GIGABYTE GSmart GURU GX – review

16/06/2015

Ne-a sosit la review și vârful de gamă al GIGABYTE la momentul actual, are o sumă de G-uri în denumire: GSmart GURU GX. A poposit și pe meleagurile autohtone din urmă cu câteva săptămâni.

Este un smartphone cu conectivitate dual-sim, procesor Qualcomm octa-core și una peste alta, s-ar putea să fie un terminal de luat în calcul spre o eventuală achiziție.

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (8)

Din câte știu, compania taiwaneză GIGABYTE nu este implicată în mod direct în producția smartphone-urilor ce-i poartă numele, ca și Philips, spre exemplu. Au un partener care le aduce telefoane, de multe ori sunt promovate drept GSmart și se trece peste denumirea GIGABYTE, cea care le dă greutate și le individualizează într-o maree de smartphone-uri din segmentul B ( segmentul A = companiile A-list cunoscute cum ar fi Samsung, Motorola, HTC, LG, Sony etc).

Am primit informații suplimentare, GIGABYTE produce smartphone-urile din GSmart în trei fabrici (2 în China și 1 în Taiwan). GIGABYTE a intra pe piața de telefoane din 2005 și deja au aniversat 10 ani. Divizia care produce telefoanele se numește GIGABYTE Communications Inc. Mai jos și structura companiei.

GIGABYTE

Specificații GIGABYTE Guru GX

specificatii-GIGABYTE-GSmart-GURU-GX

Design

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (11)

Are un pachet de retail mai special, mi-a atras atenția de la bun început. Pare a fi o carte prinsă cu un semn la mijloc, deschizi cartea / cutia și găsești smartphone-ul + accesoriile sale. Se vede că s-a acordat o atenție deosebită acestui device, se dorește a atrage atenția și a impresiona de la prima vedere.

În pachet dați de smartphone, folie de protecție pentru display-ul de 5 inch, agrafa pentru sloturile ce ascund cartelele SIM și cardul microSD, căști clasice pe jack de 3.5 mm, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0. Cântărește doar 115 gr. și o grosime de 7 mm, asta-l face un telefon destul de compact, mai ales că specificațiile sale îl încadrează în segmentul mid-range.

Logo-ul GSmart este stilizat pe spate, fără branding în partea frontală, colțuri drepte și un design ce amintește destul de mult de linia Sony Xperia Z. Camera de 13 Megapixeli nu se profilează dincolo de linia generală a telefonului. Adoptă o carcasă unibody, fără capac spate care să ofere acces la acumulatorul de 2300 mAh. În pachet se află o agrafă, utilă în montarea cardului microSD de până la 64 GB sau în poziționarea celor două cartele SIM.

Este unul dintre cele mai arătoase telefoane Android și în realitate arată mai bine decât în fotografiile de presă sau în imaginil făcute de către mine în galeria dedicată. Se observă atenția lor spre a livra un produs frumos, totuși, căști de bună calitate și 5.0 Lollipop ar fi întregit peisajul.

Ecran și sunet

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (12)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 + trei taste capacitive baza ecranului: Back, ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii sau customizare a ferestrelor de pe ecranul de pornire.

Punctează bine la capitole precum luminozitate, unghi bun de vizualizare, culori afișate corect. Sunetul de pe Guru GX îl aduce un speaker poziționate pe spate, pus pe o suprafață plană ajunge a fi obturat și unele apeluri sau notificări s-ar putea să le pierzi. Se aude clar, puternic, puțintel bass.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de-a dreptul mediocre și recomand achiziționarea altora din comerț, spre a avea parte de o audiție imersivă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (13)

GSmart GURU GX folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 615 gândit special pentru segmentul mid-range. Folosește un CPU pe 64-bit, arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GH și 4 x ARM Cortex-A53 la 1 GHz, ajutat de Adreno 405 în rol de accelerator grafic, 2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB.

Rulează Android 4.4 KitKat și nu am nicio informație vis-a-vis de o eventuală disponibilitate a 5.0 Lollipop. Logic ar fi, să primească și cu cât mai repede cu atât mai bine. A primit un update de firmware în perioada în care l-am avut la review.

Sunt modificări la nivel de UI în zona de setări și notificări, de aici și unele situații în care apare lagul / întârzierea în preluarea comenzilor. Am impresia că dacă nu se aventurau să modifice tot felul de chestii, se mișca mai bine. Mi se pare absurd să ai un procesor octa-core, 2 GB RAM și să agațe în meniu când faci update software și dorești a naviga prin meniu.

Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, chiar și cele cu grafică complexă, în condiții destul de bune.

Aplicații preinstalate pe Gigabyte GSmart GURU GX:

Battery Doctor – tips & tricks pentru un plus de autonomie;

Best Choice – aplicații recomandate;

Clean Master – serge fișierele remanente din memorie;

CM Security – antivirus gratuit ce permite localizarea telefonului și blocarea sa de la distanță;

Compass – nu are nevoie de descriere;

File Explorer – acces rapid către fișierele de pe smartphone;

WPS Office – suită pentru documentele Office (Word, Excel, PowerPoint).

Aplicații Google – nu are rost să le reiau, le regăsiți în mai toate telefoanele ce oferă acces la Google Play Store.

Zona de notificări mi se pare ciudată și le-aș fi recomandat să lase notificările native de Android-ul regăsit pe telefoanele Nexus. În rest, bloatware relativ redus și compatibilitate crescută cu mai tot ce găsiți la momentul actual în Google Play.

Performanță

Screenshot_2015-05-18-08-43-23

Și rezultatele obținute de GIGABYTE Guru GX în câteva teste de benchmark:
teste-benchmark-GIGABYTE-GSmart-GURU-GX

Conectivitate

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (10)

Elementele cheie: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload + conectivitatea dual-sim. Se adaugă A-GPS și GLONASS, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 4.0.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB cu rol în conectare smartphone-ului la PC și în încărcarea acumulatorului de 2300 mAh. În lateral stânga se află reglarea volumului, iar butonul de power în lateral dreapta, mă bucur că nu sunt pe aceeași latură și nu pot fi încurcate în utilizarea de zi cu zi. Sloturile pentru cele două cartele sim și microSD sunt pe aceeași latură, în dreaptă, sub butonul de power ce are un design deosebit.

În apelurile de voce s-a descurcat decent, calitate bună, individualizare corectă a vocii apelantului și nu am găsit vreun death grip sau o pierdere a semnalului pe rețelele 3G sau Wi-Fi.

Cameră foto și video

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (5)

13 Megapixeli cu senzor preluat din banca de organe a Sony + cameră dedicată celor pasionați de fotografiile de tip autoportret, 5 Megapixeli la camera frontală. Sunt momente în care camera principală nu focalizează corect, dar în cele mai multe situații livrează fotografii de bună calitate, fără aberații cromatice, nivel de zgomot ceva cam ridicat, dar nu știu vreun smartphone care să puncteze bine pe timp de noapte.

Fotografii făcute cu GIGABYTE GSmart GURU GX:

Autonomie

Bateria de 2300 mAh se dovedește insuficient spre a alimenta un dispaly cu rezoluție FHD, deși procesorul Qualcomm octa-core pe arhitectură big.LITTLE se laudă a nu fi gurmand la acest capitol. Cu luminozitatea la 60 – 70%, utilizare intensivă, 2 SIM-uri în telefon nu trece de pragul a jumătate / trei sferturi de zi.

Preț

GIGABYTE GSmart GURU GX – 1299 lei la eMAG.

Concluzii

GIGABYTE-GSmart-Guru-GX (17)

În locul unui ambalaj atractiv aș fi ales să pun căști de bună calitate în pachet, o baterie de 3000 – 3500 mAh ar fi întregit peisajul, plus 5.0 Lollipop preinstalat dacă ești un producător de telefoane Android care se respectă, mai ales că îi ceri unui eventual client peste 1200 de lei pe terminalul tău.

Am structurat elementele PRO și CONTRA pentru GURU GX de la GSmart România:

PRO

– design plăcut, materiale corecte pentru categoria sa de preț;

– display ce oferă luminozitate bună, protejat cu sticlă Gorilla Glass 3;

– 4G + conectivitate dual-sim;

– 32 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD;

– camera de 13 Megapixeli se descurcă bine, dacă și lumina o ajută.

CONTRA

– Android 4.4 KitKat când 5.0 Lollipop are luni bune de la prezentarea oficială;

– momente în care agață în meniu;

– zona de notificări neatractivă;

– aplicații de tip bloatware, bine că nu sunt în număr prea mare;

– preț nerealist;

– autonomie mediocră.

httpvh://youtu.be/gRFVjYIKugU

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.