GIGABYTE GSmart Akta A4 este primul dispozitiv mobil de la această companie pe care am ocazia să-l testez. Este un smartphone de buget, dar care se bazează pe un procesor octa-core și care beneficiază de o garanție de 36 de luni (cel puțin la eMAG așa apare).
Concurența este acerbă în sectorul de preț în care se bate și la specificațiile oferite de acest terminal, iar cu prea multe elemente el nu reușește să iasă în evidență. Cum s-a descurcat în cele aproape două săptămâni de test și care sunt punctele bune sau rele veți vedea mai departe pe larg, acum vă arăt
Specificațiile detaliate pentru Gigabyte GSmart Akta A4 :
Design
Începem, cum altfel decât prezentând conținutul pachetului venit la review. Aici am găsit smartphone-ul, bateria, căști de tip in-ear, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru ecran, certificat de garanție și manuale de utilizare.
Din punct de vedere al designului, Gigabyte GSmart Akta A4 intră în categoria telefoanelor ce s-au inspirat destul de mult de la Samsung Galaxy S3. Toate detaliile le puteți observa în galeria de imagini de la sfârșit. Diferența principală este dată de faptul că modelul pus astăzi în discuție are de jur-împrejur o ramă autentică de metal. Aceasta contribuie prin propietățile sale la o rigiditate structurală foarte bună.
Marginea ce înconjoară ecranul este ieșită puțin mai în afară față de linia generală a telefonului. Astfel, dacă așezăm smartphone-ul cu display-ul în jos, acesta nu se va sprijini direct pe el, ci pe această margine de plastic.
Materialele nu impresionează cu nimic, dar sunt în deplină concordanță cu prețul acestui dispozitiv. Capacul spate este realizat dintr-un plastic fără pretenții și care nu oferă prea mult grip. Are însă o culoare plăcută și o textură ce nu va permite ca eventualele zgârieturi să devină prea vizibile.
Construcția este solidă și oricum l-am strânge pe Gigabyte GSmart Akta A4 în mână acesta nu va scoate niciun fel de zgomot neplăcut. Capacul spate se fixează foarte bine, iar senzația generală este de lucru bine făcut.
Ecran și sunet
Ecranul lui Gigabyte GSmart Akta A4 este un IPS de 5 inci. Culorile reproduse sunt plăcute, naturale, iar luminozitatea suficientă, ușor peste medie. Sigurul neajuns este în dreptul unghiurilor de vizualizare, care puteau fi mai largi.
Lizibilitatea în lumina naturală este bună, fără a fi excelentă. Pur și simplu se descurcă decent chiar și în bătaia directă a razelor solare.
Rezoluția de 960 X 540 pixeli asigură o densitate de circa 220 ppi. Nu este rău, dar sunt momente în care deranjează. Am avut parte de display-uri de 5 inci cu aceeași rezoluție care apăreau mai bine conturate.
Sunetul emis de difuzorul de pe spatele lui Gigabyte GSmart Akta A4 este destul de puternic și nu vă va face să ratați apeluri. Calitatea este mediocră, dar nici nu mă așteptam la mai mult în această categorie de preț. Fără frecvențe joase, dar nici prea metalic (să spun așa) sound-ul nu este tocmai rău.
Dacă doriți să folosiți smartphone-ul pe post de mp3 player, Gigabyte GSmart Akta A4 nu este o soluție bună. Sunetul din jack-ul de 3.5 mm este slab atât ca intensitate, cât mai ales la calitate. Nu este oferit nici un pic de bass, iar senzația este că asculți muzică în baie.
Căștile din pachet, deși in-ear, nu sunt nici ele de calitate. Trebuie căutate altele dacă vreți o calitate mai bună pentru audiție.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cu procesor octa-core la 1.4 GHz de la MediaTek, model MT6592, accelerator grafic Mali-450MP și 1 GB de RAM, Gigabyte GSmart Akta A4 se prezintă bine. Mai ales când luăm în considerare prețul de comercializare.
Prin meniu și aplicațiile simple se descurcă decent, dar fără să-l forțăm. Cu actualizări sau alte aplicații ce rulează în fundal, mai dă rateuri, iar lag-ul își face apariția. Neforțat, Gigabyte GSmart Akta A4 se va mișca bine și nu vor fi probleme.
Jocuri complexe precum Real Racing 3 pot fi rulate acceptabil, dar momentele în care sunt încărcate datele necesare sunt destul de lungi. Titluri mai simple vor putea fi jucate fără probleme.
