Efectele luminii albastre și soluțiile de la Hoya Vision

09/02/2019

Presupun că ați observat că în ultimii ani s-a ajuns ca mai toate smartphone-urile din categoriile premium și mid-range, chiar și în segmentul low-cost să ofere un filtru pentru lumina albastră emisă de către ecran + mod dedicat pentru citire etc.

Petrecem din ce în ce mai mult timp în fața smartphone-ului și de multe ori se uită activarea modului dedicat în spațiile cu lumină slabă sau noaptea, telefonul ajunge a fi ținut ore în șir pe browsing, în aplicațiile și jocurile favorite sau în sesiunile de YouTube, Netflix etc. Îmi amintesc că am vorbit la un moment dat cu elevii mei și am rămas uimit să descopăr că majoritatea erau pe smartphone în regim a peste 10 – 15 ore pe zi (de dimineața de la 8 – 9.00 și până plecau spre școală pe la 11.30, seara de la 19 – 20.00 și până dincolo de 00.00).

Lumina albastră este emisă de smartphone, tabletă, laptop, monitor, becurile LED etc. Mă uitam că în setup-ul după care lucrez de acasă pentru site am un laptop de 15.6 inch, un monitor de 27 inch în mod portrait și altul curbat de 27 inch. Apropo, unele monitoare au și ele filtru pentru lumina albastră, dar aș face pariu că puține persoane îl activează.

Care sunt efectele luminii albastre?

  • Afectează retina prin modificări structurale și funcționale ale țesutului ocular;
  • Presiune suplimentară asupra ochiului cu efect de glare / orbire pe termen lung.

Acum nu trebuie să vă speriați, dar nici să nu-i dați atenție. Mai ales că după cum am spus de la bun început, majoritatea companiilor încep să descopere că este o problemă și încearcă să livreze soluții. 15 minute în soare este echivalentul a 10 ore în fața ecranului.

Problema este la cei ce stau mult în fața PC-ului cu monitorul deschis, la cei ce folosesc smartphone-ul fără să activeze modul dedicat și-l folosesc în regim cu adevărat susținut.

În SUA s-a făcut un studiu, iar rezultatele consider că dezvăluie o problemă la orizont. 7 din 10 americani suferă de vedere încețoșată sau sindromul ochiului uscat. Printre simptomele ce vin la pachet:

  • durere de cap;
  • ochii sunt obosiți, ai impresia că ard;
  • focus slab;
  • vedere blurată la distanță;
  • durere de spate, umăr și gât.

Când scriu acest articol îmi dau seama că am mai toate din simptomele expuse și soluția de care vă scriu urmează să o aplic și în cazul meu.

Una dintre soluțiile la îndemână este reprezentată de o pereche de ochelari cu lentile ce beneficiază de tratament HVLL Blue Control. Hoya Vision are o promoție cu 20% reducere pentru cei interesați, dacă este adusă o comandă fermă până pe 31 martie 2019.

Magazinele partenere le găsiți pe site-ul dedicat – Hoya Vision.

Cu Hoya am intrat în contact pentru prima dată când am cumpărat filtre de polarizare pentru Sony-ul a35 pe care-l foloseam în urmă cu niște ani de zile. Acum descopăr că au experiență de lungă durată în ce privește lentilele și vin în întâmpinarea celor dornici să reducă efectele luminii albastre cu un tratament dedicat HVLL Blue Control.

Una dintre gamele dezvoltate de către Hoya se numește Yuniku. Ochelarii sunt proiectați ținând cont de fizionomie și de vederea fiecărui client în parte. Sunt printați 3D și cei interesați pot vedea într-un program specializat cum le vine cu rama aleasă etc. Ramele sunt realizate din poliamidă 12, mai dur față acetatul și mai ușor față de titan, mai flexibil față de TR90-ul folosit în ramele convenționale. Yuniku este o colaborare între Hoya Vision Care și Materialise cu experiență de peste 25 de ani în soluțiile software 3D. Colecția întreagă o găsiți aici.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.