Am testat GIGABYTE Aku A1 și GIGABYTE Sierra S1. Ambele sunt telefoane dual-sim și impresiile lăsate au fost pozitive. Sunt construite cu atenție, solide, rezistente la intemperii. De atunci se știa de GIGABYTE GURU G1 ce urma a debuta în stocurile magazinelor românești din a doua parte a lui noiembrie. Între timp ne-au trimis Guru G1 la review, l-am testat în ultimele zile și impresiile formate sunt concentrate în articolul de față.

Inițial am crezut că GIGABYTE Guru G1 este un smartphone dual-sim, dar când l-am desfăcut din cutie am remarcat că m-am înșelat. Are un singur slot pentru cartelele SIM de dimensiuni normale. Specificațiile sale tehnice nu erau clare în urmă cu 30 – 40 de zile și cum Aku A1, Sierra S1, Simba SX1, Roma R2 sunt telefoane dual-sim am presupus în mod greșit și că Guru G1 face parte din aceeași categorie.

Guru G1 prin specificațiile sale concurează direct cu Allview X1 Soul, spre exemplu. Au același procesor, display FHD, spațiu de stocare, single sim, dar sunt și elemente distincte pe partea de design etc. Mai multe detalii veți găsi într-un articol distinct ce urmează a fi postat în zilele următoare.

Specificații detaliate pentru GIGABYTE Guru G1:

Smartphone

GIGABYTE Guru G1

Ecran

IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli

Procesor

MediaTek 6589T de tip quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 42 Mbps în download, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 5 Megapixeli

Baterie

2500 mAh

Greutate

158 gr.

Grosime

7.2 mm

Design

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (17)

Telefoanele GIGABYTE impresionează prin atenția la detalii încă de la pachetele în care vin. Atât la Aku A1, Sierra S1 și Guru G1 s-a mizat pe o cutie cu ambalaj reciclabil, multă seriozitate și atenție la detalii și în ce privește poziționarea telefoanelor la interior. Se vede că până la urmă este o companie taiwaneză la mijloc, una cu aspirații spre zona premium. Asta și încearcă GIGABYTE la Guru G1 să ofere experiență de top la un preț bun. Veți vedea pe parcursul review-ului și dacă au reușit să atingă acest deziderat.

În cutie dați de smartphone, agrafa pentru slotul cartelei SIM, căști albe de tip intraauricular pe jack de 3.5 mm, încărcător și cablu microUSB – USB 2.0 pe alb. Telefonul sosit la review era în varianta neagră. Căștile sunt de calitate și experiența oferită este detaliată la capitolul următor.

Telefonul ca formă mi-a adus puțin aminte de HTC Butterfly, testat în prima jumătate de an. Sunt alte materiale în joc. Ambele telefoane sunt destul de lungi și ceva mai înguste decât restul smartphone-urilor cu ecran de 5 inch. Le poți cuprinde fără probleme într-o singură mână, dar nu ajungi cu degetele până în partea superioară, decât dacă folosești și mâna cealaltă. Este un smartphone mare.

Au ales să-l îmbrace în metal și, totuși, grosimea s-a menținut la 7.2 mm, super-slim. La 7.2 mm, corp unibody fără acces la bateria de 2500 mAh, slotul SIM poziționat pe lateral. Nu are slot pentru microSD, spațiul de stocare inclus este suficient. Sigla GIGABYTE lipsește cu desăvârșire. Pe spate au poziționat inscripția Gsmart, denumire generică pentru telefoanele GIGABYTE, un fel de GALAXY al concurenților de la Samsung. Pe spatele telefonului sunt și două zone din plastic, în partea superioară și inferioară. Pe acolo presupun că sunt poziționate modem-urile 3G, Wi-Fi-ul etc.

GIGABYE Guru G1 este un smartphone fabricat din materiale de calitate, atenție la detalii și în ce privește finisarea, solid și rezistent, fără a cântări prea mult sau a fi prea greu. Mai ales că este un smartphone cu corp metalic. Partea spate nu este lucioasă, nu adună amprentele, negru ușor lucios pe marginile înguste de 7.2 mm.

Ecran și sunet

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (20)

Câteva elemente care ne introduc în discuție: display de 5 inch cu tehnologia IPS OGS și rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, format 16:9. Apropo, OGS este acronimul de la One Glass Solution, iar zona de touch, display-ul și sticla protectoare sunt integrate într-o singură componentă. Astfel s-a putut atinge și grosimea menționată la capitolul de mai sus.

