Aș fi vrut să-l includ și pe iPhone X, dar nu se știe sigur ce capacitate în mAh are acumulatorul de pe flagship-ul Apple. Sunt sigur că ei adună feedback și unul dintre elementele criticate ajunge a fi legat de autonomia oferită.
Ce face compania americană când primește un astfel de feedback?
Încorporează baterii și mai mici, cazul iPhone și iPhone 8 Plus. Totuși, haideți să vedem cum a evoluat iPhone de la prima a doua generație în ce privește capacitatea bateriei, am adus în discuție și dimensiunea display-ului + rezoluția, dar și ansamblul hardware.
Nu este prima dată când Apple aduce baterii mai mici pe smartphone-urile sale, de la o generație la alta. Așa s-a întâmplat spre exemplu și de la iPhone 6 la iPhone 6s.
iPhone X – primul cu panel OLED în dreptul ecranului;
iPhone X aduce un display OLED de 5.8 inch cu rezoluție 2436×1125 pixeli, 458 ppi + hardware-ul regăsit pe iPhone 8 Plus. Compania americană spune că iPhone X ar aduce o autonomie cu 2 ore peste cea obținută de iPhone 7. Mi se pare ușor ciudată că nu l-au relaționat cu iPhone 8 Plus, un telefon cu display în imediata apropiere a lui X, nici măcar cu iPhone 8.
Pe site-ul Apple se precizează că iPhone X ar atinge:
Convorbiri – 21 ore;
Internet – 12 ore;
Playback video – 13 ore;
Playback audio – 60 ore.
Mai bine să aduc și aici un tabel ca să fie mai clar:
Ne bazăm pe ceea ce scrie Apple în dreptul smartphone-urilor sale, fără a avea posibilitatea să le testăm ca atare. În dreptul iPhone 8 și 8 Plus se specifică ar fi la nivelul generației anterioare, tragem aceeași concluzie din cifrele afișate. Pentru iPhone 7 și 7 Plus pe Apple.com erau mai multe informații (playback via 3G, 4G sau Wi-Fi etc), se spune că 7 ar aduce autonomie cu 2 ore peste 6s și 7 Plus cu 1 oră peste 6S Plus.
Aparent, nu este nicio dramă că au redus capacitatea bateriilor. Noul ansamblu hardware ar fi mai eficient din punct de vedere al consumului de energie. Mai rămâne de văzut dacă informațiile aduse de Apple sunt confirmat și în realitate, din teorie în practică.
Update: Alt aspect specific Apple.
iPhone 8 și iPhone 8 Plus pe lângă încărcare wireless pe standardul Qi mai suportă și încărcare rapidă – de la 0 – 50% în 30 de minute pentru bateriile de 1821 mAh și 2675 mAh. Totuși, încărcătorul din pachetul de retail este cel de 5W, adus pe mai toate iPhone-urile din ultimii ani.
Cine dorește încărcare rapidă, trebuie să cumpere un alt încărcător + alt cablu de tip USB-C spre port Lightning.
Cât costă toată treaba?
Încărcător de 29W – 59 euro + cablul USB-C amintit – 29 euro. Total – 88 euro, cât prețul unui smartphone low-cost cu Android, pentru un cablu și un încărcător. Cei ce folosesc un MacBook Pro de 12 inch pot folosi încărcătorul ce alimentează laptopul, mai rămâne de cumpărat doar cablul.
Personal, mi se pare o mică hoție pe față, dar până la urmă nu te obligă nimeni să cumperi acest terminal și sunt destule opțiuni în piață, ce nu vin cu aceste limitări.