de bună calitate;
– camera de 13 Megapixeli se descurcă decent;
– raport preț / specificații interesant, 750 lei în China pentru versiunea cu 3 GB RAM și specificațiile amintite mai sus;
– sunet imersiv pe căști de tip in-ear de calitate;
– nu are lag / întârzieri în meniu, bloatware inexistent.
CONTRA
– cei 9.3 mm grosime îl fac ceva cam butucănos, mai ales că vorbim de un telefon cu display de 5.5 inch;
– unele aplicații din Google Play dau eroare. Exemplu: Need for Speed: Most Wanted;
– lipsa garanției pe meleagurile autohtone + taxe și TVA plătite la vamă;
– probleme legate de supraîncălzire, eroare ce apare, deși telefonul nu pare a avea o temperatură critică.
Partea de unboxing și primele impresii: