De aproximativ 3 săptămâni, telefonul meu de zi cu zi este Elephone P8000, astfel că după nenumărate ore petrecute alături de device pot realiza o recenzie completă. Smartphone-ul se doreşte a fi urmaşul mai ieftin a modelului Elephone P7000 Pioneer, un terminal care să ofere aceleaşi performanţe la un cost de achiziţie mai mic.
L-am primit în teste de la Elephone şi l-aş putea caracteriza ca un smartphone care pe hârtie impresionează, însă în realitate mai are nevoie de câteva îmbunătăţiri pentru a fi un device complet. Are certe puncte pro importante, Elephone P8000 nu mulţumeşte la fel de mult pe cât a facut-o Elephone P7000 Pioneer.
Vă invit să lecturaţi în continuare un review așteptat.
Specificaţii Elephone P8000
Design
Elephone P8000 vine într-un pachet de retail obişnuit, iar în cadrul acestuia regăsim smartphone-ul, încărcătorul de 2A pe USB 2.0, cablul microUSB – USB 2.0 şi o folie de protecţie pentru display. Cum ne-au obişnuit producătorii chinezi în ultima perioadă, la capitolul accesorii nu primim banalele căşti pe jack de 3.5 mm.
La nivel de design smartphone-ul preia destule componente de la Elephone P7000 Pioneer, însă ne prezintă şi câteva caracteristici care îl individualizează: colţurile sunt mai rotunjite, câteva elemente de conectivitate sunt uşor schimbate, iar carcasa realizată tot din plastic are o textură diferită ce oferă un grip excelent. Mi-a plăcut că au păstrat de la modelul anterior rama metalică ce oferă mai multă seriozitate, cât şi poziţionarea senzorului pentru citirea amprentelor care aduce un plus de confort în utilizare.
Terminalul este bine construit, materialele utilizate sunt de bună calitate şi nu oferă niciun minut senzaţia de ieftin. Smartphone-ul este destul de greoi şi câteodată poate aduce un mic disconfort corelat cu dimensiunile sale.
În zona frontală a device-ului regăsim 3 taste capacitive (Options, Home şi Back), iar butonul Home are şi rol de notificare prin intermediul unui LED colorat. Există de asemenea şi camera frontală de 5 megapixeli, senzorul de lumină şi cel de proximitate. Pe spatele smartphone-ului se diferenţiază camera foto de 13 megapixeli, bliţul, cititorul de amprente, logo-ul Elephone şi difuzorul. Prin scoaterea capacului de protecţie dăm de cele două sloturi microSIM, slotul pentru card microSD şi bateria de 4165 mAh ce nu poate fi scoasă din lăcaşul ei.
Ce nu mi-a plăcut la nivel de estetică sunt acele margini negre ce înconjoară ecranul. Acestea sunt destul de generoase (în anumite zone par mai groase decât cele de pe Elephone P7000 Pioneer), deranjează vizual, iar de aici reiese şi un raport display / corp de doar 69%. Cu timpul ajungi să te obişnuieşti cu ele, însă la început vei suspina.
Elephone P7000 Pioneer vs Elephone P8000
Ecran și sunet
Elephone P8000 vine cu un display de tip IPS LCD de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 401 ppi. Spre deosebire de ecranul existent pe Elephone P7000 Pioneer acesta nu dispune de sticlă Gorilla Glass, însă mulţumită foliei din pachet putem spune că există totuşi un minim de protecţie.
Despre calitatea display-ul am numai cuvinte de laudă. Pentru categoria sa de preţ cred că este unul dintre cele mai bune pe care Elephone putea să îl pună. Culorile sunt redate natural, unghiul de vizualizare este excelent, luminozitate suficientă chiar şi pentru condiţii de lumină puternică, timp de răspuns al touch-ului foarte bun, iar experienţa generală de utilizare optimă. Ecranul este unul dintre atu-urile acestui smartphone.
Luminozitate 100% între Elephone P7000 Pioneer şi Elephone P8000
Cum spuneam şi la începutul acestui review, cititorul de amprente este poziţionat sub camera foto, iar aşezarea sa oferă un confort sporit în utilizare. Senzorul oferă acoperire la 360 de grade şi un timp de răspuns foarte bun. Recunoaştere amprentei nu iese mereu din prima, estimativ cam 80% din încercări fiind reuşite.
