În ultimele zile am testat Evolio X6. Este al doilea smartphone cu procesor octa-core pe care am avut ocazia să-l văd la lucru. Impresiile formate de phabletul dual-sim le-am structurat în review-ul de față.

Evolio X6 este primul smartphone cu veleități high-end din portofoliul companiei românești. Au debutat pe piața telefoanelor Android cu conectivitate dual-sim prin Evolio Happy, iar Onyx și Evolio X6 merg în zone diferite (Onyx în categoria ultra low-cost, iar X6 are o concurență destul de puternic în plaja de preț în care a fost poziționat / 1300 – 1500 lei).

Evolio-X6-review (1)

Să trec în revistă care sunt specificațiile hardware detaliate pentru Evolio X6. Apropo, nu înțeleg de ce l-au denumit X6 (X8 s-ar fi potrivit mai bine, ar fi amintit direct de procesorul MediaTek octa-core sau X2 pentru suportul dual-sim).

Phablet Date tehnice Evolio X6
Ecran IPS de 5.5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2
Procesor MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD
GPU Mali-450MP4
Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean
Conectivitate dual-sim cu suport pentru microSIM și nanoSIM, 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS
Cameră foto și video 13 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 8 Megapixeli
Baterie 3150 mAh
Greutate 180 gr.
Grosime 7.8 mm

Design

Evolio-X6-review (10)

În pachet dați de smartphone, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, certificat de garanție, manual de utilizare, folie pentru protecția display-ului. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm. Pentru agrafa destinată slotului cu cele două SIM-uri s-a ales o soluție originală. Este înfiptă în jack-ul de 3.5 mm. Inițial, am crezut că este o antenă pentru tv. Trebuie tras destul de puternic pentru a scoate agrafa din locaș. Soluția devine ineficientă când vrei să utilizeză căștile, achiziționate separat. Plus că nu mai știu niciun smartphone fără căști în pachet. Nu este o tragedie și s-ar putea să fie inclus în pachetele de retail.

Evolio X6 = iPhone 5C pe display de 5.5 inch. La baza ecranului sunt trei taste capacitive, iar tasta centrală copiază tasta Home de la telefoanele Apple. Acolo se află și led-ul de notificare ce pulsează o lumină albă când sunt diverse notificări. Nu se oferă acces la bateria de 3150 mAh, carcasă din plastic alb, lucios. Adună amprentele rapid. Recomand scoaterea agrafei din jack-ul de 3.5 mm, strică aspectul general al phabletului.

Punctez grosimea de 7.8 mm în mod pozitiv, iar greutatea de 180 gr. nu este neapărat cea mai bună, dar nici cea mai proastă din segment. Pentru un device din plastic m-aș fi așteptat să fie ceva mai ușor. Nu mi-a plăcut în mod neapărat nici modul de integrare pentru tasta power și reglarea volumului din lateral dreapta.

Evolio X6 este un phablet dual-sim care nu excelează neapărat în ce privește calitatea materialelor  utilizate, dar dă impresia de telefon solid, rezistent în timp. M-aș fi așteptat la un plus de stil din partea sa. Își trădează originile.

Ecran și sunet

Evolio-X6-review (18)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2. Aici nu am ce să-i reproșez. S-a mers pe mâna unui IPS destul de bine calibrat, luminos, unghi bun de vizualizare. La baza sa se află tastele capacitive clasice pentru un telefon Android ( de la stânga la dreapta, Mai multe detalii în aplicații / customizare a ecranului de start, Ieșire pe ecranul de start, Back). Tasta centrală imită butonul Home de la iPhone, iar celelalte două au un design diferit de ce am întâlnit până acum (puncte poziționate în diferite forme geometrice).

Ecranul de 5.5 inch de la Evolio X6 este conceput pentru a reda clipuri la 1080p, browsing, jocuri din Google Play.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe lateral, la bază. În stilul iPhone dă impresia a două micuțe speakere, dar unul singur livrează sunet, celălalt fiind poziționat pentru design, simetrie etc. La 100% se transmit ușoare vibrații în carcasă. Sunetul mi s-a părut a fi destul de ok, nu excelează în ce privește partea de bass, dar nici nu-i cel mai prost din curtea școlii. Jack-ul de 3.5 mm livrează un sound calibrat în mod decent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-X6-review (20)

Câteva din elementele hardware ce-l definesc pe Evolio X6: MediaTek 6592 octa-core la 1.7 GHz, 2 GB RAM, Mali-450MP4, 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD de până la 64 GB.

Aici sunt multe de spus, și bune și rele. Mă așteptam la o funcționare fără lag din partea lui Evolio X6. În prima fază am fost trădat de modul de activare a economiei de energie, dar momentele cu un lag ușor perceptibil s-au păstrat și când telefonul era cu procesorul în full power. De vină cred că este firmware-ul și mă aștept ca un update să contribuie la un plus de viteză și la o funcționare și mai fluentă. Pe de altă parte, la telefonul cu MediaTek 6592 testat anterior aveam o rezoluție HD / 720p, la X6 se trece pe Full HD / 1080p și de aici mă gândesc că vin momentele cu ușoare agățări prin meniu.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu câteva adiții care s-ar putea să fie considerate interesante sau nu. În zona de setări dați de Smart Wake. În esență permite câteva funcții interesante: desenezi C pe ecranul de blocare și pornește camera foto și video în mod automat, două atingeri consecutive ale display-ului și apare ecranul de deblocare în stilul LG G2 plus alte funcții adiționale pe care le activezi în funcție de dorințele tale.

