Sunt utilizator de GoPro HERO7 Black de mai bine de jumătate de an, fiind prima mea cameră de acțiune de la acest producător. Mai am și un Xiaomi Yi Action Camera de care eram mulțumit până am ajuns să folosesc GoPro-ul. Apoi, am realizat de ce GoPro este preferat de atâtea persoane, care pot trece lejer peste prețul deloc scăzut tocmai fiindcă această cameră este cea mai bună de acest gen din piață.

Cel mai nou reprezentant al seriei HERO este modelul 8 Black, ce poate părea la prima privire că nu aduce extrem de multe îmbunătățiri față de modelul precedent. Vom vedea însă că GoPro HERO8 Black reprezintă un pas clar înainte, cu mai multe plusuri și atuuri de partea sa decât s-ar putea crede inițial.

Specificațiii GoPro HERO8 Black

GoPro HERO8 Black

  • Senzor de 12 Megapixeli, procesor GP1;
  • Rezoluții video: 4K 2160p cu 60/30/24 fps, 2.7K cu 120/60/30/24 fps, 2K 1440p cu 120/60/30/24 fps, Full HD 1080p cu 240/120/60/30/24 fps;
  • Field of View: SuperView, Wide, Linear, Narrow;
  • Bit Rate maxim de 100 Mbps (doar în 4K și 2.7K);
  • Format de înregistrare video: MP4 (H.264/AVC), MP4 (H.265/HEVC);
  • Fotografii de 12 Megapixeli cu mod SuperPhoto cu Improved HDR, captură RAW în toate modurile de fotografie;
  • Moduri de captură: Video, Looping, Time Lapse Video, TimeWarp Video, Night Lapse Video, Slo-Mo Video (până la 240 fps), Photo, Burst, LiveBurst, Night Photo, Time Lapse Photo și Night Lapse Photo;
  • Audio: 3 microfoane integrate cu funcție digitală de reducere a zgomotului de la vânt, înregistrare stereo, înregistrare separată sunet RAW în fișier WAV;
  • Ecran principal color tactil de aprox. 2 inch, ecran secundar (frontal) monocrom de aprox. 1 inch;
  • Conectivitate: Wi-Fi dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth, GPS, USB Type-C + port microHDMI și jack de 3.5mm prin Media Mod (vândut separat);
  • Rezistență la apă de până la 10 metri adâncime (fără carcasă suplimentară);
  • Baterie detașabilă de 1220 mAh;
  • Dimensiuni: 66.3 x 48.6 x 28.4 mm;
  • Greutate de 126 grame.

Design

GoPro HERO8 Black

GoPro HERO8 Black a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care mai găsești o prindere rapidă cu șurub, un suport adeziv curbat, bateria, un cablu USB Type-C – USB, manual de utilizare, sticker GoPro și alte câteva pliante cu diferite informații:

Comparându-l pe GoPro HERO8 Black cu modelul anterior, HERO7 Black, observi din prima că dimensiunile sunt mai mari pe două laturi – lungime și lățime. Pe grosime, însă, GoPro HERO8 Black este mai subțire cu 4.6 mm, diferența fiind dată de zona lentilei, ce nu mai iese atât de tare din profil.

Chestia asta poate fi considerată un avantaj, dar, când te gândești că lentila de la GoPro HERO8 Black nu mai este detașabilă, se pare că se transformă într-un dezavantaj. Cu siguranță că dacă ai ghinionul să spargi lentila se poate schimba toată partea frontală a camerei, dar parcă era mai comod să schimbi doar partea cu lentila, precum la GoPro HERO7 Black.

Greutatea unui GoPro HERO8 Black este un pic mai mare decât a unui 7 Black, dar numai dacă o comparăm fără frame-ul aproape obligatoriu de purtat al modelului 7 Black. Cu cadrul montat, HERO7 Black este mai greu cu 12 grame, dar și mai mare pe toate laturile.

Ecranul principal de pe GoPro HERO8 Black este poziționat diferit față de HERO7 Black, în sensul că marginea mai lată este acum pe partea stângă:

Ecranul secundar, cel frontal, este amplasat similar la ambele modele.

Sunt schimbări și în ceea ce privește dispunerea elementelor de conectivitate. La HERO7 Black aveam două ușite de acces: una pentru baterie și cardul microSD, cealaltă pentru portul USB Type-C și cel microHDMI. La GoPro HERO8 Black există doar o ușiță, în spatele căreia este bateria detașabilă, slotul pentru card microSD și portul USB Type-C. Portul HDMI a părăsit camera mai nouă și este disponibil, alături de un jack de 3.5 mm, pe un modul separat – Media Mod.

Și dispunerea butoanelor s-a schimbat, însă doar pentru unul dintre ele.

