În ultimele săptămâni printre alte produse testate pentru Gadget.ro am utilizat și tabletele Evolio Mondo 3G + Evolio Quattro 3G. Încep cu Mondo 3G pe care o vom pune și la concurs. Este o tabletă ce dorește să iasă în evidență prin conectivitatea 3G și prețul redus de comercializare.
Nișa tabletelor s-a aglomerat puternic în ultimul an de zile. Experiența de utilizare a crescut, prețurile s-au așezat și găsești modele destul de bune și la costuri infime. Sunt concesii inerente făcute în favoarea unui cost de comercializare redus (autonomia, plastice multe, sunet mai slab la unele modele). Pe parcursul review-ului veți vedea ce știe Evolio Mondo 3G și dacă merită sau nu a fi luată în calcul spre o eventuală achiziție.
Specificații detaliate pentru Evolio Mondo 3G:
Design
În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, certificat de garanție și manualul cu ghidul rapid de utilizare. Nu sunt cine știe ce accesorii în pachet. La o astfel de tabletă se încearcă o optimizare cât mai mare a costurilor spre a avea un preț cât mai competitiv.
Nu sunt prea multe lucruri de spus la capitolul design. Evolio a reușit să aducă un ODM destul de bine închegat, pare a fi o tabletă rezistentă, compactă, fără margini generoase. Nu se fac puncte de presiune pe display când spatele device-ului este apăsat mai puternic. Șasiul lui Mondo 3G pare a fi destul de rigidi, plasticul de pe spate l-aș considera de nivel mediu ca și calitate, feedback plăcut, grip bun.
Evolio Mondo 3G este o tabletă plăcută, clasică. Aș remarca o ușoară atenție acordată în plus față de alte tablete concurente în ce privește finisarea și alegerea materialelor.
Ecran și sunet
TN de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli și unul dintre cele mai slabe puncte ale lui Evolio Mondo 3G. Mi-aș fi dorit să regăsesc un panel IPS cu această rezoluție, ar fi adus un plus. Unghiul optim de vizualizare este destul de îngust. Mereu ai tendința să cauți a privi tableta dintr-o anumită zonă ca să nu ai parte de culori alterate, reflecții ușor ciudate. Nu mai spun că reflectă spațiul ambiant destul de tare, mai ales sub acțiunea razelor de soare.
Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele tabletei, la bază, ușor în lateral dreapta. La volum maxim aduce un sunet destul de puternic și clar, fără pic de bass. Nu excelează din acest punct de vedere, dar nici nu se comportă într-un mod mediocru. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului în lateral dreapta, foarte ușor de accesat. Aici în funcție de căști te alegi cu un sound destul de bine calibrat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 8312 de tip dual-core la 1.3 GHz + Mali-400 în rolul de accelerator grafic, 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Au mers pe un CPU dual-core modest ca performanțe, dar punctele forte ale lui Mondo 3G sunt conectivitatea 3G și autonomia mai bună ca a altor tablete concurente cu procesor MediaTek quad-core. Au sacrificat performanțele brute.
Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean, fără modificări la nivel de interfață grafică. Prin meniu se micșă destul de ok, 1 GB de RAM ajută la un spor de fluență. Nu sunt prea multe aplicații preinstalate. Ideea ar fi că Evolio Mondo 3G este genul de tabletă de taximetrist. Are 3G, GPS, slot pentru SIM și preț cât de cât bun. Nu este o tabletă pentru gaming sau multimedia. Da. Se descurcă să redea conținut la 720p, merg jocurile de mare volum în genul Subway Surfer, Angry Birds. Nu duce jocurile cu grafică complexă.
Mondo 3G merge pe partea de socializare, primești și efectuezi apeluri, joculețe micuțe, browsing decent. Mai sunt momente în care agață prin meniu, dar am întâlnit astfel de situații destul de rar. Recunosc că nici nu am pus tableta la vreun multitasking serios. Nu avea rost. Nu cumperi Mondo 3G pentru performanțele sale brute. Sunt alte tablete, la prețuri de 1.5 – 2 – 2.5 ori mai mari.
Dintre aplicațiile preinstalate:
ApkInstaller – ajută în instalarea fișierelor .apk downloadate din diferite surse;
Autovit.ro, Dropbox, Facebook,
Norton Mobile – un antivirus pe care-l consider inutil și nu l-aș fi dorit preinstalat;
OfficeSuite – citește documente în format Word, PowerPoint, Excel;
Presa Online, Seenow HD, Task Killer (cea mai utilă aplicație pusă pe tabletă).
M-am bucurat să văd că nu au mers și peste interfața grafică și au lăsat Android-ul Jelly Bean exact la stadiul la care era și pe tableta Nexus 7 cu software identic.
Performanță
Am trecut tableta prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le regăsiți în tabel:
Conectivitate
Elementele centrale sunt Wi-Fi-ul în standardele b/g/n, conectivitate 3G cu slot pentru SIM și viteze în download de până la 21.6 Mbps, bluetooth încorporat, A-GPS.
În partea superioară sunt concentrate jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB, sloturile pentru cartela SIM și microSD. În lateral dreapta se află butonul de power și reglarea volumului. La bază se află locașul microfonului ce preia apelurile efectuate pe 3G.
În apelurile de voce s-a descurcat decent. Îți auzi interlocutorul, fără probleme. Nu am avut probleme legate de conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 3G.
Cameră foto și video
2 Megapixeli de tip fixed focus, fără LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu cumperi o tabletă de acest fel pentru modul în care fotografiază.
Câteva fotografii făcute cu Evolio Mondo 3G:
Autonomie
Cu sincronizări în fundal și utilizare moderată se duce fără probleme spre jumătate de zi / trei sferturi de zi. Bateria de 3000 mAh oferă o autonomie relativ ok pentru categoria sa de preț. Sunt tablete Wi-Fi cu procesoare quad-core care se descurcă mai slab decât Mondo 3G cu CPU dual-core.
Preț
Evolio Mondo 3G – 449 lei la eMAG.
Concluzii
Evolio Mondo 3G este o tabletă de taximetrist. O iei, îi pui un SIM, te folosești de GPS-ul încorporat și de conectivitatea 3G în întreg orașul. Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
– conectivitate 3G și Wi-Fi;
– recomandată pentru partea de socializare și browsing;
– design plăcut, serios, materiale de bună calitate.
CONTRA
– display mediocru;
– Android 4.2 Jelly Bean, 4.4 KitKat ar fi fost recomandat;
– Norton Antivirus este o aplicație de tip bloatware pe care mai bine nu o puneau pe tabletă, în rest sunt aplicații utile și nu au excelat în a pune tot felul de mizerii;
– performanțe modeste, nu este recomandată pentru gaming și multimedia.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/g5jgG27qxD0
Fotografii făcute lui Evolio Mondo 3G: