În vara anului trecut Google a fost amendată de către Comisia Europeană cu 4.34 miliarde de euro, adică undeva la 5 miliarde de dolari, deoarece ar fi încălcat legile antitrust prin practici anticoncurenţiale severe. Comisia Europeană a impus celor de la Google ca device-urile ce rulează sistemul de operare Android să nu mai vină echipate din fabrică cu aplicaţiile şi serviciile Google.
Din 2020 orice utilizator din Uniunea Europeană care va îşi va cumpăra un terminal nou cu Android va fi întrebat în setările iniţiale ce motor de căutare vrea să folosească, iar în interfaţă nu va mai găsi nicio aplicaţie Google preinstalată (cu excepţia Google Play).
Cum Google este un gigant şi poate face cam ce vrea (apropo, Alphabet, compania mama Google, a raportat pentru trimestrul al doilea din 2019 o rezervă financiară de 117 miliarde de dolari, cam de trei ori mai mare decât rezerva valutară a BNR), compania a anunţat că cine va dori să apară în setup-ul iniţial, va trebui să plătească.
Google va organiza până pe 13 septembrie 2019 licitaţii pentru fiecare ţară din Uniunea Europeană, iar primele 3 oferte / ţară vor ajunge alături de Google în lista de alegeri a motoarelor de căutare. Practic companiile vor putea licita doar în anumite ţări, acolo unde consideră că au de câştigat.
Majoritatea companiilor direct implicate sunt interesate să participe la licitaţii, chiar dacă unele critică această măsură a celor de la Google.
Întrebarea mea ipotetică de final este: Dacă toate companiile ce stau în spatele diverselor motoare de căutare ar face un pact şi nu ar participa la licitaţii, ce ar face Google din 2020 ? Până la urmă compania este obligată de Comisia Europeană să ofere alternative utilizatorilor.