"Explozia" internetului

07/01/2010

           Am citit zeci de bloguri şi site-uri în care se vorbeşte de internet şi cât de mult va schimba viaţa oamenilor. În media tradiţională şi online se aminteşte periodic de ne aşteaptă în viitor – explozia internetului. Date clare, când, cum?
           Nu găseşti pe nicăieri. Zeci de site-uri sunt finanţate de câte un mogul în aşteptarea acestui „big event”. Deja avem 4 – 5 milioane de abonaţi la internet şi am putea să îi transformăm în unici. Din aceştia 1,5 milioane se spune că răsfoiesc periodic bloguri (nu sunt un fan al studiilor de acest gen deoarece nu este corectă generalizarea de la mii de persoane la milioane dar altceva nu pot lua ca bază de calcul).
           Ziarele dispar şi site-urile de ştiri doboară record după record în materie de audienţă online. Netul exercită o influenţă, una din ce în ce mai ridicată. În România utilizatorul de internet are, în general, sub 40 de ani. Bunicul, indiferent ce tehnologie ar apărea, rămâne în afară ariei. Similar cu el sunt milioane de potenţiali unici din .ro.
           Şi peste 10 ani, când tv-ul va fi amestecat cu internetul şi telefonul mobil va avea ca principala caracteristică accesul la internet, piaţa va creşte dar cum se va monetiza un site? Se ştie că el consumă resurse de personal, logistice, etc. Publicitatea ar fi o modalitate. Vag este scoasă ca o sperietoare – taxa pentru accesarea unui site. Eu zic că va fi sinucigaşă. Nimeni nu este de acord să plătească şi zeci de alte variante free vor apărea.
           Până la mult propăvăduita explozie a internetului trebuie să fie descoperit un mod de a face bani din www. Şi, pe moment, pare iluzoriu.
Update: De citit.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.