Gigabyte GSmart Akta A4 rulează Android 4.4.2 KitKat într-un stadiu ce se apropie destul de tare de cel nativ. Nu am găsit diferențe majore și din punctul acesta de vedere nu pot să am decât cuvinte de laudă.
Aplicațiile preinstalate sunt doar câteva la număr și pe lângă suita celor de la Google mai există:
Battery Doctor – soft ce optimizează consumul de energie pentru o autonomie mai mare din partea bateriei;
Best Choice – listă cu o selecție a celor mai bune aplicații pentru Android;
Clean Master – soft pentru optimizarea sistemului de operare și a aplicațiilor;
CM Security – antivirus;
Notekook – soft pentru luarea de notițe;
WPS Office – editare de documente tip Word, Excel, PowerPoint, PDF.
Performanță
Toate rezultatele din testele de benchmark prin care a trecut Gigabyte GSmart Akta A4 sunt reunite în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Gigabyte GSmart Akta A4 este un smartphone dual-sim ce acceptă o cartelă de dimensiuni normale și una micro-sim. Pe lângă suportul dual-sim mai are Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.
Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: pe laterala de sus se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, pe stânga sunt butoanele pentru reglarea volumului, iar pe dreapta este tasta power. Marginea de jos nu prezintă niciun element de conectivitate.
În privința apelurilor de voce Gigabyte GSmart Akta A4 s-a descurcat bine. Nu sunt probleme cu recepția semnalului GSM, iar calitatea acustică în cască este satisfăcătoare. Se putea mai bine din punct de vedere al volumului maxim oferit de difuzor, dar nu este un capăt de țară.
Cameră foto și video
Camera principală, deși se laudă că oferă poze la o rezoluție maximă de 13 Megapixeli, nu este tocmai de calitate. Reprezentarea culorilor este bună, dar nivelul detaliilor lasă de multe ori de dorit. Lumina trebuie să fie arhisuficientă pentru a obține fotografii decente. Cu cât aceasta lipsșește mai tare, cu atât și calitatea pozelor va scădea.
Clipurile video sunt în același ton cu imaginile statice. Detaliile și claritatea aproape că lipsesc, deși camera principală filmează la rezoluție Full HD 1080p.
Mai jos aveți o galerie de imagini, în care doar prima este lăsată la rezoluția maximă de 13 Megapixeli.
Autonomie
Ansamblul hardware, dar mai ales procesorul octa-core pun la grea încercare acumulatorul de doar 1800 mAh. Cu o utilizare căreia să-i zicem medie ar putea să-ți aducă o zi întreagă de autonomie.
Pus la lucru, cu două cartele sim, datele activate cu sincronizări active în fundal, apeluri, mesaje, mail-uri, Facebook și ceva navigare web, nu va trece de 8 – 10 ore. Dacă vă gândiți și la jocuri sau videoclipuri pe youtube, trebuie să mai scădeți vreo 2 – 3 ore din valoarea de mai sus.
În concluzie, autonomia oferită de acumulatorul de 1800 mAh nu este deloc satisfăcătoare. O baterie de cel puțin 2200 mAh ar fi fost binevenită și ar fi putut asigura o zi întreagă de utilizare mai intensă.
Preț
Gigabyte GSmart Akta A4 – 699 de lei la eMAG.
Concluzii
Într-o mare de smartphone-uri cu diagonala ecranului de 5 inci și specificații destul de asemănătoare și-a făcut loc și Gigabyte GSmart Akta A4. Devine din ce în ce mai greu să găsesc anumite motive pentru care să recomand astfel de telefoane.
Designul lui Gigabyte GSmart Akta A4 este OK, se mișcă destul de bine prin meniu și aplicații, iar ecranul nu este tocmai rău. Pe de altă parte sunetul prin jack-ul de 3.5 mm este slab, iar autonomia mediocră.
Depinde doar de voi care dintre punctele bune de mai jos vă satisfac nevoile și peste care dintre cele rele puteți trece.
Principalele argumente pro sau contra pentru Gigabyte GSmart Akta A4:
PRO
– construcție solidă cu materiale corecte;
– ansamblu hardware suficient în majoritatea situațiilor;
– sistem de operare aproape de stadiul nativ și cu puțin bloatware preinstalat.
CONTRA
– autonomia oferită de bateria de 1800 mAh;
– sunetul slab calitativ oferit prin jack-ul de 3.5 mm.