Software

Aseară a avut loc Google I/O 2013. La nivel de device-uri nu s-a anunțat decât Samsung Galaxy S4 cu Android în versiunea stock precum seria Nexus, varianta de 16 GB va costa în SUA peste 600 de dolari. Au fost multe vești bune pentru dezvoltatori de aplicații pentru că până la urmă Google I/O este un eveniment ce le este dedicat.

Puteți urmări întregul eveniment, dar m-am gândit că ar fi util să răsfoiți un rezumat al evenimentului desfășurat în San Francisco.

Android a ajuns la 900 de milioane de activări. Este un prag important și mai ales că a fost atins într-un timp destul de scurt bazându-se pe boom-ul telefoanelor inteligente și al tabletelor. Android a ajuns cel mai popular sistem de operare, iar Chrome cel mai utilizat browser după ce a crescut de la 450 milioane utilizatori la peste 750 milioane. Asta și după ce Chrome a devenit disponibil pentru telefoanele și tabletele cu Android, iOS (iPhone & iPad).

Android Studio este o unealtă pe care Google a gândit-o pentru dezvoltatori de aplicații astfel încât munca lor să fie cât mai ușoară. Android Studio a fost realizat pe baza IntelliJ și este compatibil cu GCM / Google Cloud Messaging. Aplicațiile pot fi testate în beta direct din Google Play Developer Console. Update-ul se poate realizat treptat prin targetarea celor care au aplicația instalată.

Google-Play-4

Graficele din Google Play Developer Console oferă mai multe informații pe partea de monetizare, serviciu de traducere al aplicațiilor, noi elemente metrice ce relevă profilul celor care și-au instalat un joc sau o aplicație.

Știți că Google Play / magazinul de aplicații Android a primit un update consistent la nivel de interfață în urmă cu doar câteva zile. Fiecare utilizator Android va primi un Google Play personalizat în funcție de preferințele sale anterioare, de ce și-au instalat prietenii din rețeaua Google+ etc. Plus că de data aceasta se oferă filtre și pentru tablete / aplicații optimizate pentru tablete, o opțiune care s-a lăsat așteptată.

Tot la Google I/O a debutat și versiunea de Galaxy S4 cu Android 4.2.2 în mod nativ precum LG Nexus 4, Samsung Galaxy Nexus etc. Va fi comercializat în SUA la un preț de 649 dolari. Va primi update la fel ca și telefoanele din seria Nexus. Au ales să meargă pe mâna lui Samsung Galaxy S4 de 16 GB cu LTE / Qualcomm Snapdragon 600 la 1.9 GHz.

Google Play Game Services – un alt serviciu intens așteptat. Să zicem că ai o tabletă și un smartphone cu Android. Joci pe smartphone un anumit joc și ajungi la un anumit nivel. Nu va trebui să treci prin același nivel și pe tabletă, datele se vor sincroniza și vei lua jocul direct de unde l-ai lăsat pe telefon. Există posibilitatea de a juca cu mai mulți prieteni sau străini în modul multiplayer sau de a vedea o grafică cu cele mai bune rezultate dintr-un joc și poziția ocupată în topul respectiv.

All Access – competitor al Google pentru serviciile de streaming muzical în genul Spotify, Pandora etc. Costă 9.99 dolari pe lună și nu știu dacă va ajunge prea curând în țara noastră din cauza legislației privind drepturile de autor și inexistența unui acord între Google și companiile locale.

Google+ a primit 42 de noi update-uri. Dorința lor ar fi ca Google+ să devină un adevărat rival pentru Facebook și aseară la Google I/O s-a vorbit mult despre Google+, despre funcțiile noi încorporate. Aplicația Google Hangouts pentru apeluri video cu o interfață care se dorește a fi cât mai ușor de utilizat, fotografiile pot fi editate direct de pe Google+ / au integrat Picnik în cele din urmă, fotografiile și clipurile video sunt pe mai multe coloane și acest aspect poate fi personalizat după gustul fiecăruia, hastag-urile pentru a urmări o anumită discuție / un topic special etc.

Căutare vocală în Chrome – veți putea face căutări prin Chrome la fel de ușor ca prin căutarea vocală de pe un telefon sau o tabletă cu Android. Am văzut câteva demo-uri pe scena Google I/O și impresionează de-a dreptul prin viteză, acuratețe. Normal că la început va funcționa în limba engleză.

Google Maps pentru telefoane mobile cât și aplicația web primesc un update consistent, o interfață personalizată în funcție de fiecare utilizator, de preferințele sale de trecut și locul în care se află, locurile pe care le-a vizitat de-a lungul timpului. Funcția Explore amintește de opțiunea similară de la Foursquare. Poți vedea informații dintr-un anumită regiune în funcție de câteva categorii predefinite: Băutură, Mâncare, Cumpărături, Somn și Play / Acțiune.

La final a venit Larry Page pe scenă și de când a început să vorbească am realizat cât de grave sunt problemele sale cu vocea. Abia dacă înțelegeai ce spune și spre final se vedea că-i clar obosit. Știți că are două corzi vocale care i-au paralizat, o afecțiune destul de serioasă. A luat întrebări din sală.

A fost un Google I/O destinat dezvoltatorilor de aplicații, așa cum ar fi și trebuit să fie de la bun început. Erau numeroase speculații în presa de specialitate vis-a-vis de următorul smartphone Nexus, tableta Nexus 7 la generația a doua, Nexus 4 de 32 GB pe alb etc. Singurul aspect care s-a confirmat la nivel de device-uri a fost Galaxy S4 cu Android stock. Nici măcar Android 4.3 Jelly Bean nu a fost anunțat.

Pentru cei care vor să urmărească Google I/O în versiunea completă:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.