Elephone Trunk – review

11/10/2015

La prezentarea oficială, Elephone Trunk a fost o mare surpriză pentru mine: era primul telefon al Elephone cu procesor Qualcomm, iar la preţul său părea, cel puțin pe hârtie, un adevărat best-buy. Am reuşit să intru în posesia acestui terminal (pe această cale trebuie să mulțumesc echipei Elephone) şi vă pot confirma faptul că Elephone Trunk este o apariţie, o adevărată alternativă entry-level.

Nu excelează la capitolul performanţă (nu este scopul său), însă prin el Elephone mi-a demonstrat că şi-a învăţat lecţia. În primul rând au dispărut acele dungi negre odioase pe care le-am găsit la Elephone P7000 Pioneer sau Elephone P8000, iar în al doilea rând au adus un smartphone cu software stabil încă din fabrică (la celelalte două modele lucrurile s-au aşezat abia după câteva update-uri). Mai multe informaţii veţi găsi în rândurile următoare.

Specificaţii Elephone Trunk

specificatii

Design

Elephone Trunk (1)

Elephone Trunk sosește într-o cutie vesel colorată, iar în interiorul său regăsim smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul de 1A şi manualul cu diverse instrucţiuni. Telefonul vine din fabrică cu o folie de protecţie pe display, însă pentru o mai bună protecţie vă recomand să vă comandaţi şi o husă.

Din punct de vedere estetic, Elephone Trunk nu impresionează. Am primit în teste versiunea albă, dar se mai poate găsi şi pe negru, roz, albastru sau turcoaz. Telefonul are trăsături simple, o construcţie corectă, niciun element care să îl evidenţieze cu ceva. Terminalul este realizat complet din plastic (doar butonul de on/off şi tastele de volum sunt din metal), însă este un plastic solid, ce dă impresia de rezistenţă în timp. Device-ul nu scârţâie (îmbinările sunt făcute foarte corect) şi chiar dacă dă impresia de smartphone ieftin (până la urmă aşa şi este) nu va dezamăgi. Este foarte compact, stă excelent în mână şi vă asigur că este un telefon entry-level bine construit.

În exterior vom regăsi în zona frontală 3 taste capacitive (Options, Home şi Back), senzorii de proximitate şi lumină şi camera frontală de 2 megapixeli. Butonul Home nu are rol de notificare încă, dar din ce am citit am înţeles că la următorul update acesta va deveni mai util. Spatele terminalului ne aduce camera foto de 13 megapixeli, bliţul, logo-ul Elephone şi difuzorul. Acest model are baterie detaşabilă, astfel că putem ajunge prin scoaterea capacului la cele două sloturi microSIM, slotul pentru card microSD şi la bateria de 2100 mAh.

Cum spuneam şi la început, Elephone Trunk este primul smartphone testat de noi fără acele benzi negre existente pe laterala ecranului. Acest model entry-level aduce nişte margini foarte înguste, insesizabile pe alocuri. Din acest punct de vedere Elephone are din partea noastră un mare plus.

La final nu îmi rămâne decât să spun că Elephone Trunk este un smartphone de buget cu o construcţie corectă, design simplist şi aspect plăcut.

Ecran și sunet

Elephone Trunk (19)

Elephone Trunk aduce un ecran IPS de 5.0 inci cu rezoluţie HD (1280 x 1720 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 294 ppi. Acesta nu dispune de protecţie adiţională în afară de folia de protecţie pe care o primeşte direct din fabrică.

Display-ul nu te dă pe spate, dar nici nu te dezamăgeşte. Pot afirma cu tărie că este un ecran corect pentru zona de preţ în care se încadrează telefonul. Culorile sunt redate destul de natural (au o oarecare tentă închisă, albul nu este pur), unghiul de vizualizare de 178 grade este suficient, luminozitatea foarte bună (în condiţii de lumină puternică nu este o variantă prea reuşită), touch-ul se descurcă mulţumitor (mi-aş fi dorit un gram de sensibilitate în plus), iar experienţa de utilizare zilnică satisfăcătoare.

Cum am spus deja, display-ul entry-level este bun pentru acest smartphone, nu impresionează cu nimic, dar nici nu are impefecţiuni care să te demoralizeze.

Luminozitate 100% între LG G2 şi Elephone Trunk

Elephone Trunk (27)

La capitolul sunet Elephone Trunk continua aceeaşi notă cu care ne-a învăţat până acum: nu iese în evidenţă cu nimic, dar nici nu te supără cu ceva. Sunetul este redat printr-un difuzor aflat pe spatele telefonul care datorită aşezării sale poate fi lejer obturat. Difuzorul m-a mulţumit. Oferă calitate, bass puţin puternic, doar volumul mi l-aş fi dorit mai ridicat. Sunetele se aud clar, nu există zgomote secundare, iar prin jack-ul de 3.5 mm situaţia este la fel: detalii corecte, bass mai puternic, însă volumul la fel de scăzut.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Elephone Trunk (4)

Din punct de vedere hardware, Elephone Trunk este primul smartphone Elephone ce utilizează un procesor Qualcomm Snapdragon. Telefonul aduce modelul Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core pe 64 biţi la 1.2 GHz, acceleratorul grafic Adreno 306, 2 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare (în realitate sunt disponibili doar 11.59 GB) la care se mai pot adăuga un card microSD de maxim 32 GB.

Elephone Trunk vine preinstalat cu Android 5.1 Lollipop şi cu interfaţa ELE UI. Această interfaţă nu oboseşte telefonul, se mişcă impecabil, însă deoarece mie nu îmi place în mod special, pe parcursul testelor am utilizat smartphone-ul cu Google Launcher. Elephone Trunk este primul terminal Elephone unde nu am găsit erori de impact, lacune care să necesite un update imediat din partea producătorului. Android 5.1-ul utilizat este stabil, rulează fluent, fără lag, bloatware-ul aproape inexistent, iar multitasking-ul a fost mulţumitor.

Ca şi aplicaţii preinstalate regăsim Manager fişiere, Setări, Setări Google, Calendar, Personalizator, Voice Dialer, Play Movies, Play Music, radio FM, Ceas, Gmail, Galerie foto, Play Store, Hărţi şi Browser.

La capitolul performanţă şi rezultate în jocuri, Elephone Trunk se descurcă decent. În jocuri fără cerinţe prea mari (Candy Crush, Trials Frontier, Zuma etc.) smartphone-ul s-a descurcat excelent, nu am avut niciun fel de emoţii. În cele consumatoare de resurse, terminalul trage tare, dar nu prea poate. Asphalt 8 sacada destul de mult, în timp ce FIFA 2016 era foarte greu de jucat (sunetul se întrerupea, cadrele de joc se blocau etc.). Telefonul se încălzeşte normal, însă la nivel de performanţă grafică nu excelează. Raportat la smartphone-urile entry-level din ţara noastră, eu zic că se descurcă onorabil.

Performanță

benchmark (2)

Am făcut şi câteva teste de benchmark, iar rezultatele le găsiţi în tabelul de mai jos.

benchmark 2

Conectivitate

Elephone Trunk (10)

La capitolul conectivitate Elephone Trunk are tot ce îi trebuie pentru un telefon de buget: 4G, dual-sim (2 x microSIM), Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS. De menţionat că 4G-ul este unul FDD, deci acest smartphone nu este compatibil cu 4G-ul de la RCS & RDS. Terminalul s-a descurcat bine în apelurile de voce (cred că sunetul se putea auzi puţin mai clar), conexiunea la internet via Wi-Fi sau 3G/4G a decurs excelent, iar acurateţea GPS-ului este una excelentă.

Ca şi elemente de conectivitate din exterior observăm pe laterala dreaptă buton de on/off şi tastele de volum, în zona superioară jack-ul de 3.5 mm şi portul microUSB, iar la baza telefonul se găseşte microfonul.

Cameră foto și video

Elephone Trunk (25)

Elephone Trunk vine cu cameră foto de 13 megapixeli cu senzor OmniVision, autofocus şi LED flash, iar camera frontală este reprezentată de un senzor de 2 megapixeli. Calitatea fotografiilor este decentă doar în cazurile în care aparatul stă nemişcat. În restul situaţiilor, imaginile sunt neclare, şterse şi pe alocuri chiar blurate.

Focalizarea nu este cea mai rapidă, de multe ori trebuie să aştepţi 2-3 încercări până când găseşti un punct fix şi focalizează corect. Dacă reuşeşti să nu mişti foarte mult telefonul, pozele ies chiar bine. Culorile sunt conturate destul de ok (mi se par mai întunecate decât erau peisajele reale), iar zgomotul de imagine nu se simte decât în pozele cu luminozitate scăzute.

Clip făcut cu Elephone Trunk;

Autonomie

Elephone Trunk (22)

Elephone Trunk dispune de o baterie de 2100 mAh care datorită unui soft bine optimizat şi a procesorului nu foarte gurmand se descurcă onorabil. Poţi trece lejer pragul a 24 ore de utilizare, dacă nu faci exces de zel în ceea ce priveşte jocurile sau nu laşi deschis în permanenţă internetul 3G/4G / Wi-Fi. În testul nostru (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) a obţinut un rezultat mediu: 4 ore şi 57 minute.

baterie

Preț

Elephone Trunk poate fi găsit la mai mulţi retaileri din China la un preţ ce se învârte în jurul valorii de 100 dolari. Au fost şi vor mai fi promoţii în care smartphone-ul a putut fi achiziţionat la 89.90 dolari (360 lei, la care se mai pot adăuga taxe vamale sau TVA).

Concluzii

Elephone Trunk (26)

Elephone Trunk este unul dintre cele mai bune smartphone-uri entry-level testate de mine. Soft bine optimizat (surprinzător sau nu), cameră foto decentă, procesor excelent pentru task-uri uzuale, dimensiuni optime pentru utilizarea cu o singură mână, construcţie corectă şi display bun pentru gama sa de preţ. Poate mi-aş fi dorit o baterie puţin mai mare, un sunet mult mai bun şi un design mai modern, care să se evidenţieze cu ceva.

PRO

  • materiale de bună calitate, construcţie solidă;
  • display decent pentru gama sa de preţ;
  • raport calitate-preţ excelent;
  • compact, dimensiuni reduse, excelent pentru utilizarea cu o singură mână;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru utilizare uzuală;
  • sistem de operare stabil, fără erori.

CONTRA

  • lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
  • cameră foto cu rezultate modeste în anumite condiţii;
  • design monoton, banal;
  • sunet mediocru, cu volum foarte scăzut;
  • autonomie decentă, însă mi-aş fi dorit mai mult.

httpvh://youtu.be/uP3V0BbJgJQ

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.