Evolio a lansat prima sa tabletă de 10.1 inch cu CPU quad-core / Evolio Quadra în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cu această ocazie am participat la o întâlnire informală cu CEO-ul companiei, Liviu Nistoran. Discuțiile s-au dovedit interesante și ne pregătesc suprize plăcute până la final de an: primul lor smartphone dual-sim cu Android și un portofoliu de tablete pe toate dimensiunile cu CPU quad-core.

Am testat și tabletele concurenței: Allview AllDro 3 Speed Quad și E-BODA Supreme XL400QC. Mă bucur că ei au mers pe un nume mai ușor de reținut și am fost curios de la bun început să văd cu ce vor ieși în evidență. Toate cele trei tablete costă în jurul a 900 – 1100 lei. Includ un CPU quad-core. Sunt mai multe elemente comune între E-BODA și Evolio: același procesor și accelerator grafic, cantitate de memorie RAM și spațiu de stocare. La nivel de design diferă total și aici aș pune un plus mare în cazul Evolio ce plusează cu carcasă din aluminiu și greutate modică pentru o tabletă de 10.1 inch.

Nu voi face o comparație între cele trei tablete în acest articol ci într-o postare separată. Să revenim la Evolio Quadra și să parcurgem detaliile hardware:

Tabletă

Date tehnice

Evolio Quadra

Ecran

Super IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli

Procesor

Quad-core la 1.2 GHz / Actions ATM7029

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Vivanti GC1000+

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

5400 mAh

Greutate

535 gr.

Grosime

9.5 mm

Design

Evolio-Quadra (2)

Vine într-o cutie albă, generoasă în dimensiuni și cu clapetă magnetică. În interior dați de tabletă, încărcător pe jack micuț, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, cablu microUSB – USB 2.0 pentru conectarea la PC.

Tableta impresionează în mod plăcut de la prima vedere. Iese în evidență printr-un profil subțire, aluminiu pe spate și o greutate de 535 gr. Marginile ecranului sunt albe. Tableta testată este un sample și are sigla Evolio pe o margine a display-ului. Nu veți vedea asta la tableta din rafturile magazinelor. Spatele din aluminiu, argintiu.

10.1 inch cu aspect 16:9 mi se pare perfect în ce privește o tabletă. Există o diferențiere clară între modul landscape și portrait. La 9.7 inch cu aspect 4:3 ai impresia că tableta este pătrată și nu-i prea mare diferență în modul în care folosești device-ul. Filmele la 1080p se încadrează perfect pe Evolio Quadra în landscape mode, iar partea de browsing și redactat mailuri este foarte ok când ai tableta în portrait mode.

Evolio Quadra punctează pozitiv și la grip, nu ai impresia că-ți va scăpa din mâna. Aluminiul de pe spate nu pare a se zgâria ușor. Este o tabletă cu un design plăcut, se remarcă o oarecare atenție la detalii ce o încadrează cu succes în rândul tabletelor mid-range.

Ecran și sunet

Evolio-Quadra (9)

10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și tehnologie Super IPS. Spun din start că este unul dintre cele mai bune display-uri pe diagonala mai sus amintită și cu rezoluția de 1280×800 pixeli. Impresionează prin nivel al detaliilor, luminozitate. Apreciez că display-ul cu formă 16:9 face o distincție clară între landscape și portrait.

Reflecția spațiului ambiant este mult redusă față de tablete ale concurenței, spațiul dintre touch și display-ul propriu-zis este mult redus față de E-BODA Supreme XL400QC / un exemplu. Nu i se poate reproșa nimic în ce privește ecranul. Punct PRO pentru Evolio Quadra.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate. Ar fi fost de bun augur dacă avea două boxe. Ar fi creat impresia de sound stereo. Micuța boxă impresionează prin volum, amplitudine. Se transmit vibrații în carcasă. Nu punctează la volumul de bass, dar pentru asta aveți un jack de 3.5 mm și conectați o sursă audio distinctă sau căști de tip in-ear etc. Păcat că tabelta nu dispune de bluetooth și boxe cu această tehnologie fără fir nu sunt suportate de către Quadra.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Quadra (12)

CPU quad-core la 1.2 GHz, 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 32 GB, Vivanti GC1000+, Android 4.1.1 Jelly Bean și promisiunea că în viitorul apropiat va face pasul către Android 4.2 Jelly Bean. Nu contează datele tehnice ci ceea ce știe facă. Prima întrebare: Are lag în meniu sau în rularea aplicațiilor?

Da. Sunt momente în care tableta rulează sacadat și aduce întârzieri în meniu. Sper ca update-ul la Android 4.2 Jelly Bean să fie și la nivel de firmware, să puncteze și în ce privește viteza de operare. Sunt sarcini în care tableta se descurcă decent, partea de browsing, jocuri cu cerințe grafice mai puțin elaborate.

Vine cu Android 4.1.1 Jelly Bean cu o interfață ușor customizată. Mai toate tabletele de sub brand românesc seamănă la nivel de UI, Allview AllDro 3 Speed Quad face notă discordantă cu 4.2 Jelly Bean ce pare tras din anumite puncte de vedere direct de pe tabletele din seria Nexus, cu Android în stadiu nativ.

