V-aţi plictisit de scandalurile Statele Unite ale Americii – China ? Dacă da, pentru astăzi avem în meniu specialitatea bucătarului, o dispută între companii americane: Epic Games vs Apple şi Google (greu meci).
Subiectul este larg dezbătut de toată presa indiferent că este sau nu de specialitate deoarece vorbim de un scandal de proporţii, unul în care sunt sigur că Epic Games vor primi “întăriri” pe parcurs.
Ideea din spate este destul de simplă. Apple, Google, Valve, Sony, toate aceste companii ce deţin sisteme de distribuţie digitală (App Store, Google Play Store, Steam, PlayStation Store) comisionează în medie cu 30% producătorii de conţinut ce vând prin intermediul platformelor lor. De exemplu, dacă un developer vinde prin intermediul App Store de 100 dolari, 30 dolari din această sumă se duce în buzunarul Apple.
Epic Games, producătorul jocului Fortnite despre care mulţi spun că ar fi cel mai popular al momentului, a implementat pe 13 august un update ce oferă utilizatorilor posibilitatea să plătească achiziţiile din joc printr-un nou mecanism de plată legat direct la site-ul Epic Games. Cei de la Epic Games evită astfel plata comisionului de 30% către companiile din spatele sistemelor de distribuţie digitală, o parte din aceşti bani întorcându-se către utilizatori prin oferirea acestora de diverse discount-uri (doar dacă plătesc prin noul sistem).
La doar câteva ore de la implementarea noii metode de plată, Apple şi Google au reacţionat şi au scos Fortnite din App Store şi Google Play Store. Cei doi giganţi americani susţin că Epic Games a încălcat regulile magazinelor de aplicaţii, reguli aplicate în mod egal tuturor dezvoltatorilor.
După alte câteva ore cei de la Epic Games au anunţat că au acţionat în instanţă atât Apple, cât şi Google, pentru monopol, pentru aplicarea unor comisioane abuzive şi pentru comportament anti competitiv. Avem şi un exemplu oferit de presa americană. Se pare că Epic Games a vrut să ofere o experienţă Fortnite la 90Hz pe smartphone-uri OnePlus şi LG, însă Google a intervenit şi a transmis celor doi producători de telefoane că această versiune specială a jocului va putea fi oferită utilizatorilor doar prin intermediul Google Play Store (din motive financiare, evident).
Spuneam la începutul acestui articol că Epic Games va primi “întăriri” pe parcurs. Foarte multe surse susţin că mai mulţi dezvoltatori sunt nemulţumiţi de comisioanele mari impuse de Google, Apple şi nu numai, tocmai de aceea este posibil ca şi aceştia să prindă curaj şi să se alăture celor de la Epic Games în această dispută.