Îmi amintesc când eram copil și ai mei măcinau cafeaua înainte de a pune ibricul pe foc. Era vremea râșnițelor de cafea electrice, iar mirosul specific se întindea în întreaga bucătărie. Nu eram încă consumator, dar parcă avea efectul de a mă pune pe picioare. 

Tehnologia a avansat și în acest domeniu, iar acum poți avea o mini-cafenea în casă, un aparat care să simplifice procesul și în același timp să aducă o sumă de varietăți din care să alegi dimineață de dimineață, înainte de a-ți începe rutina zilnică. 

Philips are două sortimente de aparate: 

 1. Espressoare ieftine și mid-range – sub brandul Philips;
 2. Espressoare premium – Saeco (sunt fabricate în Italia, materiale de calitate mai bună și un plus de atenție la detalii etc). 

Am înțeles că au o fabrică și în România, iar Philips este Philips. Nu s-a întâmplat precum în alte domenii de activitate să externalizeze producția și toate cele, iar alții să le folosească brandul. Sunt un jucător de seamă pe piața locală în domeniul espressoarelor automate. 

Astăzi vă invit să parcurgeți review-ul lui Phlips 3200 LatteGo, un produs fabricat în România și proiectat în Italia. 

Specificații Philips 3200 LatteGo

 • dimensiuni de 246 x 371 x 433 mm și 8 kg;
 • presiune pompă de 15 bar, capacitate rezervor de apă de 1.8l și capacitate boabe de cafea – 275 gr, capacitate carafă pentru lapte de 0.26l, recipientul pentru reziduuri este suficient pentru 12 porții;
 • 12 setări pentru măcinare, 3 setări pentru intensitatea aromei, 3 setări pentru temperatură și posibilitatea de a regla concentrația laptelui și a cafelei;
 • băuturi preparate: espresso, cappucino, latte macchiato și americano;
 • filtru AquaClean + detartrare asistată;
 • 1500 W consumul de energie la fierbere, tensiune la 230 V, lungime a cablului de 1 metru;

Design 

În pachet dați de espressor, cablu de alimentare, lingură de măsurare, bandă de testare a durității apei și capac de depozitare LatteGo, filtru AquaClean. Garanția este de 2 ani. 

Modelul pe care l-am testat era ușor atipic, majoritatea combină negrul cu argintiul, iar 3200 LatteGo-ul nostru era pe alb și cu spațiul din față în negru. 

În partea frontală se remarcă ecranul tactil ce permite input pentru comenzile aparatului. Trebuie precizat că nu avem un ecran clasic, color etc. Pur și simplu, butoanele sunt tactile și toate comenzile sunt la vedere. Pe capacul din partea superioară se face alimentarea cu boabe de cafea – capacitate de 275 gr. 

Râșnița este ceramică și este atestată pentru 20.000 de cești de cafea (13 ani, câte 4 cești de cafea pe zi). Recipientul pentru lapte are o capacitate de 260 ml, la bază se află și tăvița ce preia reziduurile. 

Este printre primul  espressor automat pe care-l testez și la capitolul design aș prefera să las galeria de imagini să vorbească de la sine. Mi se pare a fi compact pentru funcțiile îndeplinite, iar unele elemente de design te duc cu gândul spre un dispozitiv premium. Dacă aș alege un 3200 LatteGo m-aș orienta spre cel negru, dar cei ce au o bucătărie pe alb s-ar putea orienta spre modelul testat de noi. 

Ghid de instalare;

Philips România are un material complet în ce privește instalarea corectă a espressorului automat: 

  

* Este la calitate 360p, dar operațiunile sunt ușor de înțeles

Utilizare și funcții

Espressorul este format din mai multe elemente pe lângă unitatea propriu-zisă: capac transparent cu Aroma Seal ce promite să păstreze prospețimea boabelor de cafea, filtru de apă Aqua Clean, sistem de lapte denumit LatteGo, rezervor de apă transparent, tăviță de scurgere a apei, unitate de preparare detașabilă ce permite a fi curățată și recipient pentru reziduuri. 

Filtrul Aqua Clean permite realizarea a până la 5000 de cești de cafea fără a trece prin procesul de detartare. Apropo, Philips spune că poți spăla sistemul de lapte LatteGo, tava de scurgere și recipientul pentru căfea măcinată și în mașina de spălat vase. Unitatea de prepare este detașabilă, este inima dispozitivului dacă-mi permiteți o astfel de comparație și necesită o curățare realizată cât mai bine, se poate face și la robinet. 

Ecranul tactil este unitatea de comandă. De acolo pot fi date comenzile pentru espresso, cafea, americano, cappuccino, latte macchiato sau doar apă fierbinte. Tot din acest spațiu se reglează măcinarea, intensitatea aromei, temperatura, reglarea concentrației pentru lapte și cafea. Interfața de pe 3200 LatteGo se numește My Coffe Choice. 

Rășnița ceramică permite 12 trepte de reglare, în funcție de preferințele utilizatorului. Un alt element pe care Philips îl evidențiază este sistemul de extragere al aromei ce promite să realizeze un echilibru între temperatura de preparare și aroma extrasă (temperatură menținută între 90 – 90 grade Celsius). 

LatteGo este prins și în denumirea aparatului, este vorba despre stratul de spumă ce însoțește diferitele preparate. Amestecă laptele cu aer în camera de spumare la o viteză mare de aici și stratul cremos, fără stropi. Un alt beneficiu este dat de ușurința în utilizare (singurul sistem pentru lapte / carafă din doar 2 părți – fără niciun tub, se curăță rapid la robinet sau în mașina de spălat, nu rămâne miros de lapte). 

Capacul Aroma Seal a fost conceput astfel încât să păstreze cât mai mult din aroma originală a boabelor de cafea + reduce zgomotul râșniței. 

Din toată suita de sortimente pe care 3200 LatteGo le realizează aș spune că preferatul meu este americano, știu că la noi espresso sau cappucino sunt la mare căutare. Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. 

Preț

Espresorul automat Philips 3200 LatteGo –  în jurul a 2200 lei (îl găsiți la eMAG, Altex etc). 

Concluzii

Este un espressor automat cu multiple funcții, ușor de utilizat și setat, dar mai ales – fiabil și fără a necesita cine știe ce îngrijire specializată. Ai multiple posibilități de reglare și te ajută să-ți personalizezi cafeaua după propriile gusturi. 

Mi se pare util, mai ales când ai mai mulți prieteni în vizită și în câteva minute ai făcut câte o ceașcă de cafea pentru fiecare. Poți să și alegi din cele 5 sortimente, iar totul se întâmplă complet automat. 

Espressorul Philips cu râșniță integrată aduce aminte puțin de copilărie. Ai parte de aceeași prospețime în fiecare ceașcă de cafea și asta pentru că procesează boabele de cafea cu puțin înainte de a le transforma în produsul finit. 

Cu Philips 3200 LatteGo ai un fel de cafenea ad-hoc, la orice oră de zi. 

PRO;

 • interfață intuitivă ce-l face ușor de utilizat;
 • îngrijire ce nu necesită cine știe ce cunoștințe tehnice;
 • sistem de spumare a laptelui ce te transformă într-un specialist al cafelei cu spumă cremoasă;
 • reglări multiple + varietate considerabilă;
 • râșniță ceramică. 

CONTRA

 • nu l-am folosit suficient ca să-i găsesc puncte contra.