Sunetul este redat prin intermediul unui difuzor aflat pe spatele telefonului. Nu aş putea spune că este un capitol la care Elephone P8000 excelează deoarece sunetul este uşor strident, fără bass şi cu volum destul de scăzut. În plus datorită aşezării sale poate fi uşor obturat dacă telefonul este aşezat pe o suprafaţă plană. Prin jack-ul de 3.5 mm situaţia se schimbă puţin: sunetul pare mai echilibrat, bass-ul câştigă teren, însă şi de această data volumul la maxim este foarte scăzut. Cred că această problemă se poate rezolva cu un update de soft.
Hardware, sistem de operare și aplicații
La nivel hardware Elephone P8000 se mândreşte cu un procesor MediaTek MT6753 de tip octa-core pe 64 biţi tactat la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53, accelerator grafic Mali-T720, 3 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare (în realitate sunt disponibili doar 11.44 GB) + slot pentru card microSD de până la 128 GB.
Smartphone-ul vine cu sistemul de operare Android 5.1 Lollipop peste care a fost implmentată interfaţa ELE UI. La prima vedere aceasta aduce foarte mult cu EMUI de la Huawei prin prisma grupărilor de aplicaţii făcute pe categorii şi lipsa unui meniu central. Câteva zile am utilizat telefonul cu această interfaţă şi a funcţionat fără bătăi de cap. Cum nu sunt însă fan al acestui tip de organizare, am instalat Google Now Launcher care a fluidizat şi mai mult trecerea de la o aplicaţie la alta.
Din păcate versiunea Android existentă pe Elephone P8000 (care este şi ultima lansată de Elephone) are câteva probleme ce ar trebui rapid rezolvate printr-un update. Printre cele mai importante găsite de mine aş putea enumera:
– senzorul de proximitate funcţionează, dar nu prea. În timpul apelurilor există momente când ecranul rămâne negru şi nu se pot realiza nici cele mai simple task-uri: căutarea unui număr de telefon în agendă, deschiderea difuzorului sau chiar închiderea unui apel;
– am păţit de foarte multe ori ca după încheierea unui apel, telefonul să apeleze automat penultima persoană sunată de mine, fără a avea posibilitatea să închid apelul;
– wi-fi-ul are momente când nu vrea să se conecteze decât dacă restartez telefonul;
– bateria după ce ajunge la 5% se descarca instantaneu: 4, 3, 2, 1 şi adio.
Aceste mici erori pot fi uşor corectate de Elephone printr-un update, de aceea nu aş putea spune că sunt critice. Însă până atunci ele sunt deranjante şi chiar enervante în anumite momente.
În rest Elephone P8000 a funcţionat decent: nu există lag / întârzieri în meniu, multitasking-ul excelent, bloatware aproape inexistent, iar timpul de răspuns foarte scurt. Ca şi aplicaţii preinstalate putem regăsi Manager fişiere, Setări, Setări Google, Calendar, radio FM, Ceas, Gmail, Galerie foto, Play Store, Hărţi şi Browser.
Am trecut terminalul şi prin diverse jocuri consumatoare de resurse precum Real Racing 3, Modern Kombat 5, Trials Frontier sau Asphalt 8 şi pot spune că rezultatele sunt satisfăcătoare cu o singură menţiune: telefonul arde. Dupa 15 minute de activitate intensă, temperatura depăşeşte 45 de grade şi smartphone-ul devine uşor inutilizabil pe anumite porţiuni. Poate o husă ar ţine căldura departe şi nu s-ar simţi atât de puternic.
Performanță
Am testat Elephone P8000, iar rezultatele le vedeţi în tabelul de mai jos (le-am comparat cu cele obţinute de Elephone P7000 Pioneer):
Conectivitate
În afară de NFC, Elephone P8000 dispune de tot ce înseamnă conectivitate pentru un smartphone în 2015: 4G FDD-LTE, dual-sim (2 x microSIM), Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS etc. Smartphone-ul este compatibil cu reţelele 3G şi 4G din România.
În exterior găsim pe laterala dreaptă tasta de power şi cele pentru reglarea volumului, în zona inferioară se află portul microUSB şi microfonul, în timp ce în zona superioară regăsim jack-ul de 3.5 mm.
