Pe lângă GIGABYTE Aku A1 am testat și vârful lor de gamă la momentul actual, GIGABYTE Sierra S1. De la mijlocul lui noiembrie va sosi și GIGABYTE Guru G1 care-și va asocia și poziția de lider al smartphone-urilor dual-sim de la compania taiwaneză. Guru G1 se diferențiază de Sierra S1 în ce privește display-ul: rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli vs HD / 1280×720 pixeli, 2 GB RAM vs 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare vs 4 GB la Sierra S1, baterie mai mare etc.

GIGABYTE-Sierra-S1 (3)

GIGABYTE Sierra S1 este superior unor telefoane dual-sim locale din categoria mid-range, cel puțin în ce privește specificațiile. L-am folosit timp de o săptămână și impresiile formate le găsiți în review-ul de față.

Specificații pentru GIGABYTE Sierra S1:

Smartphone

Date tehnice

GIGABYTE Sierra S1

Ecran

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli

Procesor

MediaTek MT6589T de tip quad-core la 1.5 GHz

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544MP2

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, LED flash, autofocus, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps și cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

2000 mAh

Greutate

168 gr.

Grosime

8.9 mm

Design

GIGABYTE-Sierra-S1 (14)

În cutie dați de smartphone, bateria de 2000 mAh, căști albe pe jack de 3.5 mm care zici că sunt identice cu cele pe care Apple le avea acum ceva timp la iPhone și iPod, manual de instrucțiuni, încărcător și cablu microUSB – USB 2.0 cu dublu rol (încărcarea bateriei de 2000 mAh când este conectat la încărcător și conexiune cu PC-ul pe portul USB 2.0).

De când îl vezi pentru prima dată remarci cât de generos este în dimensiuni. Cântărește 168 grame, grosime de 8.9 mm, dar dă impresia că ar avea mai mult. Marginile sale sunt destul de mari și de aici impresia că folosești un smartphone cu mai mult de 5 inch în diagonală. Nu s-a făcut economie de spațiu.

Totuși, GIGABYTE Sierra S1 iese în evidență prin liniile de design ce amintesc de … iPhone. Este înconjurat de o ramă din aluminiu ce contribuie la ideea de rezistență în timp, spatele său dă un grip bun. Are o textură plăcută și nu este un plastic din acela ieftin și rigid. Capacul bateriei se îndepărtează ușor și oferă acces la sloturile pentru microSD și la cele două cartele SIM. Când strângi telefonul mai puternic în mână nu scoate vreun sunet specific plasticelor montate nu tocmai perfect (seria GALAXY S are câteva exemple în acest sens).

Este diferit de alte telefoane dual-sim și dă impresia unui plus de calitate, un plus de atenție la detalii și materiale mai bune, finisare specifică telefoanelor din categoria de top.

Ecran și sunet

GIGABYTE-Sierra-S1 (18)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Iese în evidență prin luminozitate, unghi bun de vizualizare, culori plăcute și naturale. La baza display-ului de 5 inch sunt trei taste capacitive, cu rol în controlul sistemului de operare Android. Mă bucur că nu s-au lăcomit la ecran și să pună vreun display de 5 inch cu 480×800 pixeli sau qHD / 540×960 pixeli, au ales direct să pună 1280×720 pixeli.

Sunetul este puternic și clar, boxa este poziționată la bază, pe lateral și amintește direct de modul în care Apple a rezolvat poziționarea sunetului la iPhone. Grila de la bază pare preluată direct de la smartphone-ul companiei americane. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, iar căștile albe pe jack de 3.5 mm oferă un sunet plăcut, destul de bine reglat ca și bass.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GIGABYTE-Sierra-S1 (19)

Pe partea hardware au ales un CPU MediaTek quad-core la 1.5 GHz, modelul MTK 6589T cu PowerVR SGX544 pe post de accelerator grafic. Cei 0.3 GHz în plus față de MediaTek 6589 se simt atât în testele de benchmark cât și în utilizarea de zi cu zi.

