În urmă cu câteva săptămâni am redactat review-ul lui ASUS VivoPC, un mini-PC cu o conectivitate exemplară. Nu știu dacă mai este cazul să repet povestea cu conceptul NUC adusă de către Intel. NUC este acronimul de la Next Unit of Computing. Ideea este destul de simplă, specificații de laptop într-un corp compact, concept ce mizează pe simplitate, fără zeci de fire, versatilitate mare.

GIGABYTE-BRIX (1)

GIGABYTE a intrat în această zonă cu mini-PC-urile sale botezate GIGABYTE BRIX. Am testat un model cu Intel Core i3-3227U de tip dual-core la 1.9 GHz + 8 GB RAM. Particula U de la procesor indică faptul că este un CPU destinat ultrabook-urilor. Mini-PC-urile nu sunt gândite pentru gaming la cel mai înalt nivel ci pentru partea de office, multimedia, browsing și jocuri mai vechi, din generațiile anterioare.

Încep cu specificațiile detaliate pentru GIGABYTE BRIX mini-PC:

Mini-PCDetalii tehnice GIGABYTE BRIX
Procesor Intel Core i3-3227U de tip dual-core la 1.9 GHz
Memorie RAM Nu are inclusă memoria RAM, dispune de 2 sloturi de memorie de tip SO-DIMM DDR3 și suportă până la maxim 16 GB (8 GB x 2)
Modelul de test includea 8 GB RAM DDR3 de la Kingston
Spațiu de stocare Nu are HDD inclus, iar unitatea de review dispunea de un SSD Kingston de 60 GB. Portul de conectare este mSATA și permite instalarea unui SSD
Placă grafică integrată / Intel HD Graphics 4000
Sistem de operare Nu are sistem de operare preinstalat, unitatea sosit la review avea Windows 7 pe 64 biți
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, 2 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x miniDisplay port, 1 x RJ-45, suport VESA
Greutate 400 gr.
Grosime 29.9 mm

Design

GIGABYTE-BRIX (5)

În pachet dați de mini-PC, cablu de încărcare format din două piese, suport pentru montarea VESA, manual de instrucțiuni. Față de ASUS VivoPC este mult mai compact. Cântărește cu peste 50% mai puțin și de aproape 2 ori mai subțire. Cu puțin efort ar putea intra în buzunarul unor blue jeans mai largi.

Partea superioară este lucioasă, iar sigla GIGABYTE a fost stilizată într-un colț. Un prim port USB 3.0 este poziționat în partea frontală. Baza lui GIGABYTE BRIX este mată, un plastic rezistent, iar cele patru piciorușe de susținere dau un grip excelent, nu se mișcă deloc pe birou. Recomand poziționarea sa în spatele unui monitor sau direct pe perete.

Apreciez dimensiunile compacte de la GIGABYTE BRIX, atenția pentru detalii cu margini atent finisate. Răcirea se face prin lateral dreapta și stânga, iar elementele de conectivitate + jack-ul pentru încărcător sunt poziționate pe spatele micuțului PC.

Hardware

GIGABYTE-BRIX (4)

Teoretic, nu aș avea prea multe de spus la acest capitol. Mini-PC-ul nu integrează memorie RAM, spațiu de stocare și sistem de operare. Ești liber să alegi ce componente dorești și să le instalezi. Procedura de instalare este destul de simplă. Se desface destul de simplu.

Merită menționat faptul că suportă până la 16 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1333 MHz sau 1600 MHz, iar conectorul pentru HDD este de tip mSATA ce permite instalarea unui SSD. Recomand direct un spațiu de stocare de tip SSD pentru a suplini puterea de procesare oferită de procesorul low voltage întâlnit de obicei pe gama de ultrabook-uri.

GIGABYTE împreună cu Kingston au avut grijă să-mi trimită un BRIX funcțional, iar modelul de test integra un SSD de 60 GB cu Windows 7 pe post de sistem de operare, 8 GB memorie RAM la 1600 MHz.

În primul rând trebuie să punctez viteza sa. Este suficient de puternic pentru browsing, multimedia cu redarea de clipuri în format 1080p, office, jocuri mai vechi. Nu are pic de lag, rulează Windows 7 în mod fluent, l-aș recomanda și pentru editarea fotografiilor și clipurilor video, dar la nivel de bază.

Performanță

3D-Mark-Vantage-BRIX

L-am trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt reunite în tabel:

Mini PCTeste de benchmark GIGABYTE BRIX
BrowserMark 2.0 3779 puncte
HTML5test cu Chrome pentru Windows 7 505 puncte
CrystalDiskMark 255 MB/s la citit și 155 MB/s la scris / Seq
Prime Benchmark 21334 puncte
3DMark Vantage P2323

Conectivitate

GIGABYTE-BRIX (9)

Sunt câteva elemente negative ce trebuiesc menționate la acest capitol. Mă refer la lipsa unui jack de 3.5 mm, a unui cititor de carduri și a portului VGA.

În partea frontală dați de portul USB 3.0, în spate de un alt port USB 3.0. Tot pe spate se află și portul HDMI, miniDisplay port, RJ-45 pentru conexiune la internet pe fir pe lângă modulul Wi-Fi b/g/n inclus, jack-ul pentru încărcător. Butonul de power este în partea superioară, se luminează albastru când mini PC-ul este pornit și nu deranjează vizual.

Preț  

GIGABYTE BRIX GB-XM12-3227 – 1139 lei la Cel.ro (fără RAM, spațiu de stocare și sistem de operare).

Concluzii

GIGABYTE-BRIX (6)

GIGABYTE BRIX este interesant în măsura în care ești dispus să investești suplimentar în memoria RAM și SSD. Ar mai fi în jur de cheltuit în jur de 100 euro, minim (4 sau 8 GB RAM și SSD de 60 sau 120 GB). Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA.

PRO

– dimensiuni compacte, ușor și destul de subțire pentru clasa din care face parte;

– ușurință în setare, utilizare, port VESA pentru montarea în spatele monitorului sau direct pe un perete;

– destul de bun pe partea de browsing, editare foto și video la nivel de bază, office și multimedia (cu excepția faptului că nu are jack de 3.5 mm pentru conectare unui sistem audio mai performant).

CONTRA

– fără memorie RAM și spațiu de stocare. Nu este capabil a rula nimic fără aceste adiții ce devin obligatorii:

– lipsă jack de 3.5 mm, port VGA. Integrează miniDisplayPort și HDMI, dar lipsește VGA-ul care-l consider ceva mai practic (majoritatea monitoarelor au port VGA, iar DisplayPort-ul este ceva mai exotic / personal am un BenQ BL2400 cu DisplayPort);

– lipsă cititor de carduri.

Câteva imagini cu GIGABYTE BRIX:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.