Butonul Record a rămas pe latura de sus, însă cel Power / Mode s-a mutat de pe latura din dreapta la HERO7 Black, pe cea din stânga la GoPro HERO8 Black.

La GoPro HERO7 Black singurul mod de a monta anumite accesorii era prin intermediul cadrului din plastic ce venea direct în pachet. Acum, la GoPro HERO8 Black acesta dispare, fiind înlocuit de un mecanism pliabil de prindere a accesoriilor tipice GoPro:

Cele două ”brațe” se pliază în interiorul laturii de jos și sunt ținute în acea poziție de doi magneți. Se desfac facil și par destul de rezistente. Nu vă faceți probleme în cazul în care aceste prinderi suferă un accident, căci se pot schimba ușor, fiind necesară desfacerea a 4 șuruburi.

GoPro HERO8 Black

GoPro HERO8 Black păstrează și rezistența la apă de până la 10 metri adâncime, fără a fi nevoie de o carcasă suplimentară. Este obligatorie închiderea corectă a ușiței de acces către baterie, aceasta fiind prevăzută cu o garnitură serioasă ce trebuie să etanșeze perfect pe zona de conectivitate. 

Din punct de vedere al construcției, GoPro HERO8 Black este o cameră extrem de solidă, ce pare că poate îndura multe. Este și normal să fie așa, o cameră de acțiune se presupune că va fi folosită în condiții grele.

Calitatea imaginii

Poza facuta cu GoPro HERO8 Black

Încă de pe la modelul GoPro HERO3, aceste camere de acțiune au dovedit o calitate a imaginii excelentă. Nu puțini  au fost cei care au reușit să foloseasccă astfel de dispozitive pentru documentare sau clipuri de mare angajament, ba chiar sunt destule persoane din televiziune ce folosesc GoPro spre a surprinde anumite cadre.

Așadar, cu GoPro HERO8 Black situația nu se schimbă. Nu pot să spun că primim o calitate a imaginii cu mult mai bună decât ceea ce oferă un HERO7 Black, că s-a reușit un avans major din această direcție. Totuși, există o mică îmbunătățire generală a calității imaginii, însă mai importante sunt toate funcțiile suplimentare și cele îmbunătățite.

Nu o să repet toate rezoluțiile și formatele de înregistrare pe care le știe GoPro HERO8 Black, le-am trecut deja în lista cu specificații de la începutul recenziei. Vă las mai bine cu un clip video în care am încercat să cuprind cele mai importante moduri de captură video, cu cele mai folosite opțiuni.

Clip video filmat cu GoPro HERO8 Black, cu diferite moduri de captură:

Ce am observat eu și ce merită reținut pe partea de captură video:

  • Stabilizarea Hypersmooth 2.0 este cu adevărat mult mai eficientă decât la GoPro HERO7 Black. Există acum mod Hypersmooth normal, când stablizarea este echivalentă cu a modelului anterior, dar poți activa și Hypersmooth 2.0 High, cu o stabilizare exemplară și chiar Hypersmooth 2.0 Boost ce face un ușor crop suplimentar în imagine, dar care ține aproape nemișcată imaginea. Cu adevărat impresionantă stabiizarea electronică Hypersmooth 2.0;
  • Stabilizarea Hypersmooth 2.0 și mai toate FOV-urile sunt acum disponibile la aproape orice rezoluție sau fps. Sunt și excepii, dar cele mai uzuale rezoluții și fps-uri pot fi folosite împreună cu Hypersmooth 2.0 și cu aproape orice FOV;
  • Apare un nou unghi de captură (FOV) denumit Narrow, cu o focală de 27mm (echivalentă 35mm), folositor atunci când vrei să surprinzi imagini detaliate cât mai apropiate de subiect. Cu alt FOV selectat, focusul fix la infinit nu îți permite să te apropii prea tare de un subiect care să rămână clar, dar cu cel Narrow ai acum această posibilitate. Practic, distanța față de subiect nu se modifică, dar zoom-ul suplimentar al FOV-ului Narrow te ajută cu imaginile de aproape;
  • Modul de culoare GoPro aduce un contrast ceva mai bun și culori mai vii, plus un sharpness mai pronunțat față de ceea ce primeam de la GoPro HERO7 Black. Nu sunt diferențe majore, doar îmbunătățiri subtile;
  • Modul de culoare Flat este mult mai… plat ca și contrast, culori și sharpness. Astfel, în post-producție, pe partea de editare video a culorilor și a calității imaginii per-ansamblu, ai la dispoziție o plajă mai largă de lucru;
  • Modul TimeWarp 2.0 este mai bine calibrat și integrează acum un buton ce practic pune pauză în timpul filmării rapide pentru a filma în mod normal. Apeși din nou acel buton (pe ecranul de captură) și revii în modul TimeWarp 2.0. Există exemplu cu o astfel de secvență în clipul video de mai sus;
  • Cele trei microfoane încorporate înregistrează sunetul la o calitate excelentă pentru o astfel de cameră. Poți alege să activezi un filtru digital pentru reducerea zgomotului de la vânt, ce funcționează neașteptat de bine. În plus, poți să înregistrezi sunetul într-un fișier separat, pe care să-l poți edita ulterior după preferințe, fără a mai fi nevoie să extragi într-un pas suplimentar înregistrarea audio din cea video;
  • Control total al tuturor funcțiilor camerei în modul Manual (ProTune). Poți regla manual Shutter Speed-ul, sensibilitatea ISO, White Balance-ul, Bit Rate-ul (cu până la 100 Mbps în modurile 4K și 2.7K), compensarea expunerii (EV Comp), Sharpness, Color (Flat sau GoPro), RAW Audio și Wind, despre care am vorbit în paragraful de mai sus.

