Evolio Quattro HD – review

05/05/2014

Tableta Evolio Quattro HD a sosit la review, iar unitatea sosită la test a făcut parte și dintr-un concurs. Mai multe detalii în articolul dedicat. Este o tabletă low-cost cu procesor quad-core. Au încercat să livreze un produs cu CPU quad-core, la un preț cât mai bun. Și așa a ieșit Evolio Quattro HD.

Termenul HD este ușor forțat. Rezoluția tabletei este de 1024×600 pixeli. Mă gândesc că au ales un astfel de nume dintr-un artificiu de marketing. Vă recomand să parcurgeți specificațiile hardware cu atenție, de fiecare dată și mai ales înainte de a efectua un proces de achiziție. Orice sumă investită necesită un dram de atenție distributivă.

Evolio-Quattro-HD (9)

Evolio Quattro HD are un preț de 329 lei, iar pentru această sumă primiți o tabletă cu următoarele date hardware:

TabletăDate tehnice Evolio Quattro HD
Ecran IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli
Procesor Allwinner A31S quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX544MP2
Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, microUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video fără cameră principală, cameră frontală de 0.3 megapixeli
Baterie 2700 mAh
Greutate 330 gr.
Grosime 9.5 mm

Design

Evolio-Quattro-HD (1)

în pachet alături de tabletă mai dați de încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare și certificat de garanție. Cântărește 330 gr. și 9.5 mm grosime. Nu este cea mai ușoară tabletă de 7 inch și nici printre cele mai subțiri. Totuși, mi s-a părut destul de compactă. De multe ori ajungi a folosi Quattro HD cu o singură mână.

În partea frontală nu dați de brandul Evolio, ci doar pe spatele device-ului. O folie de plastic protejează display-ul de zgârieturile fine ce s-ar acumula în timp. Au ales plasticul pentru marginile și spatele lui Quattro HD. S-a optat pentru un plastic rigid, care contribuie la o senzație de grip destul de bună. Nu mi s-a părut a fi ușor de zgăriat.

Totuși, Evolio Quattro HD mizează pe linii simple, o oarecare eleganță dată de plasticul mat ce aduce și o textură aparte, colțuri rotunjite. Aș spune că este o tabletă corect pentru prețul său de comercializare. Muchiile ecranului de 7 inch sunt ceva mai înguste față de alte tablete cu același format.

Ecran și sunet

Evolio-Quattro-HD (18)

IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. S-a ales un panel destul de bine calibrat. Nu impresionează în ce privește luminozitatea, dar unghiul de vizualizare mi s-a părut destul de bine. Nu există niciun dubiu că merită să cumperi o tabletă cu panel IPS vs una cu TFT LCD. Ecranul mi se pare a fi una dintre cele mai importante componente la o tabletă. Prin intermediul său intri în contact cu conținutul afișat, iar dacă display-ul clachează nu ai parte decât de o experiență de utilizare nefastă.

Sunetul vine de la un speaker poziționat pe spatele tabletei. Nu impresionează în ce privește volumul, dar măcar nu aduce un sunet strident. Are destul de mult bass pentru categoria sa de preț. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Nu are căști în pachet și în funcție de căștile utilizate, Quattro HD punctează destul de bine la calitatea sunetului pe acest conector.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Quattro-HD (19)

Allwinner A31S quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, accelerator grafic PowerVR SGX544MP2, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Veriga slabă ar fi cei 512 MB RAM. 1 GB RAM ar fi ajutat la un plus de fluență în sistemul de operare și o randare mai bună a jocurilor cu grafică mai complexă.

Evolio Quattro HD rulează Android 4.2 Jelly Bean. Elementul PRO central la capitolul software ar fi dat de interfața grafică, nemodificată față de ce livra o tabletă Nexus cu 4.2 Jelly Bean. Cele două zone de notificări sunt accesibile prin swipe în partea superioară. Meniul cu setările și aplicațiile amintește de Android-ul stock. Sunt câteva aplicații preinstalate:

4KPlayer – tableta este capabil să redea content la 2160p;

Autovit – aplicație Android pentru cel mai accesat site românesc de anunțuri auto;

EvoBook – librăria Evolio;

Hi-Q MP3 Recorder – înregistrează la o calitate destul de bună;

Pinterest – una dintre rețelele sociale aflate la mare creștere peste hotare;

Presa Online – nu cred că mai are nevoie de vreo descriere;

Seenow HD – acces la emisiuni TV, filme, seriale, posturi TV etc.

