Retelistica

GALILEO este sistemul de sateliți dezvoltat de către Uniunea Europeană. 24 din cei 26 de sateliți ce formează sistemul GALILEO la momentul actual ar fi cu statusul: Nefuncțional. Ceilalți doi ar fi în poziția: testare.

Este o situație pornită pe 11 iulie și lăsată de GSA fără explicație.

Înțeleg că printr-o funcționare defectuoasă a trecut și GPS-ul american în Israel, Iran, Irak și Siria la sfârșit de iunie. Presa din Israel a dat vina pe interferențele Rusiei. Agenția Europeană GNSS / prescurtat GSA nu a punctat nimic în acest sens. Au dat vina

GALILEO a fost lansat în 2016 drept o alternativă la GPS-ul american, GLONASS-ul rusesc, BDS-ul chinezesc și QZSS-ul japonez. Era lăudat pentru tehnologia modernă și precizia oferită în utilizare. A fost deja adoptat de o serie de instituții și agenții europene, pentru că este gratuit și de către companii private.

Sunt o sumă de telefoane mobile ce se bazează printre altele și pe GALILEO, dar cu siguranță nu ați văzut nicio problemă și asta pentru că smartphone-urile nu se bazează strict pe un anumit tip de infrastructură. Majoritatea au GPS + GLONASS, multe modele au acces și la BDS, QZSS-ul regăsit ceva mai rar.

Update: Într-un articol dedicat, GSA dă vina pentru nefuncționarea GALILEO pe infrastructura de la sol. 

Categorii: retelistica
Tag-uri: GalileoGPS
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.