Evoluția iPhone – ultimele 3 generații ale telefonului Apple

17/09/2014

Primul iPhone a debutat în ianuarie 2007. La momentul respectiv era văzut ca un outsider de către companiile ce-și împărțeau piața smartphone-urilor (în special de către oficialii BlackBerry și Nokia). Steve Jobs miza pe o carte câștigătoare, iar iPhone-ul a devenit un smartphone capabil să creeze o isterie generală, una de tip pozitiv dacă vedem rezultatele financiare ale companiei americane cu sediul în Cupertino.

iPhone-5 (29)

iPhone 5

Ultimele trei telefoane Apple au fost lansate în era post-Jobs. Tim Cook a reușit să conserve succesul precedentelor generații și să vândul iPhone-ul la nivel global în zeci de milioane unități pe fiecare trimestru. Concurența a crescut de la an la an, concomitent cu avansul smartphone-urilor și dispariția feature phone-urilor.

În ultimele trei generații am inclus iPhone 5, iPhone 5S și iPhone 6. iPhone 5C a sosit alături de iPhone 5S și este mai degrabă un iPhone 5 din plastic, iPhone 6 Plus merge în segmentul phablet și urmează o comparație a sa cu o altă vedetă din segment, Samsung GALAXY Note 4.

iPhone-5S (9)

iPhone 5S

Date hardware pentru iPhone 5, iPhone 5S și iPhone 6:

iPhone-5-vs-iPhone-5S-vs-iPhone-6-comparativ

Câteva impresii legate de evoluția iPhone:

1. Apple nu a intrat în hora specificațiilor precum concurența formată din telefoanele Android aflate în categoria de top;

Mă bucur într-un fel că nu au trecut pe procesoare octa-core sau hexa-core, pe display-uri FHD sau alte nebunii de gen, în contextul în care puterea de procesare suplimentară nu se transpune neapărat în beneficii reale pentru utilizator. Spre exemplu sunt jocuri în Google Play care rulează în aceleași condiții pe un telefon dual-core, quad-core sau octa-core. Vreau să spun că nu sunt aplicații sau jocuri care să pună procesoarele încorporate în sarcină maximă.

2. iPhone 6 se adaptează la trendul telefoanelor cu display mai mare;

Fiecare posesor de smartphone Android cu diagonală de la 4.7 – 5 inch în sus s-a legat de afirmația lui Steve Jobs cum că nimeni nu-și dorește un telefon mare. Vremea a trecut, piața a evoluat într-un anumit sens. Apple sunt sigur că a făcut numeroase studii de piață și a remarcat că una dintre cerințe este legată de creșterea display-ului în diagonală.

3. iPhone 6 părăsește liniile de design devenite clasice de la iPhone 4;

iPhone 4 a devenit un smartphone cu adevărat iconic. Era cel mai frumos telefon inteligent la nivelul lui 2010, iar Apple a mizat pe linii identice la iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S. iPhone 6 pare a fi legat mai degrabă de iPad-urile mini.

iPhone-6-iPhone-6-Plus-2

iPhone 6 Plus vs iPhone 6 vs iPhone 5S vs iPhone 5C

iPhone rămâne o unealtă de lucru și o poartă de acces către un ecosistem destul de bine închegat. În 2014, iPhone 6 are de înfruntat numeroase telefoane de top cu Android, iar eventualul său succes trebuie și mai mult respectat decât cel înregistrat de iPhone în perioada CEO-ului său emblematic.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.