Ne-a sosit la review din partea HP. Pe lângă acest ultraportabil de top veți regăsi și review-urile la două monitoare din cea mai nouă generație. Vorbim de unul dintre cele mai interesante portabile din oferta companiei americane.

HP Spectre XT TouchSmart 15 merge în segmentul premium, finisare și materiale de calitate, display FHD. Așteptările lor sunt mari în ce privește potențialul acestui produs, Spectre XT este o micuță vitrină tehnologică pe partea de design, funcții cât mai avansate.

Merge pe tendința din ultima vreme cu un design ce mizează pe o grosime și greutate redusă, display cu touch și Windows 8 pe post de sistem de operare. Touch-ul + tastatură pe un laptop se pare că va fi o soluție ce va fi abordată de la segmentul de top până la low-cost. HP Spectre XT TouchSmart 15 vine cu hardware de ultrabook: CPU gândit special de Intel pentru această nouă nișă + Intel HD Graphics 4000 pe partea de placă video integrată ce-și ia memoria video din RAM.

Să trecem în revistă câteva dintre specificațiile lui HP Spectre XT TouchSmart 15:

Laptop

HP Spectre XT TouchSmart 15

Ecran

HP Bright View de 15.6 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli

Procesor

Intel Core i5-3317U cu frecvența cuprinsă între 1700 și 2600 MHz

Memorie

4 GB DDR3 și maxim ajunge la 8 GB memorie RAM, HDD de 500 GB și SSD de 32 GB

Placă grafică

Intel HD 4000 / integrată

Sistem de operare

Windows 8

Conectivitate

Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth, jack de 3.5 mm, miniDisplay / Thunderbolt, HDMI, 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0

Foto & video

cameră web HD / HP TrueVision

Sunet

Beats Audio

Baterie

4 celule

Greutate

2.15 kg

Grosime

22.2 mm

Preț

5499 lei pe evoMAG

Design

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (14)

Vine în o cutie neagră destul de generoasă în dimensiuni. La interior dați de laptop, încărcător de dimensiuni reduse și mă bucur că nu mai dau de câte un încărcător care să cântărească cât jumătate din greutatea laptopului. Încărcătorul și manualele de instrucțiuni sunt în o borsetă. Se adaugă o husă a laptopului, destul de catifelată și astfel îl ocrotești de eventuale zgârieturi sau praf când îl pui în rucsac.

15.6 inch, 2.15 kg și 22.2 mm grosime. M-aș risca să spun că este un ultrabook de 15.6 inch, deși din câte știu nu se menține ideea de ultrabook dincolo de 14 inch. Intel are niște standarde stricte. Are hardware de ultrabook, grosime și greutate redusă, se menține afirmația mea.

M-a impresionat ca design, unul elaborat cu linii fine, finisare de top, aluminiu pe spate, dar înconjoară și tastatura, boxele integrate frumos, touchpad mare și bine diferențiat de restul laptopului, tastatură iluminată, subțire. Cred că este și cel mai frumos laptop de 15.6 inch pe care l-am testat până acum. Nu-i găsesc termen de comparație din acest punct de vedere. Bravo HP și mă aștept să văd produse la fel de frumoase și pe 13.3 inch sau la categorii cu un cost de achiziție mai redus.

Apreciez că nu adună praful așa repede. Carcasa metalică nu-ți dă impresia că se va zgâria ușor, dar pentru orice eventualitate recomand să utilizați husa din pachet.

Ecran și sunet

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (17)

15.6 inch, 1920×1080 pixeli, display cu touch. Acestea ar fi câteva dintre elementele ce definesc ecranul lui HP Spectre XT TouchSmart. Se vede excelent și nu am ce să-i reproșez. Marginile display-ului sunt destul de mici și negre. Este un display mai gros, așa sunt majoritatea ca touch spre a oferi o rezistență mai mare atunci când îl controlezi tactil. Mi s-a părut puțin ciudată îmbinarea dintre ecran și carcasă, scoate un sunet pe care l-am mai regăsit la unele carcase din plastic ale telefoanelor. S-ar putea să fie doar o problemă singulară la sample-ul de test.

Unghiul de vizualizare, luminozitatea și calitatea imaginilor afișate de către tehnologia HP BrightView este la cote înalte. Touch-ul funcționează precis și în combinația cu Windows 8 se dovedește o soluție fericită, un plus de operabilitate în realizarea a diverse sarcini: browsing, navigarea prin fotografii, gaming.