Ar mai fi probabil multe de spus despre cât de bună este această cameră, însă eu cred că am acoperit majoritatea lucrurilor importante. Este cu adevărat impresionant cât de multe funcții poate integra GoPro HERO8 Black, cât control îți oferă asupra parametrilor de filmare și ce calitate a imaginii poate oferi într-un corp atât de compact.

Iată și un clip video filmat integral cu GoPro HERO8 Black, în modul Flat de culoare și ajustat ulterior:

Cam singurul lucru negativ pe care îl pot spune despre filmare este dat de faptul că în modul de filmare 4K, în special când alegi un bit-rate de 100 Mbps, camera se încălzește simțitor. Pe de altă parte, chiar și după clipuri lungi de peste 20 de minute, GoPro HERO8 Black nu s-a oprit, filmarea nu a fost întreruptă. Așadar, în afară de faptul că dispozitivul era fierbinte, nu s-a întâmplat nimic grav, deși nu mi se pare tocmai normal acest comportament.

Ar mai fi de criticat performanța la filmarea în low-light. Sigur că nu ne putem aștepta la miracole de la o cameră de acțiune cu un senzor mic, dar parcă uneori calitatea în lumină slabă este sub cea a unor smartphone-uri cu pretenții.

Interfață

Interfata GoPro HERO8 Black

Un mare avantaj al GoPro HERO8 Black față de versiunea anterioară este dat de interfața camerei. Meniul este asemănător în mare parte, însă apar câteva opțiuni noi, reprezentate mai exact de anumite scurtături către cele mai folosite moduri sau către cele mai importante funcții.

Galerie cu interfața GoPro HERO8 Black:

Ecranul tactil de doar 2 inch poate părea prea mic spre a putea parcurge cu ușurință tot meniul, însă în realitate implementarea de pe GoPro HERO8 Black este excelentă. Față de HERO7 Black, ecranul pare mai sensibil la atingere și mai exact, iar timpul de răspuns la comenzi mult mai scurt. La HERO7 Black întâlnesc ceva lag mai mereu și nu de puține ori camera se blochează, în schimb la GoPro HERO8 Black nu am întâmpinat în mai bine de 2 săptămâni nicio astfel de problemă.

Îmi place la GoPro HERO8 Black că poți adăuga pe ecranul de captură până la 4 scurtături către anumite funcții. Poți personaliza astfel ecranul cu scurtături către FOV, mod Slow-Mo, stabilizarea HyperSmooth, mod Low Light, Zoom, Bit Rate, Shutter Speed, compensarea expunerii (EV Comp), White Balance, valoarea ISO minimă sau maximă, Sharpness, profilul de culoare (Color), modul de anulare a zgomotului de la vânt – Wind (On, Off sau Auto) și activarea / dezactivarea modului RAW audio.

Am apreciat de asemenea faptul că poți salva mai multe preseturi cu diferite tipuri de captură, atât pe video, cât și pe foto sau Time Lapse. Practic, poți alege să ai mai multe profiluri de captură, cu seătri individuale amănunțite, precum rezoluție și fps, FOV, stabilizare, mod Low Light, Zoom, Bit Rate, Shutter Speed, EV Comp, White Balance, ISO Min și ISO Max, Sharpness, profilul de culoare, RAW audio și Wind.

Nu au dispărut comenzile vocale, funcție ce poate părea inițial că este acolo doar ca să dea bine în lista de specificații. Totuși, am ajuns să folosesc des această opțiune, fiind mult mai convenabil să spui ”GoPro start recording” ori ”GoPro take a photo” atunci când ai montată camera pe un suport. Comenzile vocale sunt folositoare și atunci când vrei să te filmezi sau fotografiezi singur (stil selfie) și ai pus camera ceva mai departe de tine.

