HP Compaq CQ56-130EQ – mini-review

20/11/2011

O colegă m-a rugat să-i găsesc un laptop pentru fiica sa care este clasa a III-a și a stabilit un buget de 1.400 lei. M-am uitat prin magazinele online românești și am dat  de modelul în cauză pe emag.ro – HP Compaq CQ56-130EQ care a costat 1.399 lei. Și uite că m-am încadrat în buget.

Datele sale tehnice înainte de a face o analiză de dimensiuni reduse:

– ecran de 15.6 inch cu rezoluție 1.366×768 pixeli și 16.7 milioane culori;

– procesor Intel Dual Core la la 2.3 GHz, memorie RAM 3 GB DDR2 și maxim de 8 GB;

– placă video integrată Intel GMA 4500;

– Wi-Fi b/g/n, rețea LAN 10/100 Mbps, 3 porturi usb 2.0, RJ-45, VGA, jack de 3.5 mm, dvd-rw, cameră web;

– baterie cu șase celule, 2.55 kg, 37.8 mm grosime.

Am căutat driverele pe net și nu am dat decât de cele destinate lui Windows 7. Laptopul a avut preinstalat Linux în versiunea Suse Linux Enterprise Desktop. A fost și primul meu contact cu acest sistem de operare open source. Mi-a amintit de Mac OS ce-l văd la lucru pe MacBook Air. Eu m-aș putea obișnui cu el, dar pentru un copil de clasa a III-a va fi mai greu.

1. Design

Materialele nu excelează în calitate și nici nu s-a dorit a fi un exercițiu de stil ci de simplitate și fiabilitate. Laptopul vine într-un negru mat ce absoarbe imediat amprentele. Noroc că am comandat și un skin care va estompa din această caracteristică a carcasei. Atrage litera Q ce aduce aminte de brandul Compaq achiziționat de către HP.

Când vrei să-l deschizi vei observa că nu au făcut și un lăcas care să te ajute, să ai priză spre a trage de clapetă. Va trebui să-l ții bine înainte de a face operația. Cele două balamale ce conectează ecranul de tastatură sunt din metal și de culoare argintie. Deschiderea este amplă. Zona pe care veți ține mâinile, lângă touchpad, are imprimat un model tridimensional întâlnit și la alte portabile HP.

2. Hardware

Nici măcar nu am pus capitolul Performanță. Nu este cazul. Vorbim de un notebook de 1.399 lei. Un punct tare ar fi că memoria poate fi extinsă până la 8 GB. Îl văd potrivit pentru aplicațiile office, browsing, vizionat filme, ascultat muzică. Sunt sarcini pe care le va face fără probleme. Placa video este integrată și nu permite rularea de jocuri de generație nouă sau cu o grafică avansată.

3. Conectivitate

Aduce Wi-Fi, dar fără bluetooth. Eu nu am utilizat niciodată funcția bluetooth de pe un notebook. Îi lipsește un cititor de carduri. Eu am un adaptor pe usb pentru aceste situații, mai am un HP Compaq 6710b căruia nu-i funcționa cititorul. Un cititor de carduri pe usb este o soluție ieftină și eficientă în cazul lui CQ56-130EQ. Pe lateral dreapta veți da de mufa pentru încărcător, un port usb 2.0, dvd-rw. În lateral stânga sunt dispuse conectorul VGA, ar fi fost util și un HDMI, RJ-45, 2 porturi usb 2.0, jackurile de 3.5 mm pentru microfon și căști. Aduce și o cameră web, dar nu am testat să văd ce calitate oferă în apelurile video.

4. Tastatură și touchpad

Nu-mi place tastatura lor cauciucată și dacă ar fi laptopul meu de zi cu zi aș apela la tastatura pe usb. Modelul 6710b îi poate da clasă în acest domeniu. Touchpadul este ok și click dreapta/stânga sunt dispuse la capetele unei taste. Butonul de pornire este dispus în stânga sus, sub display și ușor de accesat.

5. Autonomie

Nu pot să mă pronunț. L-am primit de o zi și urmează să-l dau mai departe. O să updatez articolul cu timpul de autonomie oferit de bateria cu șase celule. Încărcătorul mi-a lăsat impresia că se încălzește prea tare.

Concluzii

HP Compaq CQ56-130EQ este un notebook simplu ca design și putere de procesare. Totuși, remarc eleganța ce-l caracterizează. Merge pentru lucrul cu Word, Excel, internet. Îl recomandă și prețul situat sub 1.500 de lei.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.