Nu am primit telefonul la review. Mi-a fost promis de către cei care se ocupă de PR pentru GOCLEVER România. Ar trebui să ajungă de săptămâna viitoare. S-a întâmplat să am un coleg care-și dorea un telefon de top cu conectivitate dual-sim. I-am recomandat GOCLEVER INSIGNIA 5X și îl vedeam afișat la precomandă pe Cel.ro pentru 999 lei. A fost o supriză plăcută când m-a sunat să-mi spun că telefonul l-a comandat de ieri și a sosit în cursul zilei. El este la început cu telefoanele Android și m-a rugat să-i arăt câte ceva.
Aveam DSLR-ul la mine și am făcut câteva fotografii. Pentru câteva minute am avut ocazia să văd INSIGNIA 5X la lucru, iar impresiile formate le-am notat în articolul de față. De unde pornim?
999 lei = telefon, baterie de 2000 mAh + capac, baterie de 4000 mAh + capac, căști intraauriculare negre, încărcător microUSB – USB 2.0 și dongle aeroDISPLAY inclus, certificat de garanție, manual de utilizare, folie de protecție pentru display-ul de 5 inch cu rezoluție FHD.
Specificațiile complete pentru GOCLEVER INSIGNIA 5X:
– display de 5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli;
– procesor MediaTek quad-core la 1.5 GHz, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB;
– Android 4.2 Jelly Bean;
– 3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi display, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, dual-sim;
– 13 Megapixeli și cameră frontală de 2 Megapixeli;
– 2 baterii incluse în pachet și capace distincte, bateriile sunt de 2000 mAh și 4000 mAh, trei variante de culoare: auriu, burgundy și violet. Cântărește 156 gr. cu bateria de 2000 mAh, 9 mm grosime.
Design
Este un smartphone cu display de 5 inch, taste capacitive la baza ecranului. Îl poți folosi fără nicio problemă cu o singură mână, nu este lat. Capacul bateriei l-au fabricat dintr-un plastic mat care nu adună amprentele și impresionează pozitiv prin gripul oferit. Apreciez telefoanele de peste 4.5 inch care nu dau impresia că vor scăpa din mână la utilizare un pic mai neglijentă.
Capacul bateriei se îndepărtează puțin mai greu. Mi-a amintit puțin de Samsung GALAXY S II și zgomotele produse la îndepărtarea sau la poziționarea capacului pe spatele telefonului. Nu este nevoie a fi îndepărtată bateria spre a avea acces la sloturile pentru cele două cartele SIM de dimensiuni normale (1 x SIM cu 2G + 3G, 1 x SIM cu 2 G) sau pentru slotul dedicat microSD-ului de până la 32 GB.
Nu impresionează neapărat prin calitatea materialelor ci prin corectitudinea în ce privește finisarea, ansamblarea, aspectul pachetului overall. Nu găsiți sigla producătorului în partea frontală ci frumos inscripționată în capacul bateriei, pe spate.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, trei taste capacitive la bază și aici ar fi unul dintre punctele PRO majore ale acestui device. Când l-am scos din cutie și am început să fac diverse setări pe el aveam impresia că este pe maxim și când am intrat la luminozitate de fapt se situa pe la 40 – 50%. Asta ca să vă puteți face o idee în ce priveșt display-ul. Culorile sunt plăcute, naturale. Tastele capacitive au următoarele funcții: back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii sau customizare a ferestrelor din ecranul de start.
Pe partea de sunet nu aș putea spune că impresionează. Până la urmă este un telefon de 999 lei cu specificații de smartphone situat cu cel puțin 4 – 500 de lei mai sus. Sunetul este clar, micuța boxă nu transmite vibrații în carcasă. Îl auzi fără probleme când sună în buzunar. Căștile incluse în pachet sunt negre, intraauriculare. Nu am apucat să le testez.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHz, PowerVR SGX544 accelerator grafic, 1 GB RAM și 4 GB spațiu de stocare din care nu am aflat cât se oferă în mod real. Estimez între 1.5 și 2.5 GB, restul fiind ocupați de sistemul de operare, Android 4.2 Jelly Bean.
Nu am apucat să testez telefonul ca atare, am făcut setările de început, puțin browsing, navigat prin meniu, descărcat aplicații din Google Play. Nu mi-a dat impresia că ar avea lag de vreun fel, deși acel 1 GB RAM a fost criticat de unele persoane și-ar fi dorit 2 GB RAM, dar să nu uităm, repet, prețul de comercializare și beneficiile din pachet.
GOCLEVER a pus 4.2 Jelly Bean fără vreo interfața grafică personalizată. Arată exact precum Android 4.2 Jelly Bean când era pe telefoanele sau tabletele din gama Nexus. Au câteva aplicații preinstalate, dar nu s-a făcut exces de zel din acest punct de vedere.
Conectivitate
Nu trag concluzii legate de modem-ul 3G și cum se comportă pe Wi-Fi. Punctez doar dispunerea elementelor de conectivitate: reglarea volumului în lateral stânga și tasta de power în partea superioară + portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm. Sunt trei elemente pe o singură latură a telefonului, iar pe lateral dreapta sau la bază nu găsiți nimic.
Primele impresii legate de GOCLEVER INSIGNIA 5X sunt pozitive. Colegul meu era entuziasmat și foarte bucuros de achiziția făcută. Îl aștept la review spre a vă oferi mai multe detalii.