Evolio iSmart Pro este cea de-a doua cameră video de acțiune pe care am ocazia să o testez. Prima a fost dintr-o altă categorie de preț și în consecință rezultatele au fost altele.

Asta nu înseamnă că gadgetul Evolio nu este unul de luat în seamnă, mai ales acum, când unii comercianți afișează un preț în deplin acord cu ceea ce poate această cameră video sport.

Specificațiile detaliate pentru Evolio iSmart Pro:

Specificatii Evolio iSmart Pro

Design

Evolio iSmart Pro (20)

Am primit la review pachetul de retail, în care găsim, pe lângă camera propriu-zisă, o multitudine de accesorii. Practic, nu prea mai ai nevoie de nimic altceva pentru a folosi gadgetul în cele mai diferite condiții. Avem carcasă subacvatică, multe cleme, bride, curelușe… Detalii în galeria foto de la final. Concluzia este că avem fel de fel de sisteme de prindere. Pe lângă acestea, mai găsim un scurt manual de utilizare și certificatul de garanție.

Evolio iSmart Pro este foarte asemănătoare cu seria GoPro, copiind, la fel cum au făcut mulți producători chinezi, cel mai de succes exemplu. În opinia mea asta nu este nepărat ceva rău.

De la primul contact observi dimesiunile compacte. Nu știu de ce, dar mă așteptam ca dispozitivul să fie ceva mai măricel. Nu este deloc așa și poate fi strecurat cu ușurință în orice buzunar. Vorbesc despre cameră așa cum este ea, fără a fi introdusă în carcasa subacvatică.

Din punct de vedere al construcției, totul se prezintă corect. Pentru nivelul său de preț nu ai cum să-i ceri prea mult. Plasticul din care este confecționată camera nu este cel mai bun, dar în niciun caz nu poate fi vorba despre calitate proastă. Repet: materialele, construcția și finisările sunt decente, în total acord cu costul actual de comercializare.

Utilizare și funcții

Evolio iSmart Pro (8)

Evolio iSmart Pro poate fi operat în două moduri: prin intermediul butoanelor de pe cameră sau prin aplicația iSmart DV, instalată pe orice dispozitiv ce rulează iOS sau Android.

Folosind cele patru butoane fizice putem accesa toate funcțiile și setările camerei. Amplasate pe trei dintre cele 6 laturi ale dispozitivului, butoanele necesită puțin timp de obișnuință pentru a fi accesate în mod corespunzător.

Butonul power, același cu care putem trece prin diferitele moduri și setări este amplasat pe partea din față, în stânga obiectivului, butonul prin care facem selecția sau prin care începem sau oprim înregistrarea este poziționat pe laterala de sus, iar cele două butoane sus/jos (pentru navigare) sunt pe laterala din dreapta.

Avem patru moduri pentru captare: clipuri video, poze, secvență de poze și poză cu declanșare întârziată.

Pentru filmare puetm alege doar două moduri: Full HD 1080p cu 30 fps sau HD 720p cu 60 fps. Cam limitat din acest punct de vedere.

Fotografiile pot fi realizate la 12, 8, 5 sau 2 Megapixeli, dar rezultatele nu sunt cele mai bune. Acum, sincer, nu cumperi o cameră video pentru poze.

Meniul de setări conține mai multe pagini. Puteți vedea care sunt setările de care dispune Evolio iSmart Pro în galeria următoare.

Evolio iSmart Pro se poate conecta la un dispozitiv ce rulează Android sau iOS prin intermediul aplicației iSmart DV, ce poate fi descărcată gratuit din Play Store sau App Store.

Conectarea dintre cameră și smartphone sau tabletă se face extrem de simplu. Activezi Wi-Fi-ul camerei apăsând pe butonul ”săgeată jos”, iar apoi, din setările telefonului, te conectezi la rețeaua wireless ”rtwap_evb”, introduci parola de acces ”1234567890” și gata. Ulterior, dacă deschizi aplicația iSmart DV, prin intermediul ei poți vedea imaginea live de pe camera Evolio iSmart Pro, poți vizualiza înregistrările sau pozele din memoria camerei sau le poți descărca direct pe telefon. De asemenea, anumite setări pot fi făcute direct din aplicație.