Sunetul beneficiază de tehnologia Beats Audio și boxa o regăsiți la contactul din ecran și tastatura, mai precis deasupra tastelor și sub display. Se aude destul de tare, dar parcă mă așteptam la un plus de bass. Nici nu am umblat prea mult prin setări. Impresionează în mod plăcut și la acest capitol. Laptopul are și un jack de 3.5 mm pentru conectarea unor căști sau a unui sistem audio distinct. Îl regăsiți în lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (2)

Hardware de ultrabook: Intel Core i5-3317U + 4 GB memorie RAM și un maxim de 8 GB, soluție de stocare hibridă cu SSD Samsung de 32 GB și HDD Hitachi de 500 GB la 5400 rpm, placă grafică integrată Intel HD Graphics 4000. Peste toate aceste specificații hardware a fost pus Windows 8.

Se mișcă impecabil în browsing, documente office, jocuri cu cerințe grafice mai puțin elaborate, editare foto și video de bază. Bootează repede și asta pentru că sistemul de operare folosește SSD-ul de 32 GB și cei 500 GB asigură suficient spațiu de stocare. Este silențios și doar la operații în care HDD-ul începe a fi solicitate se aude un zgomot ușor perceptibil. Dacă ești în căutare de laptop de gaming sau pe post de desktop replacement recomand să vă orientați spre alte laptopuri. Sunt o multitudine de alternative.

HP Spectre XT TouchSmart 15 a fost conceput să fie pe placul celor care doresc să aibă un display de calitate, Windows 8 + control tactil, viteză în meniu, browsing sau alte aplicații. Merge să-l folosești pentru redare de video, îl conectezi pe acasă la un monitor secundar. Pot găsi o mulțime de situații în care se dovedește util.

Aplicațiile integrate by default în Windows 8 au primit un update semnificativ. Cu siguranță că HP-ul din test va face pasul și spre viitorul Windows Blue / Windows 9 sau cum se va numi următorul sistem de operare al companiei americane cu sediul în Redmond. Se anunță a fi mai degrabă un update și nu va fi un pas la fel de mare ca trecerea de la Windows 7 la Windows 8.

HP are o categorie de aplicații recomandate în Windows Store. Am selectat câteva dintre ele, cele care par a fi cele mai utile:

1. HP Scan and Capture;

2. ABBY FineReader Touch for HP;

3. mSecure for Windows 8 and HP;

4. Vimeo for HP;

5. YouSendIt for HP.

Mai sunt aplicații precum: Box, Don t get angry! HP Edition, Disk Falcon HP, Roxio MediaBook Plus for HP.

Dintre aplicațiile pe care le regăsiți la momentul actual / martie 2013 în Windows Store recomand:

1. Twitter;

2. Google Search;

3. Skype;

4. Wikipedia;

5. Dropbox;

6. Facebook Plus;

7. TuneIn Radio;

8. Adobe Reader Touch;

9. Gmail Touch;

10. Yahoo! Mail;

11. Instagram Client;

12. YouTube Player;

13. Cinemagia;

14. Seenow;

15. Toolbox for Windows 8.

Windows Store începe a fi mai populat și sper ca aplicații din ce în ce mai interesante să ajungă acolo. A fost prima dată când am navigat în magazinul de aplicații pe un display FHD și îmi place că adună mai multă informație într-un mod mai condensat.

Performanță

Windows8-Experience-Index-HP-Spectre-XT-Touch-2

Am făcut câteva teste de benchmark și mai multe detalii găsiți și în capturile de ecran. Cu browserul Chrome pentru Windows 8 a scos 468 puncte în HTML5test. În Browsermark 2.0 s-a ridicat până la 4790 de puncte.

Alte teste de benchmark:

Teste benchmark

HP Spectre XT TouchSmart 15

Prime Benchmark

26787 puncte

3DMark 11

P526

HTML5test

468 puncte cu Chrome pentru Windows 8

BrowserMark 2.0

4790 puncte

Notele din Windows 8 Experience Index ( de la 1 la 9.99):

Note Windows 8 Experience Index

HP Spectre XT TouchSmart 15

Procesor

6.9

Memorie

5.9

Grafică

4.6

Grafică de gaming

6.2

Spațiu de stocare

5.9

Conectivitate

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (29)

Wi-Fi în standardele a/b/g/n + bluetooth 4.0. În partea stângă dați de portul RJ-45 pentru conectarea la rețea, HDMI, USB 2.0 și USB 3.0, miniDisplay port. În dreapta regăsiți jack-ul pentru încărcător, jack-ul de 3.5 mm și cititorul de carduri.

