Firefox 57 Quantum – mai are vreo șansă în fața Chrome?

16/11/2017

Mozilla a pregătit un update major pentru browserul său. Firefox 57 Quantum se dorește a fi cea mai bună alternativă la Chrome, liderul momentului. 

Firefox 57 Quantum aduce o nouă interfață grafică, optimizare pentru procesoarele multi-core și o sumă de tehnologii ce livrează mai multă stabilitate.

Chrome a fost optimizat de la bun început pentru procesoarele multi-core, iar Mozilla a început dezvoltarea unui astfel de feature din 2016. Pe de altă parte, Chrome începe a fi din ce în ce mai criticat pentru consumul de resurse. Sunt momente în care cere și peste 6 – 7 – 8 GB de memorie RAM. Asta pentru că fiecare tab rulează separat și are propriul consum al resurselor.

Ce promite Mozilla cu Firefox 57 Quantum?

  • viteză de 2 ori mai mare față de ceea ce aduceau pe Firefox în urmă cu 1 an;
  • consum de resurse cu 30% sub Chrome;
  • interfața Photon a fost optimizată pentru ecranele cu rezoluție mare, dar și pentru cele ce primesc input tactil.

Extensiile vechi nu funcționează pe Firefox 57 Quantum. Arhitectura a fost schimbată și probabil că nu aveau altă soluție, în contextul în care au dorit să se concentreze pe viteză + stabilitate.

Pe viitor, Mozilla urmează să implementeze și alte funcții noi. Își doresc să folosească procesoarele multi-core astfel încât să aloce diferite task-uri în ce privește încărcarea unor elemente de pe o pagină, fiecare nucleu să încarce o anumită secțiune din pagină. În 2018 vor aduce o funcție care să activeze puterea de procesare din plăcile grafice moderne.

Cine se gândea în urmă cu câțiva ani că pentru un browser rapid ai nevoie de o adevărată uzină?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.