gAuto

În urma şedinţei de Guvern din 29 decembrie 2023 a fost luată decizia de a se implementa obligativitatea de a asigura trotinetele electrice şi bicicletele electrice.

Actul normativ nu face decât să transpună în legislația națională o directivă UE care modifică legislația RCA, printre modificări fiind și cea legată de redefinirea tehnică a noțiunii de „vehicul”.

Astfel, cândva din 2024 (rămâne să vedem de când) va trebui să facem poliţe RCA pentru toate “vehiculele” ce îndeplinesc următoarele criterii:

  • orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h;
  • orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
  • orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată.

Interesant este că verificarea poliţelor RCA la trotinete şi biciclete nu se va face clasic ca la maşini, ci se doreşte utilizarea unor dispozitive electronice care să facă verificarea din mers, fără a opri vehiculul. Rămâne de văzut ce soluţii vor fi găsite, unele care să respecte şi legislaţia GDPR.

Decizia de a introduce poliţe de asigurare la trotinetele electrice şi biciclete electrice vine după ce numărul accidentelor generate de acestea a crescut simţitor în ultimii ani.

Sursa: hotnews.ro