Tableta are lag în anumite situații de utilizare, dar una peste alta se descurcă mai bine decât ai crede când vezi cantitatea de memorie RAM încorporată. Jocurile în genul 2048, Angry Birds, Subway Surfer, Temple Run sunt rulate fără nicio problemă. Și în browsing se descurcă neașteptat de rapid, fără întârzieri în efectuarea comenzilor.

Performanță

Evolio-Quattro-HD-benchmark (6)

Am supus tableta la câteva teste de benchmark:

TabletăDate tehnice Evolio Quattro HD
Quadrant Standard 4820 puncte
AnTuTu Benchmark 19529 puncte
CF-Bench 9225 puncte
NenaMark 1 66.2 fps
NenaMark 2 66.3 fps
Vellamo HTML5 – 1166 puncteMETAL – 362 puncte
Linpack Single Thread – 31.281 MFLOPS;Multi-Thread – 95.562 MFLOPS.
3DMark Ice Storm – 4848 puncte;Ice Storm Extreme – 2754 puncte;Ice Storm Unlimited – 4044 puncte.
BrowserMark 2.0 1881 puncte
HTML5test cu browserul integrat 272 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Evolio-Quattro-HD (10)

Nu are 3G, dar se poate conecta un stick dedicat prin cablul inclus în pachet. Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, miniHDMI și microUSB. În lateral dreapta sunt poziționate butonul de power și reglarea volumului. La bază nu se află niciun conector.

În lateral stânga dați de slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB. Nu este protejat de vreun plastic etc. Pe partea de conexiune la internet prin Wi-Fi nu am sesizat vreo problemă. Când intră în stand-by oprește conexiunea de date și repornește când deblochezi ecranul de start. De aici un ușor lag, trec 2 – 3 secunde și se reconectează.

Lipsește bluetooth-ul care s-ar fi dovedit de bun augur pentru cei interesați să redea muzică pe o sursă distinctă fără a utiliza un cablu.

Cameră foto și video

Evolio-Quattro-HD (2)

Nu are cameră principală ci doar cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu am făcut fotografii cu tableta. Nu avea niciun rost. Este o cameră utilă în apelurile video, calitatea este mediocră.

Autonomia

Evolio-Quattro-HD-benchmarl (20)

Bateria de 2700 mAh este pusă la lucru în mod serios de către display-ul IPS de 7 inch și mai ales de procesorul quad-core care se dovedește destul de gurmand. Autonomia cu display-ul pe luminozitate la 100%, browsing, descărcat aplicații, gaming se duce spre 2 – 2 ore și jumătate și asta cu unele pauze. Așa se întâmplă când o baterie de smartphone este pusă pe o tabletă cu ecran mare și arhitectură hardware ceva mai răsărită.

Preț

eMAG – 329 lei.

Concluzii

Evolio-Quattro-HD (22)

Evolio Quattro HD este o tabletă cu procesor quad-core la preț de best-buy. Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA. Acum să nu vă așteptați la 329 lei să primiți experiență de tabletă Nexus sau iPad. Nu este cazul. Pentru suma investită în tableta Evolio aș avea curajul să spun că primiți o experiență de utilizare destul de bună.

PRO

– Android 4.2 Jelly Bean fără customizări majore la nivel de UI, puțin aplicații preinstalate;

– procesor quad-core, 8 GB spațiu de stocare, compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– sunet decent;

– raport preț / specificații interesant.

CONTRA

– 512 MB RAM și de aici puțin lag în anumite scenarii de utilizare;

– autonomie mediocră.

Partea de unboxing și primele impresii:

httpvh://youtu.be/aEwlK7DAW2E

Câteva fotografii cu Evolio Quattro HD:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.