Google Maps a împlinit frumoasa vârstă de 20 ani, astfel că în articolul de faţă o vom sărbători cu câteva detalii interesante.
Prima versiune Google Maps a apărut pe 8 februarie 2005, era doar pentru desktop şi oferea indicații de orientare către destinația dorită. Aceasta a primit periodic noi funcţii şi servicii: Google Earth (serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale) a venit tot în 2005, Street View (serviciul care oferă imagini 360 de grade de la nivelul străzii) s-a lansat în 2007, iar prima aplicație mobilă Google Maps a apărut la finalul aceluiași an (la început pentru Blackberry și Palm).

În România, Google Maps și-a făcut apariția prin versiunea localizată în aprilie 2010, iar primele imagini Street View din țara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiași an. De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat și extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). În 2023 au fost adăugate pe imagini Street View de pe Via Transilvanica: aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital prin imagini panoramice.
Ce înseamnă azi Google Maps?
- 20 de miliarde: Numărul de kilometri care sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial, față de 1 miliard acum 5 ani;
- 250 de milioane: Numărul de afaceri și locuri despre care există informații pe Google Maps. În comparație, în 2015 acest număr era de 150 de milioane;
- 20 de milioane: Aceasta este distanța însumată a drumurilor pe care există imagini Street View pe Google Maps;
- 500 de milioane: Numărul de oameni care contribuie cu recenzii, poze, rating-uri și informații din trafic;
- 2 miliarde: Atât de mulţi oameni folosesc Google Maps în fiecare lună, dublu față de acum 5 ani.
Evoluţia actuală a Google Maps este bazată pe platforma de inteligenţă artificială Google Gemini, astfel că aplicaţia este capabilă să ofere inspirație și sugestii utilizatorilor privind lucruri de făcut și locuri de vizitat printr-o simplă interogare naturală.