Elephone P8000 s-a descurcat onorabil în apelurile de voce, la fel şi în ceea ce priveşte conexiunea la internet prin Wi-Fi, 3G sau 4G. Singura problemă pe care am enumerat-o şi mai sus a fost cea în care Wi-Fi-ul refuza să se conecteze fără a restarta telefonul. Despre GPS pot spune că are o acurateţe rezonabilă, având câteva momente în care poziţia pe hartă nu era tocmai corectă.
Cameră foto și video
Elephone P8000 utilizează o camera foto de 13 megapixeli cu senzor Samsung 3L2, autofocus şi LED flash + cameră frontal de 5 megapixeli. La acest capitol smartphone-ul nu excelează, însă se descurcă decent.
Calitatea fotografiilor este una medie, culorile sunt destul de bine conturate, zgomotul de imagine lipseşte, însă contrastul are de multe ori o tentă uşor întunecată. Cu această cameră se pot obţine şi poze reuşite în zone cu lumină suficientă. Problematică mi s-a părut focalizarea, deoarece pe modul automat aceasta este destul de aiurită. Pentru o poză clară am fost nevoit de foarte multe ori să fac focalizare manuală. Pentru spaţiile întunecate nu recomand această cameră deoarece imaginile sunt zgomotoase şi cu puţine detalii vizibile.
Filmările sunt realizate la o calitate direct proporţională cu fotografiile, existând momente pe filmare capturate foarte bine, dar şi perioade neclare şi nefocusate.
O altă eroare descoperită la nivel de soft, dar despre care am decis să scriu aici este cea legată de pozele tip selfie. Atât în WhatsApp, cât şi pe Facebook, dacă încercam să îmi fac un selfie prin intermediul aplicaţiei, aceasta dădea eroare şi se închidea forţat. Problema şi mai mare era că dacă după eroare încercai să intri în aplicaţia camerei foto aceasta nu mai funcţiona (camera foto nu pornea deoarece soft-ul o vedea ca fiind utilizată de altă aplicaţie). Singura soluţie era să restartez telefonul. Menţionez că această eroare apărea în anumite momente, nu de fiecare dată când încercam să realizez un selfie.
Autonomie
Bateria existentă pe Elephone P8000 este de 4165 mAh şi este alături de display unul din punctele forte. În perioada testelor am încărcat-o la 1.5 – 2 zile, chiar dacă majoritatea timpului am lăsat 3G-ul activat, am stat frecvent pe reţelele de socializare sau am făcut browsing câteva ore pe zi. Chiar şi în testul nostru (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) a obţinut cel mai mare punctaj de până acum: 7 ore şi 17 minute.
Ce aş putea spune că mă deranjează la acest capitol ar fi timpul de încărcare. Deşi Elephone afirmă că acest terminal dispune de încărcare rapidă a bateriei, cel puţin unitatea primită de mine în teste nu mi-a confirmat acest lucru. Încărcarea este una greoaie, ajungând de la 10% la 100% în aproximativ 3 ore şi 30 de minute.
Preț
Elephone P8000 poate fi comandat la diverşi retaileri din China la un preţ de 160 dolari (aproximativ 640 lei, la care se pot adăuga taxe vamale şi TVA). Din fericire începând cu luna septembrie vom vedea terminale Elephone importate pe canal oficial şi în România.
Concluzii
Elephone P8000 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu preţ de sub 200 de dolari. Are display bun, autonomie excelentă şi un design plăcut. Cu mici update-uri de soft care să corecteze anumite erori, sunt sigur că smartphone-ul poate mulţumi şi cei mai pretenţioşi utilizatori. Nu este telefonul perfect, are şi el hibele lui care câteodată îl pot trage în jos (greutate, grosimea, camera foto etc.), însă privind în ansamblu cred că pentru 160 de dolari a dovedit că ştie multe şi că poate mai mult (totul depinde de Elephone şi de update-urile viitoare).
PRO
– design plăcut, bine fabricat, materiale de calitate;
– display foarte bun pentru gama sa de preţ;
– autonomie excelentă;
– raport calitate-preţ reuşit;
– ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor;
– nu are lag / întârzieri în meniu, bloatware inexistent.
CONTRA
– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
– cameră foto cu rezultate modeste;
– se încinge destul de tare în cele mai simple task-uri zilnice;.
– timpul de încărcare al bateriei destul de lung;
– soft cu ceva erori pentru care aşteptăm update-uri.