În ultimele zile am avut ocazia să testez și eReader-ul Evolio Evobook 3. Este și primul review de eReader de pe Gadget.ro. Abia anul trecut de Black Friday am făcut pasul spre un eReader. eMAG a rulat o promoție prea bună la Kindle 6, 199 lei și reducerea era de aproximativ 50%. Nici acum nu găsești Kindle 6 sub pragul a 300 de lei, ce să mai zic de prețul menționat anterior.

Tocmai de aceea o să urmeze un articol comparativ între Kindle 6 și Evolio Evobook 3, postare dedicată. În review urmează să descriu eReader-ul Evolio și experiența de utilizare oferită. Nu este primul device de gen de la Evolio.

Prin denumirea de Evobook 3 înțeleg că au ajuns la a treia generație. Nebunia unui e-book reader a fost dată pentru prima dată de Amazon cu ale sale Kindle. Prin intermediul acestui gadget era pusă în valoare librăria Amazon. Ei au readus eReaderul în prim plan în genul realizării Apple cu tabletele iPad.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile lui Evolio Evobook 3:

eReader

Date tehnice

Evolio Evobook 3

Ecran

6 inch cu tehnologie EPD de afișare a hârtiei electronice și rezoluție 600×800 pixeli

Procesor

Allwinner E200 de tip single core la 380 MHz

Memorie

64 MB RAM, 4 GB / 3.38 GB în mod real și extensibilă până la 16 GB prin slotul microSD

Sistem de operare

Nu am găsit detalii

Conectivitate

microUSB, microSD

Baterie

1500 mAh

Greutate

189 gr.

Grosime

8 mm

Design

Evolio-Evobook-3 (5)

În pachet dați de eReaderul Evolio Evobook 3, cablu microUSB – USB 2.0 pentru încărcarea bateriei de 1500 mAh și pentru conectarea la PC, cupon de reducere în valoare a 20 lei, certificat de garanție. Nu are încărcător dedicat și pentru a reîncărca eReaderul ca și la Kindle îl conectezi la desktop PC sau laptop.

Ca design mi-a plăcut plasticul cauciucat mat, nu adună amprentele și dă impresia de gadget rezistent în timp chiar și la o utilizare intensivă. Nu se oferă acces la acumulator. Sunt o sumă de butoane fizice la baza display-ului e-ink de 6 inch, 4 încastrate în carcasă și unul de tip controller pe patru direcții. Elementele de conectivita le găsiți grupate pe o singură latură, în partea superioară.

Logo-ul Evolio a fost stilizat în colțul din dreapta sus. Pe spate dați de sigla Evobook 3 și cam atât cu elementele de personalizare. Este un e-reader simplu, solid, atent finisat, 8 mm grosime și notă discordantă fac butoanele fizice, ceva cam zgomotoase și necesită o apăsare mai puternică spre a răspunde comenzilor.

Ecran

Evolio-Evobook-3 (10)

e-ink de 6 inch cu rezoluție 600×800 pixeli. În comparație cu display-ul de la Kindle 6 aș spune că hârtia electronică de la Evobook 3 este ceva mai luminoasă, Kindle 6 este ceva mai întunecat. Un punct central la un eReader este dat de display, nu obosește privirea și aduce impresia unor file de carte. Am citit fără probleme pe Evobook 3. Aș spune că are un display clasic de eReader.

Hardware și interfață

Evolio-Evobook-3 (29)

Nu insist prea tare pe partea hardware. Nici nu am pe ce anume în mod special, iar pentru un eReader nu ai nevoie de procesor quad-core și 3 GB RAM. La Evobook 3 s-a optat pentru un CPU Allwinner single core tactat la 380 MHz, 64 MB RAM.

Spațiul de stocare îl consider generos: 3.38 GB + slot dedicat pentru cardurile microSD de până la 16 GB. Pentru un eReader în care fișierele principale sunt cărțile în format electronic este imens de mult, poți stoca mii de cărți pe Evobook 3, o întreagă librărie.

Interfață este simplă și navighezi prin intermediul butoanelor fizice de la baza display-ului, nu are control tactil. Cele patru butoane au rol de Acasă / Ecran de start, Menu organizat în Library, Bookmarks, Explorer, Pictures, Settings, Favorites, Search eBooks și Manul de utilizare, Back și tastatură qwerty pentru căutare în amănunt printre fișierele de pe eReader.

Aici aș critica lipsa de viteză în anumite situații, lag resimțit în unele comenzi. Mă rog, nici Kindle 6 nu punctează prea tare la capitolul ăsta, dar parcă-i un pic mai rapid.

Sunt tot felul de formate de eBook pe care Evobook 3 le suportă: PUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI). Știe să afișeze și fotografii în formatele: JPEG, PNG, GIF, BMP. Sunt 100 de cărți preinstalate și în pachet dați de un voucher de 20 lei pentru achizițiile efectuate în librăria online Evolio.

Conectivitate

Evolio-Evobook-3 (8)

Un mare minus ar fi lipsa Wi-Fi. Presupun că din rațiuni de cost au ales să taie aceste element de conectivitate și să pluseze la capitolul spațiu de stocare. În partea superioară dați de portul microUSB, slotul pentru cardurile microSD de până la 16 GB și butonul de power.

Slotul pentru microSD asigură un spațiu exhaustiv pentru cărțile în format e-Book și fotografii. Trebuie să punctez și localizarea celor două taste dedicate din lateral dreapta cu rol în scroll-ul paginilor din eBooks.

Preț

Evolio Evobook 3 – 299 lei pe PCfun.ro.

Autonomie

Bateria de 1500 mAh este uriașă pentru un ebook reader fără Wi-Fi. Ei spun că ar fi suficient pentru 10.000 de pagini. Am utilizat e-readerul intensiv, am citit vreo 2 – 3 cărți în câteva zile și nivelul nu a coborât sub 90%. Rezistă mult, săptămâni.

Concluzii

Evolio-Evobook-3 (9)

Evobook 3 este un eReader ieftin, solid, cu spațiu de stocare mare și autonomie de nădejde. Merită cei 299 lei investiți. Am grupat care-i sunt punctele PRO și CONTRA.

PRO

– preț bun raportat la spațiul de stocare, formatele suportate;

– autonomie mare;

– carcasă mată, ușor și rezistent;

– 100 eBooks preinstalate.

CONTRA

– ușor lag resimțit în anumite situații de utilizare;

– lipsă Wi-Fi.

Categorii: reviewstablete

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.