Hardware

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost organizat constant în ultimii ani de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, însă acest lucru NU se va întâmpla şi anul acesta.

Conform informaţiilor primite de Adevărul, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Fondului pentru mediu aferent anului 2024 nu sunt prevăzuţi bani pentru lansarea unei noi sesiuni a programului Rabla pentru electrocasnice.

Din păcate Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a considerat că în 2024 nu trebuie prioritizat acest program, unul util în schimbarea echipamentelor electrice și electronice vechi cu unele noi, mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Fără bani şi fără interes din partea autorităţilor, programul Rabla pentru electrocasnice pare a fi tras pe dreapta, sperăm noi că nu pentru totdeauna.

Reprezentanţii Adevărul au solicitat un punct de vedere celor de la AFM, iar răspunsul acestora a fost cât se poate de PR-istic: „Politicile, strategiile de mediu și prioritizarea lansării programelor sunt stabilite la nivelul autorității centrale de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în coordonarea căreia se află Administrația Fondului pentru Mediu. În baza acestora, conform OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și a bugetului aprobat, AFM deschide noile sesiuni de finanțare, în vederea susținerii politicilor asumate la nivel national.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost primit excelent de către români, iar o eventuală nouă ediţie era aşteptată în continuare. Conform unui sondaj realizat în 2023 de Reveal Marketing Research, 64% dintre români sunt interesaţi să se înscrie în acest program.