Chromecast a fost unul dintre cele mai bine vândute stick-uri TV. Concurența era formată în mod special de către Amazon Fire TV Stick & pleiada de dispozitive similare sub brand chinezesc. Chromecast a lăsat locul pentru Google TV Streamer.

🔺Prima generație a Google Chromecast

Primul Chromecast a debutat în 2013 și a fost vândut de-a lungul anilor în…, peste 100 de milioane de unități. Am folosit și eu prima generație. Aveam un televizor LG LED cu diagonală de 80 cm luat în 2009 și prin Chromecast l-am transformat ad-hoc în smart TV, el fiind non-smart la bază.

Cred că în situația mea au fost multe persoane. Televizoarele fără sistem de operare aș spune că aproape au dispărut, dar lucrurile stăteau complet diferit în urmă cu peste 10 ani.

🔺A doua generație a sosit în mai multe culori și avea alt design

A doua generație a fost lansată în 2015 și avea un design ce-i permitea utilizarea mai facilă cu diverse televizoare. Erau și mai multe variante de culoare. Au lansat și Chromecast Audio ce transforma un difuzor tradițional în unul smart. Semăna cu un disc de vinil și îl conectai pe jack-ul de 3.5 mm.

🔺Chromecast 3 a păstrat designul de la generația a 2-a

A treia generație a ajuns în 2018. Era cu puțin mai rapid și avea suport pentru Dolby Digital Plus, integrare cu difuzoarele Nest, iar de aici posibilitatea de a controla televizorul prin comenzi vocale. În 2020 au adus Chromecast cu Google TV (4K), iar în pachet au introdus și o telecomandă.

🔺Telecomanda a fost intens cerută de către utilizatori și a ajuns în cele din urmă…

A mai fost o variantă ieftină ce a debutat prin 2022 – Chromecast cu Google TV (HD). Linia de dispozitive pe acest format a fost închisă, iar locul său a fost luat de…, Google TV Streamer

Compania americană a promis că nu închide suportul și update-urile. Momentan.

Google TV Streamer este un set-top box cu telecomandă. Include 4 GB RAM și 32 GB stocare, iar la nivel de procesor se vehiculează că ar fi vorba despre un MediaTek MT8696 (variantă integrată și pe Amazon Fire TV Stick 4K Max). Sunt două variante de culoare: Porcelain – alb și în SUA este vândut și în ediția Hazel – verde. În partea spate se află un port HDMI 2.1, port Ethernet de 10 / 100 / 1000 Mbps și un portu USB Type-C pentru alimentarea cu energie.

Redă materiale video în rezoluție 4K și 60 fps, suport pentru Dolby Vision, HDR10, HDR10+ și HLG pe video și Dolby Atmos, Dolby Digital și Dolby Digital Plus pe sunet. Pe partea de conectivitate discutăm despre Wi-Fi ac/ în 2.4 GHz și 5 GHz, bluetooth 5.1.

🔺Partea spate cu elementele de conectivitate de la Google TV Streamer

În partea spate se află și un buton pe care-l poți apăsa când nu-ți găsești telecomanda, există și opțiunea vocală în acest sens. Telecomanda are butoane dedicate pentru YouTube și Netflix, iar buton cu o stea pe el poate fi setat în funcție de preferințe (deschiderea unei aplicații, panelul Google Home etc).

🔺Telecomanda a primit un layout îmbunătățit

Google TV Streamer este și conceput drept un hub pentru dispozitivele Matter din locuință. Au adăugat un Google Home în secțiunea de setări rapide. Exact precum pe un smartphone poți să setezi diferite obiecte conectate: lumini, difuzoare conectate, selectezi rutine etc.

Prețul său este de 99 dolari în SUA. În pachet este inclus Google TV Streamer, telecomanda, două baterii AAA, adaptor la USB-A, cablul USB-C – USB-A de 1.8 metri, lipsește cablul HDMI. Livrările încep din septembrie.

Prețul mi se pare destul de mare raportat la specificațiile integrate. Aproape că mai strângi câțiva lei și cumperi un smart TV

Sursa: 9to5google.com/store.google.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.