Și cu aplicația GoPro (gratuită în Google Play Store sau Apple App Store) ai control de la distanță asupra camerei, prin intermediul telefonului. Sunt disponibile toate setările și pe ecranul telefonului ai imaginea live redată de cameră.

Cu siguranță, unul dintre marile plusuri pentru GoPro HERO8 Black față de vechile modele este noua interfață, ce-ți permite salvarea mai multor preseturi și prezența unor scurtături atât de necesare direct pe ecranul de captură. Acestea înseamnă mai puțin timp pierdut prin setări atunci când te grăbești.

Conectivitate

Interfata GoPro HERO8 Black

GoPro HERO8 Black pune la dispoziția utilizatorului un singur port fizic de conectivitate. Acesta este reprezentat de portul USB Type-C, ce poate fi folosit pentru încărcarea bateriei, dar și pentru transferul de date între cameră și un PC. Suplimentar, prin intermediul unui modul separat, denumit Media Mod, ce costă 89 de Euro și care va fi disponibil din decembrie 2019, poți adăuga acestei camere un port microHDMI out și un jack de 3.5 mm pentru intrare microfon.

Pe partea de conectivitate fără fir, GoPro HERO8 Black aduce Wi-Fi și Bluetooth (nu am date oficiale despre ce standarde sunt suportate), dar și localizare prin GPS. Practic, tot ce-ți trebuie de la o astfel de cameră.

Poți conecta GoPro HERO8 Black la smartphone și poți transfera automat conținutul de pe cardul microSD al camerei direct în telefon. Setările de transfer se fac din noua aplicație GoPro, unde ai posibilitatea de a edita clipurile video și de a crea unul automat cu momente din fiecare clip și chiar cu fotografii făcute cu camera. Cu siguranță aplicația GoPro merită instalată pe smartphone, fiind una bine pusă la punct.

Autonomie

Baterie GoPro HERO8 Black

Bateria pentru GoPro HERO8 Black este la fel cu cea de la HERO7 Black. Cu toate acestea, când am introdus acumulatorul de la 7 Black în GoPro HERO8 Black am fost atenționat de cameră să folosesc bateria dedicată acestei camere, semn că există un chip ce face diferența între cele două. Eram anunțat și că dacă folosesc acest acumulator nu voi avea acces la toate funcțiile camerei, dar, la o privire rapidă, nu mi s-a părut că lipsește ceva.

Trecem la autonomia oferită de acumulatorul de 1220 mAh. Am făcut mai multe teste și am constatat că autonomia pe filmare continuă poate fi între o oră, o oră și 10 minute și până la mai bine de o oră și jumătate, în unele cazuri chiar o oră și aproape 40 de minute.

Diferențele se fac în funcție de rezoluție și numărul de fps, dar mai ales dacă alegi să filmezi cu elementele de conectivitate (Wi-Fi, Bluetooth și GPS) activate. De asemenea, un impact major asupra autonomiei are ecranul, în funcție de luminozitatea setată sau dacă îl dorești activ tot timpul.

Nu pot considera autonomia slabă nici la o oră de filmare continuă, dar nici la o oră și jumătate nu mi se pare extraordinară. Aș trece autonomia drept una medie.

Preț

Cameră video de acțiune GoPro HERO8 Black 2.100 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

GoPro HERO8 Black

După parcurgerea specificațiilor ți se poate părea că GoPro HERO8 Black nu aduce beneficii majore față de modelul anterior. Însă, odată ce începi să folosești noua cameră realizezi că este mai bună în fiecare aspect. În unele locuri nu sunt aduse îmbunătățiri semnificative, dar în altele este clar că GoPro HERO8 Black este cu mult mai avansată.

Nu cred că mai are rost să insist cu alte detalii în încheierea acestui review stufos, așa că rămân la final cele mai importante puncte pro și contra pentru GoPro HERO8 Black:

PRO

  • calitate ridicată a imaginii, mai ales raportată la dimensiunile camerei;
  • extrem de multe funcții disponibile, cu control total asupra fiecăreia dintre ele;
  • stabilizarea electronică HyperSmooth 2.0 este impresionantă;
  • interfață ce permite crearea de preseturi pentru modurile video și care oferă posibilitatea de a adăuga pe ecranul principal de captură până la 4 scurtături către cele mai importante funcții;
  • sunetul captat cu microfoanele interne este de foarte bună calitate;
  • prinderea pentru accesorii este integrată direct pe cameră.  

CONTRA

  • lentila camerei nu mai poate fi schimbată atât de ușor precum la modelele anterioare;
  • camera se încălzește simțitor la filmarea 4K la calitate maximă (bit-rate de 100 Mbps);
  • calitatea filmării în low-light este sub cea a smarphone-urilor de tip flagship de la producătorii de top (Samsung, iPhone, Huawei etc.).