Ai o serie de controale la bază, butoane de tip touch cu rolurile pentru Back, ieșire pe ecranul de start, Aplicații recente, Captură de Ecran, reglarea volumului, deși este un astfel de control și pe lateral cu o tastă dedicată. În colțul din dreapta jos dați de centrul de notificări și acces către setări. În partea superioară aveți acces la meniul cu aplicațiile instalate. Evolio Quadra te lasă să instalezi cât mai multe aplicații din Google Play și nu punctează cu bloatware deranjant, punct pozitiv.

Dintre aplicațiile preinstalate:

– ES File Explorer, EvoBook, OWL Player, Presa Online, Kingsoft Office.

Sunt multe aplicații specifice sistemului de operare Android: Căutare vocală via Google, Google Play și acces la peste 700.000 de aplicații, Muzică Play, Ceas, Calculator, Calendar, YouTube etc.

Per total, tableta se descurcă decent în ce privește experiența oferită, iar cu un launcher dedicat plus un task manager accesat din când în când s-ar putea ca Evolio Quadra să se dovedească o alegere inspirată pentru o tabletă de entertainment pe 10.1 inch.

Performanță

Screenshot_2013-07-15-10-29-09

Am făcut și câteva teste de benchmark pe care le regăsiți în tabel:

Tabletă

Teste benchmark

Evolio Quadra

Quadrant Standard

3446 puncte

AnTuTu Benchmark

Nu a încheiat rularea testului de benchmark

NenaMark 1

64.3 fps

NenaMark 2

47.7 fps

Vellamo

1062 p. în HTML5267 p. în METAL

CF-Bench

9947 puncte

3D Mark

Ice Storm – 2053 puncteIce Storm Extreme – 1097 puncte

Browsermark 2.0

1482 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Evolio-Quadra (8)

Nu integrează bluetooth și nici vreun conector în genul microHDMI sau miniHDMI. Iese în față cu Wi-Fi în standardele b/g/n, microUSB și jack de 3.5 mm. Toate elementele de conectivitate sunt dispuse pe o singură latură. Aveți jack-ul pentru încărcător și cel de 3.5 mm la exterior, iar microUSB și slot pentru cardurile de memorie de tip microSD de până la 32 GB sub un capac metalic, ceva cam greu de îndepărtat. Au ales un mod inedit de a le proteja de praf și alte impurități, dar menținând și o grosime redusă a tabletei, profil de 9.5 mm.

Nu am avut probleme în ce privește conectivitate Wi-Fi, dar cel mai mult mi-aș fi dorit să încorporeze și bluetooth.

Cameră foto și video

Evolio-Quadra (5)

2 Megapixeli în spate și 0.3 Megapixeli în partea frontală. Vă las cu o mică galerie foto făcută cu Evolio Quadra ca să vă formați o impresie. Era și mai bine dacă nu dispunea de senzor foto în spate ci doar frontal, un 2 Megapixeli care să filmeze HD era util pentru cei care fac apeluri video via Hangouts, Skype, Yahoo! Messenger etc.

Autonomie

Screenshot_2013-07-13-15-15-06

CPU quad-core la 1.2 GHz, Android 4.1 Jelly Bean, display Super IPS de 10.1 inch și baterie de 5400 mAh. Cu luminozitatea la maxim și utilizare în regim intensiv ajunge doar pe la 3 – 4h ore de utilizare. Cu ecran ceva mai întunecat și utilizare moderată ajungi fără probleme la o zi de utilizare și chiar mai mult.

Concluzii

Evolio-Quadra (14)

Evolio Quadra este o tabletă care trebuie achiziționată în cunoștință de cauză. Are puncte PRO certe, dar și zone în care se descurcă ceva mai slab. Mi-aș fi dorit un plus de performanță din partea combinației CPU quad-core + GPU și sper ca un update de firmware să puncteze în acest sens.

PRO

– design plăcut, grosime și greutate redusă, carcasă din aluminiu;

– display excelent ce punctează la luminozitate, nivel al detaliilor, unghi de vizualizare;

– Android ușor customizat, puține aplicații puse pe tabletă și oferă libertate + promisiunea că 4.2 Jelly Bean va sosi sub formă de update în viitorul apropiat;

– recomandată celor care vor să vizioneze filme la 1080p sau să facă browsing extins în YouTube;

– fără probleme pe partea de socializare (Facebook, Twitter etc), viteză ok în browsing.

CONTRA

– capacul ce oferă acces la slotul pentru microSD și microUSB se deschide ceva cam greu;

– ușor lag resimțit în anumite momente, dar în mare parte se rezolvă printr-un launcher dedicat și o aplicație de tip task manager;

– unele jocuri și aplicații din Google Play cu cerințe grafice elaborate nu sunt suportate;

– pentru a deveni cu adevărat ofertantă ar trebui ca prețul de 999 lei să fie ușor redus.