Retelistica

Cel mai nou raport Ericsson Mobility Report ne pune la dispoziţie o serie de informaţii importante legate de evoluţia pieţei globale de date mobile.

Iată cele mai importante date:

  • până la sfârşitul anului 2022 la nivel global vor exista peste 1 miliard de abonamente 5G;
  • până la sfârşitul anului 2027 la nivel global vor exista peste 4.4 miliard de abonamente 5G (estimare);
  • traficul global de date mobile s-a dublat în ultimii doi ani;
  • în 2027 peste 60% din traficul global de date mobile va fi susţinut de reţele 5G;
  • piaţa din America de Nord va fi lider mondial în ceea ce priveşte ponderea abonamentelor de servicii 5G în următorii cinci ani. Până în 2027 nouă din zece abonamente vor fi pentru servicii 5G;
  • alte cifre legate de evoluţia abonamentelor 5G până în 2027: 82% din abonamentele de servicii mobile de la nivelul Europei de Vest, 80% dintre cele active în regiunea Consiliului de Cooperare al Golfului, 74% din abonamentele existente în Asia de Nord-Est şi aproape 40% din totalul abonamentelor în India.

Ericsson Mobility Report confirmă şi faptul că tehnologia 5G are un ritm de adopție mult mai dinamic comparativ cu generațiile anterioare de tehnologii mobile. Aproximativ un sfert din populația lumii are în prezent acces la rețele cu acoperire 5G și aproximativ 70 de milioane de noi abonamente 5G au fost activate în primul trimestru al acestui an. Potrivit raportului citat, aproape trei sferturi din populația lumii va avea acces la servicii 5G până în anul 2027.

În România licitaţia 5G se lasă încă aşteptată.