Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi, 20 iunie, a fost adoptată Strategia 5G pentru România.
„Guvernul îşi propune un program ambiţios de implementare a noii generaţii tehnologice în comunicaţiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru România şi proiecţia următoarelor decenii de evoluţie în domeniul comunicaţiilor. Noua generaţie de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generaţiei 4G şi va contribui în mod semnificativ la incluziune şi creşterea productivităţii în economie”, a declarat Alexandru Petrescu.
Strategia 5G pentru România:
- va crea peste 250.000 locuri noi de muncă;
- va aduce beneficii economice de peste 4.7 miliarde de euro;
- va susţine implementarea tehnologiei 5G ce va aduce pentru utilizatori viteze de până la 20 GB/s (tehnologia 4G oferă 1 GB/s).
Guvernul notează că Strategia 5G pentru România „proiectează un plan de acţiune cu sarcini şi termene concrete pentru implementare, vizând lansarea serviciilor în 2020 şi acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane şi a principalelor rute de transport terestru până în 2025. Printre principalele repere ale planului de acţiune al Strategiei 5G se află: desfăşurarea licitaţiei pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, transpunerea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, adaptarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcţii în sens favorabil dezvoltării reţelelor 5G”.
Licitaţia pentru spectrul radio 5G ar urma să aibă loc în toamna acestui an, însă până atunci Guvernul României ar trebui să facă modificări la OUG 114, o ordonanţă puternic contestată de operatorii telecom.