Primul Chromebook adus pe canal oficial în țara noastră debutează în oferta Orange. Îl găsiți în magazinul online al operatorului telecom, Orange are exclusivitate în acest sens. Prețul standard este de 299 euro, dar poate fi achiziționat doar cu semnarea unui abonament de date.
HP Chromebook – 99 euro cu Orange Net 24 / 23.22 euro pe lună, 16 GB trafic de date la viteze de până la 300 Mbps. Peste cei 16 GB se tarifează 1.45 euro pe 2 GB consumați suplimentar.
Ce model de Chromebook au adus HP și Orange?
Sub titulatura simplă de HP Chromebook se ascunde HP Chromebook 11-2201nq (V4N17EA) cu următoarele date hardware:
- display WLED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli;
- procesor Intel Celeron N2840 la 2.16 GHz ce urcă la maxim 2.58 GHz, Intel HD Graphics, 2 GB memorie RAM de tip DDR3L, 16 GB spațiu de stocare de tip eMMC, 100 GB spațiu de stocare în Google Drive pe 2 ani + 20 GB în Orange Cloud;
- Chrome OS;
- Wi-Fi a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, HDMI, USB 2.0, USB 3.0, jack combo de 3.5 mm, cititor pentru cardurile SD;
- baterie cu 3 celule de 36 Wh ce oferă autonomie de până la 8 ore, 1.28 kg și 2.04 cm grosime.
Galerie de imagini cu HP Chromebook 11-2201nq (V4N17EA);
Vom vedea și alte produse cu Chrome OS în România?
În linii mari, oficialii HP și Google au lăsat să se înțeleagă:
HP – Testăm piața alături de Orange cu primul Chromebook și în funcție de feedback decidem dacă este cazul să aducem și alte produse cu Chrome OS în România.
Google – Piața este liberă și fiecare companie decide ce portofoliu de produse oferă la nivel local. Da, acum pot fi aduse laptopuri cu Chrome OS, există un accept din partea companiei. HP Chromebook este primul produs din zona hardware a Google, importat oficial. (Nota mea: Telefoanele și tabletele cu Android în stadiu nativ sosesc pe canal oficial, dar prin intermediul ASUS, LG, Huawei ).
Sunt șanse mici spre inexistente ca magazinul online al Google să livreze direct și la noi, așa cum procedează în SUA și Europa de Vest. Dan Bulucea, country manager al Google pe meleagurile autohtone, a specificat că Google face produse hardware strict pentru a arăta posibilitățile software-ului dezvoltat de către gigantul american, fără a-și dori cu adevărat în a intra pe canal comercial. De-a lungul timpului ați remarcat că Nexus-urile nu au fost mega-promovate de către Google sau de către companiile ce le produc.
De ce Orange importă Chromebook 11?
Julien Ducarroz a specificat că Chromebook-ul se pliază pe dorința Orange de a oferi un device permanent conectat, mobilitate la superlativ. Un astfel de dispozitiv arată gradul de performanță atinsă de rețeaua telecom la nivel de conectivitate în 4G și 4G Plus.
Aici adaug și o notă personală, cred că Chromebook-ul este mai degrabă un pariu al Orange și mai puțin unul purtat de către HP și Google. Probabil că la nivel global s-a ajuns la o înțelegere, iar Orange cumva a forțat mâna HP și Google astfel încât Chromebook 11 să fie listat regional. Repet, părerea mea.
L-am primit la review, iar în câteva zile revin cu un material complet.
Galerie de imagini de la lansarea HP Chromebook 11;