Foloseste Spotify, Hulu, Netflix si altele in Romania Software

De câte ori ți s-a întâmplat să accesezi un link și să dai peste mesajul “Acest conținut nu este disponibil în țara dumneavoastră”? Ți-ai dorit vreodată să poți viziona filme folosind Netflix sau să poți asculta muzică pe Spotify? Și eu am trecut prin aceste experiențe oarecum fustrante. Știu că exista alternative, însă nu degeaba aceste servicii sunt folosite de milioane de utilizatori – simplitate, mobilitate și prețuri greu de comparat cu alții.

Problema este că majoritatea acestor servicii nu sunt disponibile în Romania, din diferite motive. Până și Youtube găzduiește clipuri ce nu pot vizualizate la noi. Metode de a depăși aceste limitări există de foarte multă vreme – VPN (Virtual Private Network), proxy, sock, Tor etc., însă acestea costă bani, au limitări de trafic, banda de multe ori lasă de dorit sau nu poate fi folosit decât pe unele platforme.

De aproximativ două luni folosesc un serviciu numit Hola. Hola este o rețea virtuală privată (VPN) peer to peer. Ce înseamnă asta? Îmi oferă posibilitatea de a accesa un website sau un serviciu blocat în locația mea folosindu-mă de conexiunea altui utilizator Hola ce locuiește într-o zonă unde accesul către acel website sau serviciu este permis. E un exemplu foarte bun de cum ar trebui să fie internetul – shared. Felul în care funcționează este asemănător cu cel al rețelei Tor, traficul fiind transmis prin mai multe noduri pentru a spori gradul de anonimitate, iar banda ta nu va fi afectată deoarece Hola o va folosi numai când deviceul tău se află într-un stadiu idle.

Foloseste Spotify, Hulu, Netflix si altele in Romania

Spre deosebire de alte servicii de proxifiere, Hola este folosit de zeci de milioane de utilizatori din întreaga lume, ceea ce înseamnă că te vei putea conecta la serviciile dorite folosind o adresă IP din aproape orice țară. Alte avantaje ale acestui serviciu includ lipsa reclamelor, îmbunătățirea vitezei și un consum redus de bandă datorită compresiei folosite.

Foloseste Spotify, Hulu, Netflix si altele in Romania

Un dezavantaj major este faptul că din cauza restricțiilor aplicate de Apple, serviciul de VPN pentru iOS costă echivalentul a $4.99 pe lună sau $44.99 pe an. Aceștia oferă și o variantă plătită ce îți oferă opțiunea de a nu fi un peer al rețelei și posibilitatea de a folosi o conexiune securizată (SSL) inclusiv pe websiteurile ce nu oferă această opțiune.

După cum ți-am zis, folosesc acest serviciu de aproape două luni în care nu am avut nici un motiv să mă plâng de Hola, poate și din cauză că nu folosesc iOS :). Îl folosesc în mare parte pentru Spotify, Hulu, și din când în când pentru Netflix folosind contul unui amic stabilit în SUA. Nu am întâmpinat mai deloc buffer, chiar și pe telefon folosind internetul mobil de la Orange.

Foloseste Spotify, Hulu, Netflix si altele in Romania

Hola este disponibil pentru aproape orice platformă:

  • extensie pentru Google Chrome și Mozilla Firefox;
  • Microsoft Windows și Apple Mac OS X
  • Android și iOS

Mai multe detalii despre acest serviciu vei găsi pe siteul oficial www.hola.org. Tot acolo vei găsi și linkurile de descărcare pentru toate platformele disponibile și o secțiune FAQ – întrebări frecvente (link) unde vei găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor legate de Hola.