Se descurcă fără probleme cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, iar display-ul full HD este excelent în ce privește vizionarea de filme, clipuri de pe YouTube etc. Dintre aplicațiile preinstalate de către Evolio pe phabletul său:

Norton Mobile – un antivirus pe care nu-l poți dezactiva;

Presa Online – nu cred că mai are nevoie de o descriere;

Seenow – acces la emisiuni TV, filme, seriale;

Selector Temă – poți activa diverse teme presetate;

Torch – lanternă;

Apropo, recomand Nova Launcher și veți remarca cât de sprinten se mișcă Evolio X6 cu acest launcher. Îl pune în valoare mult mai bine decât launcher-ul stock integrat. Pe partea de browsing nu am decât cuvinte de laudă, viteză destul de bună.

Performanță

Screenshots-Evolio-X6 (21)

A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark, iar rezultatele sunt destul de bune:

PhabletTeste de benchmark Evolio X6
Quadrant Standard 17084 puncte
AnTuTu Benchmark 25654 puncte
CF-Bench 42045 puncte
NenaMark 1 47.9 fps
NenaMark 2 48 fps
Vellamo HTML5 – 1976 puncte;METAL – 670 puncte
3DMark Ice Storm -Ice Storm Extreme -Ice Storm Unlimited –
Linpack Single Thread – 150.239 MFLOPS;Multi-Thread – 314.677 MFLOPS.
BrowserMark 2.1 / ediție nouă a testului de benchmark, a trecut de la 2.0 la 2.1 629 puncte
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Evolio-X6-review (15)

Dispune de 3G, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi display, Wi-Fi hotspot. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm cu o agrafă înfiptă direct în el, în lateral dreapta dați de butonul de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB. În lateral stânga se află slotul pentru cele două cartele (microSIM + nanoSIM).

În ce privește calitatea apelurilor de voce aș spune că se descurcă decent. Nu impresionează, dar nici nu dezamăgește la acest capitol. În Wi-Fi nu am avut probleme pe partea de download de aplicații, continuitate a semnalului, pe 3G s-a descurcat destul de ok în ce privește traficul de date și semnalul.

Cameră foto și video

Evolio-X6-review (7)

13 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 8 Megapixeli. Camera principală de 13 Megapixeli uimește în sens pozitiv. Livrează fotografii de calitate și puteți să remarcați acest aspect în galeria de imagini. Aplicația pentru camera foto și video include tot felul de funcții de la efecte de culoare până la moduri de fotografiere complexe (HDR, Panorama, Mod urmărire mișcare, Multi-Unghi / fotografie la 360 grade, Smile / Detecție a zâmbetului etc).

Câteva fotografii făcute cu Evolio X6

Autonomie

Screenshots-Evolio-X6 (31)

Bateria de 3150 mAh este pusă serios la lucru de către display-ul FHD de 5.5 inch. Cu luminozitatea setată la maxim, jocuri, browsing la modul intensiv și nu trece de testul unei zile de autonomie. Cu display-ul setat la 50% luminozitate și utilizare moderată a phabletului se ajunge să treci o zi întreagă cu o încărcare a acumulatorului integrat de Evolio X6. Mă așteptam la o autonomie ceva mai mare având în vedere capacitatea bateriei și faptul că procesorul nu este unul gurmand, dar se plătește un tribut serios spre ecranul de 5.5 inch și rezoluția ridicată.

Preț

Evolio X6 – 1499 lei la eMAG.

Concluzii

Evolio-X6-review (26)

Evolio X6 este un phablet dual-sim interesant, dar la prețul de 1199 lei era un hit în adevăratul sens al cuvântului. La 1499 lei se luptă cu telefoane de top în genul lui LG Nexus 5, Samsung GALAXY S5, GALAXY Note 3 era la un moment dat pe la 1800 de lei, LG G2 etc.

Da. Știu. Față de telefoanele menționate este un phablet dual-sim, are display de 5.5 inch și unele smartphone menționate au ecran mai mic, dar poziționarea în această plajă de preț cere și exigențe mai ridicate. Am înțeles că prețul și pe la eMAG coborâse la un moment dat pe la 1370 de lei. La 1000 – 1200 lei aș spune că este de luat în seamă pentru capacitățile sale, iar un update de firmware l-ar ajuta pentru a prinde un plus de viteză.

PRO

– display de calitate, culori plăcute, unghi bun de vizualizare;

– hardware capabil să redea orice aplicație sau joc din Google Play;

– Smart Wake și câteva funcții de efect integrate;

– dual-sim cu suport pentru microSIM și nanoSIM;

– fotografii și clipuri video de calitate;

– camera frontală de 8 megapixeli îl recomandă celor pasionați de fotografiil de tip selfie.

CONTRA

– mă așteptam la o autonomie ceva mai mare furnizată de bateria de 3150 mAh;

– fără slot pentru microSD, la un phablet care se pretează la multe jocuri cu grafică elaborată, clipuri video, filme etc;

– nu mi-a plăcut soluția aleasă pentru agrafă, încorporată în locașul pentru jack-ul de 3.5 mm al căștilor.

Review-ul video este în procesare pe YouTube:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.