GIGABYTE Sierra S1 dispune de 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Mi-aș fi dorit ca la un smartphone de peste 1100 de lei să dau de măcar 8 sau 16 GB by default și nu doar cei 4 GB din care sistemul de operare își ia 1.5 – 2 GB și te lasă cu maxim 1.5 – 2 GB pentru fișiere. Știu că are slot pentru microSD.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu interfața nativă, fără vreo customizare din partea GIGABYTE, punct PRO. La asta se adaugă puține aplicații instalate din fabrică, fără bloatware inutil. Telefonul se mișcă excelent prin meniu, în aplicații sau jocuri. Nu am dat de vreun joc pe care să nu-l suporte sau să funcționeze sacadat.

Câteva capturi de ecran cu sistemul de operare de pe GIGABYTE Sierra S1:

Performanță

Screenshot_2013-10-17-00-40-38

Câteva teste de benchmark rulate pe Sierra S1:

Smartphone

Teste de benchmark

GIGABYTE Sierra S1

Quadrant Standard

4791 puncte

AnTuTu Benchmark

16457 puncte

NenaMark 1

60.4 fps

NenaMark 2

54.4 fps

CF-Bench

14902 puncte

3DMark

Ice Storm – 3874 puncte

Ice Storm  Extreme – 1930 puncte

Ice Storm Unlimited – 3163 puncte

Vellamo

HTML5 – 1619 puncte

METAL – 502 puncte

HTML5test

434 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

GIGABYTE-Sierra-S1 (32)

3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot sunt câteva din elementele principale de conectivitate de la telefonul GIGABYTE. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta dați de tasta de power cu rol și în blocarea / deblocarea display-ului 5 inch cât și reglarea volumului. La bază sunt boxele, iar în lateral stânga regăsiți tasta dedicată pentru activarea camere foto de 13 Megapixeli. De obicei dacă un telefon are tastă specială pentru camera foto și video o regăsești în lateral dreapta. Gigabyte a preferat să meargă pe o altă abordare.

În ce privește calitatea apelurilor de voce nu am ce să-i reproșez. Se aude destul de bine, clar. Nu are probleme în ce privește conexiunea la internet via Wi-Fi sau 3G.

Cameră foto și video

GIGABYTE-Sierra-S1 (13)

13 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli. A fost o mică decepție în ce privește capitolul ăsta. Face fotografiile cu o mică întârziere, suficientă ca să strice momentele pe care dorește să le prinzi în imagine. Mai multe fotografii făcute cu GIGABYTE Sierra S1 în galeria dedicată:

Autonomie

Screenshot_2013-10-17-00-28-44

Baterie de 2000 mAh, display de 5 inch HD, procesor MediaTek quad-core la 1.5 GHz și trece testul unei zile de utilizare, destul de greu. Cu luminozitatea la maxim, două cartele SIM active, browsing și jocuri în mod extensiv nu atinge 1 zi, ca mai toate smartphone-urile Android.

Preț

evoMAG – 1249 lei.

Concluzii

GIGABYTE-Sierra-S1 (21)

GIGABYTE Sierra S1 este superior unor telefoane quad-core și dual-sim de pe plan local, dar vine cu un preț de comercializare pe măsură și se situează primejdios de aproape de telefoane single sim mai puternice în genul LG Optimus G, LG Nexus 4 etc. Elementele PRO și CONTRA pe final de articol:

PRO

– design diferit de al concurenței directe, ramă metalică ce contribuie la ideea de rezistență în timp;

– display ce punctează la afișarea culorilor în mod natural, luminozitate, unghi de vizualizare;

– hardware destul de puternic pentru orice aplicație sau joc din Google Play;

– Android 4.2 Jelly Bean în stadiu nativ, fără bloatware inutil;

– sunet puternic, calitate și în apelurile de voce.

CONTRA

– se putea un plus de calitatea în ce privește fotografiile făcute cu camera de 13 Megapixeli;

– autonomie ușor dezamăgitoare.

Nota finală

8.42 – nota destul de bună obținută de către GIGABYTE Sierra S1, unul dintre cele mai interesante telefoane dual-sim cu Android din țara noastră.

Smartphone

GIGABYTE Sierra S1

Design

8.5

Display și sunet

8.5

Hardware, sistem de operare și aplicații

9

Conectivitate

9

Cameră foto și video

8

Autonomie

7.5

Preț

8.5

Nota finală

8.42