Fitbit Alta HR – review

24/05/2017

Fitbit a ajuns și mai cunoscut pe plan local după ce a achiziționat echipa și software-ul din spatele Vector Watch. Între timp, și-au mărit echipa din București și au lansat produse noi, unul dintre ele este brățara Fitbit Alta HR.

Este un dispozitiv versatil ca design și cu destule elemente practice, senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac joacă un rol central. Să trecem direct la recenzia propriu-zisă și să parcurgem detaliile hardware pentru Alta HR, cea mai subțire brățara inteligentă ce măsoară ritmul cardiac în regim continuu.

Specificații

Design

În pachet dați de tracker-ul propriu-zis, curea de mărimea L și cablul ce permite încărcarea dispozitivului pe un port USB, manual cu instrucțiuni de utilizare și certificat de garanție. Pachetul este destul de mare raportat la ceea ce avem la interior, iar atenția la detalii denotă de la primul contact că avem de-a face cu o brățara fitness dintr-o zonă de preț superioară.

Cureaua este alcătuită din două părți și se atașează tracker-ului, la stânga și dreapta. Clemele de pe stânga și dreapta ajută în procesul de deschidere. Ideea este că Fitbit aduce brățări interschimbabile și sunt multiple opțiuni ( diferite combinații de culoare, dar și brățări din piele sau metal etc).

Merge a fi accesorizată la o ținută sport, dar și la una elegantă. Nu am găsit detalii legate de o eventuală certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful. Splash proof aș spune că-i rezistentă din start ( alergi și transpirația intră în contact cu tracker-ul). Pe site-ul producătorului nu am găsit detalii legate de rezoluția display-ului, capacitatea acumulatorului, detalii pe partea hardware, dimensiunile fizice ale produsului.

Am testat varianta de bază, curea din plastic cauciucat negru cu textură plăcută și tracker argintiu. Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac funcționează în regim continuu, se află la baza dispozitivului. Display-ul OLED preia comenzile de tip touch, interfața minimalistă și puține detalii sunt aduse aici, restul în aplicația pentru iOS, Android și Windows.

Atrage atenția prin cât de subțire și ușoară este, nu deranjează la utilizare îndelungată sau în timpului somnului, aproape că nu o simți la mână. Mai multe detalii în galeria dedicată.

Funcționare

Pentru a activa brățara trebuie să fie conectată la cablul din pachet, adică să fie pusă la încărcat. Aplicația Fitbit din Google Play are 27.86 MB și necesită un cont de utilizator, util și pentru a păstra istoricul activităților.

Ecranul de start aduce detalii legate de activitatea desfășurată peste zi – numărul pașilor, distanța în kilometri, caloriile și minutele de activitate. La fiecare apăsare pe unul dintre elementele menționate te duce spre un sub-meniu cu istoricul pe zile, săptămâni, luni etc.

În partea superioară sunt detalii legate de conexiunea și sincronizarea datelor între brățară și smartphone, dar și nivelul acumulatorului. Fitbit Alta HR analizează automat stagiile somnului, somnul agitat sau adânc. Tot în ecranul de start poți aduce informații legate de lichidele și mâncarea consumată peste zi, spre a ajuta în obținerea unor analize cât mai corecte.

Challenges este o secțiune dedicată, aici poți să concurezi cu prieteni și familia spre a face cât mai multă mișcare, motivație suplimentară ca să spun așa. Guidance îți aduce suportul unui profesionist, materiale concepute spre a fi ușor puse de aplicare în liniștea living room-ului. Poți să ai și o mică rețea socială în aplicația Fitbit, adaugi prieteni, vezi statisticile lor etc. Ar mai fi secțiunea dedicată contului, o sumă de informații și aici ( numărul mediu de pași, statistici sub formă de grafic pe 30 de zile etc). Tot în această zonă sunt introduse și datele utilizatorului ( înălțime, greutate, data nașterii etc).

Interfața Fitbit pe Android;

Fitbit Alta HR aduce notificări legate de aplicațiile și mesajele primite pe smartphone, dar și în ce privește întâlnirile și programul stabilit în calendar. Merg a fi setate diverse alarme ( util când vrei să te trezești fără a deranja și membrii familiei, buzz-ul silențios generat de brățară te trezește fără a face zgomot).

Avem un display OLED ce se activează când rotești dispozitivul. Merge a fi customizat ca interfață, arată ceasul și data. Printr-o apăsare aduce alte informații: numărul de pași, pulsul, distanța în kilometri, caloriile consumate, minutele de activitate.

Până acum ai spune că nu este mare lucru și că orice altă brățară de fitness poate să facă ceea ce am scris mai sus, ai fi înclinat să stabilești direct un verdict – nu merită 600 lei.

În opinia mea, ceea ce face diferența între Fitbit Alta HR și Xiaomi Mi Band 2 & co este aplicația de web. Te loghezi pe Fitbit.com și ai parte de niște date statistice ce te impresionează. Exemplu: în timpul unei partide de tenis de 1 oră și 41 minute, arată nivelul bpm la nivel de minute, histogramă dedicată, nivelul de calorii ars în timp real.

Multe informații sunt oferite și în ce privește somnul, analiză a stagiilor (REM, ușor sau deplin), totul pe procente, cu histogramă, intervale orare = tot tacâmul.

Alt element ce individualizează Fitbit Alta HR este dat de acuratețea datelor înregistrate. Am comparat pe anumite intervale orare cu ce scoate telefonul mobil prin localizarea GPS și diferențele au fost minore.

Interfața Fitbit pe web;

Autonomie

Nu am găsit detalii legate de capacitatea acumulatorului, iar Fitbit promite 7 zile de autonomie. Confirm, chiar ceva mai mult dacă nu sincronizezi brățara cu telefonul de câteva ori pe zi. Se încarcă rapid, cred că în mai puțin de 1 oră ajunge la 100%.

Preț

Fitbit Alta HR – 599 lei la eMAG.

Concluzii

Fitbit Alta HR își merită fiecare cent pentru statistica și graficele din aplicația web. Joacă în altă ligă din acest punct de vedere și informații atât de detaliate și bine puse la punct nu găsești pe dispozitivele low-cost, aici se vede R&D-ul făcut de către Fitbit în centrele sale dedicate.

Este o brățară ușoară, cu o aplicația user friendly, utilă pentru cei pasionați de datele înregistrate peste zi. Senzorul cardiac aduce monitorizare în regim continuu, alt aspect ce scapă concurenței cu preț mic.

PRO

  • monitorizare a regimului cardiac în regim continuu;
  • analiză complexă a datelor, grafice pe intervale orare în aplicația web;
  • brățară ușoară, nu deranjează de niciun fel;
  • multiple opțiuni la nivel de curea ( plastic, piele sau aluminiu, diferite variante coloristice).

CONTRA

  • mi-aș fi dorit o autonomie și mai mare, dar presupun că senzorul pentru ritmul cardiac ce funcționează în regim continuu contribuie la epuizare acumulatorului;
  • nu am găsit detalii legate de certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, nu cred că a fost gândită pentru cei ce înoată, spre exemplu.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.