gAuto

Grupul Hyundai-Kia a prezentat în urmă cu doar câteva ore o invenţie cu adevărat interesantă, una ce ar putea revoluţiona anvelopele de iarnă. Sigur că de la teorie la practică este distanţă lungă, însă prin astfel de încercări pot apărea tehnologiile viitorului.

Grupul sud-coreean susţine că a găsit o modalitate de a integra în anvelopele de iarnă lanţuri antiderapante:

Sistemul prezentat pare simplu în teorie: lanţurile sunt activate sau dezactive cu ajutorul unor module speciale care memorează forma roților și care sunt montate în interiorul jantei și al anvelopei. Atunci când este transmis un semnal electric, modulele împing sau retrag lanțurile din interiorul roții.

Față de o roată obișnuită, noile roți care încorporează lanțuri constau într-un ansamblu special cu caneluri radiale întrerupte la intervale regulate. Lanțurile ascunse în anvelope sunt comprimate sub forma literei L, astfel încât acestea nu ating suprafața de rulare în timpul unui condus normal.

În momentul în care funcția este activată, aliajul revine la profilul său original, iar lanțurile sunt împinse către exterior pentru ca acestea să ofere mai multă aderență pe zăpadă.

Se pare că grupul Hyundai-Kia are planuri mari cu această tehnologie, existând chiar posibilitatea să o integreze într-un viitor nu foarte îndepărtat pe unele modele de serie.

Sursa: automarket.ro