De când pornești telefonul te uimește display-ul. Se vede excelent, nivel de detalii, culori plăcute și vizibilitate decentă și sub acțiunea razelor de soare. M-a impresionat și aș spune că display-ul poate concura fără probleme cu ce am găsit la LG G2, HTC One sau Samsung GALAXY S4. La Răspunde rapid comenzilor, touch-ul este precis.

La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rol în sistemul de operare: Mai multe detalii sau customizare a ecranului de start, ieșire pe ecranul de start și back. Sunt controale iluminate și ușor de accesat. Necesită un oarece timp de acomodare, m-am obișnuit cu back poziționat în lateral stânga și nu pe dreapta. În fine, astea sunt chestii de detaliu la care fiecare are propriile obiceiuri de utilizare.

Sunetul provine de la o micuța boxă evidențiată de o fantă pe partea spate. La volum maxim se transmit puțin de tot și ceva vibrații în carcasă. Este excelent calibrat, sunet plăcut și din punctul ăsta de vedere este superior lui GALAXY S4, spre exemplu. Are volum, are suficient bass pentru un telefon mobil, amplitudine. GIGABYTE a făcut treabă bună. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, lângă portul microUSB. Căștile sunt albe, de tip intraauricular și printre cele mai bune căști incluse în pachet cu telefonul din ce am testat în 2013.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (4)

MediaTek 6589T de tip quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7, PowerVR SGX544 accelerator grafic, 2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Rulează Android 4.2 Jelly Bean. Apreciez că au mers pe 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, dar procesorul MediaTek 6589T și firmware-ul pus de GIGABYTE trădează puțin smartphone-ul. Are un pic de lag în anumite situații și asta nu face casă bună cu capitolele de mai sus unde s-a descurcat excelent.

Scapi de lag-ul existent în anumite situații printr-un launcher dedicat, dar puțin, puțin se păstrează. Cred că un update de firmware sau trecerea la o versiune superioară de Android în genul 4.3 Jelly Bean sau 4.4 KitKat ar rezolva problema și l-ar face un pic mai sprinten.

În rest, nu prea ar fi multe de spus. Android 4.2.1 Jelly Bean fără ca GIGABYTE să modifice interfața stoc, Android-ul arhicunoscut de pe gama de telefoane Nexus. Sunt și elemente diferite: ecranul de blocare / deblocare, meniul cu aplicațiile are în fundal imaginea de pe ecranul de start și nu culoarea neagră. Zona de notificări este identică, la fel și meniul cu setările. Mai multe impresii vă formați din clipul video de la final sau din galeria de screenshots.

Dintre aplicațiile preinstalate pe GIGABYTE Guru G1:

– Dropbox, Google Earth, Kingsoft Office;

– TouchPal Keyboard, Wireless Input Devices, Torch / Lanternă.

În rest sunt aplicațiile clasice pe un smartphone Android: Gmail, Google+, YouTube etc. Pe GIGABYTE Guru G1 poți instala majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Cei 32 GB sunt de mare folos și nu va trebui să-ți faci griji. Nu are slot pentru microSD, dar 32 GB sunt arhisuficienți pentru câteva filme la 1080p, colecția de melodii, câteva sute de fotografii făcute cu camera de 13 Megapixeli. Pe partea de browsing se descurcă destul de bine. Display-ul și calitatea sunetului de top îl recomandă pentru gaming, activitățile de enertainment, clipurile de pe YouTube la 1080p le veți redescoperi pe Guru G1 și îmi veți da dreptate doar după un hands-on cu smartphone-ul GIGABYTE.

Performanță

L-am trecut prin câteva teste de benchmark și rezultatele obținute le-am pus în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

GIGABYTE Guru G1

Quadrant Standard

4765 puncte

AnTuTu Benchmark

15152 puncte

CF-Bench

14789 puncte

NenaMark 1

59.6 fps

NenaMark 2

24.8 fps

Vellamo

HTML5 – 1524 puncte

METAL –

3DMark

Ice Storm – 3111 puncte

Ice Storm Extreme – 1736 puncte

Ice Storm Unlimited – 2859 puncte

HTML5test

464 puncte cu Chrome pentru Android și 404 puncte cu browserul integrat

BrowserMark 2.0

2304 puncte

Conectivitate

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (15)

Pe partea de 3G se descurcă onorabil. Știe să atingă viteze de până la 42 Mbps în download. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0. În partea superioară dați de portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, în lateral stânga regăsiți reglarea volumului și butonul de power, în lateral dreapta au poziționat slotul pentru cartela SIM, de dimensiuni normale.