Butonul de power a fost dispus deasupra tastelor, acolo unde se află și difuzorul cu tehnologia Beats Audio. LED-ul nu deranjează vizual. Lipsește un port VGA, dar majoritatea monitoarelor din prezent au migrat pe HDMI, plusează prin miniDisplay port ce se anunță a fi de viitor. Din păcate adopția display port-ului se face mai greu, deși are un randament mai bun decât HDMI-ul, iar VGA-ul nu se ia în calcul.

Tastatură și touchpad

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (19)

Este o tastatură destul de egronomică, iluminată și LED-urile nu deranjează. Apreciez că au fost atenți și au pus acolo niște LED-uri în spatele tastelor care din anumite unghiuri să fie vizibile și să nu deranjeze la o utilizare îndelungată. Tastele sunt clar individualizate, dar s-au lăcomit puțin. Puteau să le facă ceva mai mari și să nu le adune pe toate într-un spațiu îngust dacă mă uit la dimensiunile laptopului. Jumătate cu tastatura este ocupată de taste, iar cealaltă cu zona de odihnă pentru mâini și touchpad-ul. Feedbackul oferit la tastatare este bun, nu se afundă degetul cu totul și nici nu scoate vreun zgomot pronunțat. Cauciucul din care sunt fabricate tastele pare a fi rezistent în timp.

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (20)

Touchpad-ul este cu plusuri și minusuri. La partea pozitivă aș pune faptul că-i clar individualizat, plimbi degetul rapid pe suprafața sa și-ți preia comenzile imediat, nu simți lag sau chestii de gen. Pe de altă parte cele două click-uri dreapta și stânga sunt gălăgioase și flexează mai mult decât sunt eu obișnuit. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai fix. Există alternative la touchpad: display-ul tactil de 15.6 inch cu rezoluție FHD sau un simplu mouse cu care să-ți accesorizezi super-ultraportabilul / dacă permiteți un astfel de termen.

Autonomie

În funcție de setările utilizate ajungi pe la maxim 2h în High Performance și 3h, 3h și jumătate cu Battery Saver. Nu impresionează din acest punct de vedere, deși mi-aș fi dormit ca portabilitatea la un astfel de device să fie continuată și de o autonomie mare. Trebuie să recunosc că este destul de greu să împaci un display FHD, un profil slim și durată de viață lungă pentru acumulator.

Concluzii

HP-Spectre-XT-TouchSmart-15 (5)

HP face un pas în față cu Spectre XT TouchSmart. Ne propune un produs premium cu certe puncte forte, dar și cu unele elemente ce-l trag în jos. Concurența este acerbă și asigur că Spectre XT TouchSmart se află în partea superioară a clasamentului. M-a impresionat atenția la detalii, au încercat să-l facă elegant, simplu și sofisticat. Ultimele două nu prea se leagă, dar vă invit să-l vedeți cu clapeta trasă și să o ridicați. Simplu la exterior, design elaborat cu tastatura și ecranul deschise.

Nu este un laptop gândit a fi de tip desktop replacement sau zona de gaming ci făcut a impresiona vizual, a oferi un display de top, adaptat la Modern UI & Windows 8. Se potrivește celor care fac browsing intensiv, socializare, vizionat de filme pe un display excelent, editare foto și video de bază, jocuri fără a ne referi la cele care au nevoie de o placă grafică dedicată bine pusă la punct.

PRO

– display FHD de mare calitate, luminozitate puternică, detalii foarte bune;

– design premium, mult aluminiu, atenție maximă la finisare;

– viteză în rularea interfeței Modern UI de pe Windows 8, control tactil intuitiv, browsing rapid;

– tastatură ergonomică și iluminată;

– sound de efect;

– greutatea și grosime redusă pentru un laptop de 15.6 inch cu display touch și rezoluție FHD, aluminiu în carcasă.

CONTRA

– preț;

– autonomie ce nu impresionează.