Camera video și foto

Evolio iSmart Pro (16)

Despre poze vorbim mai puțin. Din păcate, nu am descărcat câteva exemple pentru voi, dar vă asigur că nu merită să faceți fotografii cu Evolio iSmart Pro.

Ne interesează cel mai mult cum filmează Evolio iSmart Pro. Trebuie să spun că se putea mai bine. Apoi îmi amintesc prețul la care poate fi cumpărată această cameră video de acțiune, la toate accesoriile din pachet și parcă îmi mai trece supărarea.

Culorile sunt reproduse corect, sunt vii, dar detaliile puteau fi mai bine conturate. În plus, cu cât lumina scade în intensitate, cu atât avem mai mult zgomot de imagine.

Iată un clip video făcut cu Evolio iSmart Pro, în care am introdus mai multe scenarii: mers pe bicicletă, filmare sub apă, filmare în mașină ziua și noaptea.

Conectivitate

Evolio iSmart Pro (17)

La acest capitol Evolio iSmart Pro stă bine. Adică, pentru o cameră video de acțiune din această categorie de preț să vii cu microHDMI și Wi-Fi mi se pare destul de bine. Prin Wi-Fi te poți conecta doar la un smartphone sau la o tabletă cu Android sau iOS pe care ai instalat în prealabil aplicația iSmart DV.

Prin portul microUSB se poate încărca bateria, dar se poate realiza și conexiunea cu un PC.

Toate elementele de conectivitate au funcționat normal, cu precizarea că pentru a descărca un clip video de pe cameră pe smartphone prin Wi-Fi trebuie să aștepți mult, mult prea mult. Nu am testat viteza, dar vă recomand să descărcați fișierele foto sau video prin cablu microUSB sau direct de pe cardul microSD, prin intermediul unui cititor de astfel de carduri.

Autonomie

Evolio iSmart Pro (21)

Evolio iSmart Pro vine cu o baterie de 900 mAh ce poate fi accesată și scoasă din locașul său foarte ușor. Conform Evolio, camera ar putea filma continuu până la o oră și jumătate.

După ce am testat-o, pot spune că se apropie de această valoare, oprindu-se după circa o oră și 10 -15 minute. Asta în condițiile în care activați Screen saver-ul. Cu ecranul pornit tot timpul, Evolio iSmart Pro nu reușește să mai atingă nici măcar o oră.

Preț

Evolio iSmart Pro – 229 de lei la eMAG

Concluzii

Evolio iSmart Pro (25)

Evolio iSmart Pro nu este cea mai performantă cameră video de acțiune, dar nici nu ar fi putut să fie așa la costul său de comercializare. Momentan, grație unor promoții, puteți cumpăra această cameră pentru puțin peste 200 de lei.

Gândiți-vă că în acești bani primiți un pachet aproape complet de accesorii și o cameră decentă, într-adevăr fără mari pretenții. Cu elemente de conectivitate precum microHDMI și Wi-Fi, Evolio iSmart Pro devine și mai interesantă.

Dacă vreți să surprindeți momente video în diferite condiții și nu sunteți atât de pretențioși referitor la calitatea clipurilor, atunci Evolio iSmart Pro este o alegere inspirată.

Iată de ce să alegeți un Evolio iSmart Pro, precum și de ce să evitați o astfel de cameră video de acțiune. Puneți în balanță și decideți singuri.

PRO

  • foarte compactă și ușoară;
  • setările și funcțiile sunt facil de accesat;
  • gamă aproape completă de accesorii deja incluse în pachetul de bază;
  • posibilități extinse de conectivitate (microUSB, micro HDMI, Wi-Fi);
  • bateria poate fi ușor schimbată, iar dacă alegeți una de rezervă câștigați la capitolul autonomie.

CONTRA

  • calitatea filmărilor, dar mai ales a pozelor, putea fi mai bună;
  • doar centrul imaginii este relativ corect redat, către extremități imaginea este distorsionată (datorită unghiului larg de vizualizare – 170 de grade).