La bază nu zăriți decât orificiul microfonului, niciun element de conectivitate. Butonul de power poziționat pe lateral stânga este diferit de ce am întâlnit până acum. Majoritatea telefoanelor testate în ultimii ani au acest buton în partea superioară sau în lateral dreapta. GIGABYTE a ales o altă abordare, ai nevoie de un oarecare timp de acomodare. Plus că de multe ori vei atinge butonul de reglare a volumului în locul celui de power și viceversa.

Pe partea de telefonie s-a descurcat excelent, calitate de top în ce privește vocea interlocutorului, nu am avut probleme pe partea de semnal via Wi-Fi sau 3G.

Cameră foto și video

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (16)

13 Megapixeli pentru camera principală și filmează la 1080p, cameră frontală de 5 Megapixeli. Dușul rece ar fi dat de senzorul principal de 13 Mgpx. Fotografiile nu sunt ceea ce mă așteptam, pe întuneric nivelul de zgomot din fotografii este maxim. Interesant că la camera frontală ai parte de rezultate bune. Aș zice că se adresează celor care fac fotografii de tip selfie, fotografii care invariabil sunt postate pe conturile de Facebook.

Câteva fotografii făcute cu GIGABYTE Guru 1 și un clip video:

Autonomie

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (8)

Bateria de 2500 mAh, telefon single sim, display FHD, CPU MediaTek quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7 și de aici reiese un smartphone care se descurcă onorabil, nu impresionează, dar nici nu te las în mijlocul zilei fără autonomie. Cel mai mare consumator ar fi display-ul FHD, contează mult la cât este setată luminozitate. Bineînțeles și ce faci pe smartphone este de luat în calcul.

La utilizare mixtă, browsing, ceva aplicații, luminozitate a display-ului de 5 inch pe 50% și trece testul unei zile. Au reușit să pună baterie de 2500 mAh, deși are grosime de 7.2 mm și carcasă metalică.

Preț

PCfun.ro – 1599 lei.

Concluzii

GIGABYTE-Smart-Guru-G1 (23)

GIGABYTE Guru G1 impresionează la multe capitole, dar și deziluzionează din anumite puncte de vedere. Cel mai mare reproș l-aș face în ce privește calitatea fotografiilor. Nu știu dacă vreun update de firmware va rezolva această problemă și va oferi imagini mai bune. Am structurat punctele PRO și CONTRA ca să fie ușor de parcurs și să alegeți în cunoștință de cauză.

PRO

– design bazat pe materiale de calitate, carcasă metalică, 7.2 mm grosime;

– display FHD excelent setat, concurează de la egal la egal pe acest capitol cu telefoanele de top în genul LG G2, GALAXY S4 etc;

– sunet puternic, clar, suficient de mult bass pentru categoria sa de preț, căști de calitate în pachet;

– Android Jelly Bean cu puține aplicații preinstalate, interfața stock cunoscută de pe telefoanele din gama Nexus;

– 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, suportă majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play.

CONTRA

– lag ușor perceptibil în anumite situații, un update de firmware sau o versiune superioară de Android cred că ar fi o soluție. Să nu vă gândiți că are lag în continuu. Atunci când scoți telefonul din modul stand-by, îi ia 1 – 2 secunde până când cele 4 nuclee intră în utilizare și de aici acel lag. Când începi a-l utiliza deja se mișcă brici;

– rezultate mediocre în ce privește camera de 13 Megapixeli cât și în clipurile video;

– preț situat la doar 2 – 300 de lei de HTC One, GALAXY S4 etc.

Nota finală

8.62 din 10.

Tabletă

GIGABYTE Guru G1

Design

9

Display

9.5

Sunet

9

Hardware, sistem de operare și aplicații

8.5

Conectivitate

9

Cameră foto și video

7.5

Autonomie

8.5

Preț

8

Nota finală

8.62