HTC ChaCha – review

10/08/2011

Am tot amânat această recenzie din lipsă de timp și mai ales de concentrare. Acum să trecem la treabă și să relatez impresiile lăsate de telefonul cu buton de facebook. Am avut varianta albă, dar îl găsiți și pe negru dacă doriți un plus de seriozitate. Îl văd ca pe un smartphone destinat adolescenților și tinerilor în general. Mai ales pentru cei care postează intensiv pe facebook, twitter și scriu mesaje. Dispune de cea mai bună tastatură qwerty verticală regăsită de mine pe un telefon mobil. Este chiar mai precisă decât aceea de pe Nokia E72 – un smartphone business care a făcut legea în urmă cu 2 – 3 ani de zile. Tastatura qwerty are butoanele clar individualizate și nu riscați să apăsați involuntar pe altă cifră sau literă decât cea dorită. Primele impresii le găsiți aici.

I. Design, ecran și sunet

Pare ușor ca un bonsai japonez fiind mai lat, dar pică bine în mână. Este ușor îndoit cu o curbură la jumătate. Materialele alese sunt de calitate. Culorile alese sunt argintiu și alb. Mi-a amintit de HTC Flyer. Capacul bateriei se deschide ușor. Au dispus în partea de sus jackul de 3.5 mm, butonul pentru pornire/oprire și pentru blocare sau deblocarea rapidă a displayului. Pe lateral stânga dați de reglarea volumului și portul microUSB. Au mers pe minimalis maxim. Nu avem o tastă pentru declanșarea rapidă a camerei foto, dar cred că nu este o mare pierdere. Difuzorul este dispus pe spate lângă camera foto de 5 Megapixeli și un led flash. Sunetul oferit este de calitate și nu au ales să pună un difuzor strident, foarte puternic ci au ales unul care să redea fidel, are și un pic de bass. Capacul bateriei se înlătură ușor și după îndepărtarea bateriei aveți acces la slotul pentru

Ecranul TFT are 2.6 inch cu rezoluție 480×320 pixeli și 256.000 de culori. Se vede bine și s-a descurcat și în lumina soarelui beneficiind de un contrast care ajută la vizualizarea informațiilor. La baza sa se află 4 taste de tip capacitiv cu rol de search, back, personalizare a displayului, navigare între cele patru pagini customizabile cu rol de home.

Sample-ul de test primit de la HTC nu venea cu căștile originale pe jack de 3.5 mm și l-am testat cu unele primite la mp3 player-ul meu de buget – Freeman. Se aude excelent. Presupun că au ținut contul de faptul că publicul setat ca targetat – cei sub 25 de ani – folosesc din pluncția funcția de mp 3 player a telefonului lor. Din acest punct de vedere sunt sigur că HTC ChaCha nu vă va decepționa.

Cum spuneam și mai sus, un mare punct pozitiv este dat de tastatura qwerty. Este primul telefon Android de pe  care am scris cu plăcere pe blog prin intermediul aplicației dedicate din Android Market – blogger (blogul meu personal). Te adaptezi rapid la dispunerea tastelor qwerty pe patru rânduri și 11 coloane. Dispune chiar și de taste de direcție ca la pc în dreapta jos. HTC ChaCha este un companion de nădejde pentru cei ce scriu mesaje pe twitter, facebook sau de tip sms.

La baza ecranului de 2.6 inch și tastelor capacitive se află alte două butoane cu rol în efectuarea/oprirea apelurilor și ieșire din meniu. Abia după aceea se ajunge la tastatura qwerty. Au ales să nu aglomereze telefonul ci să facă fiecare shortcut ușor de accesat, dispunere intuitivă. La bază se află celebrul buton pentru accesarea rapidă a facebook.

II. Hardware

L-aș cataloga un telefon din zona de mijloc. Are procesor de 800 MHz, 512 MB RAM, 512 MB ROM, dispune de microSD de până la 32 GB. Inițial au ales un procesor de 600 MHz și pe ultima sută de metri s-a trecut la unul tactat cu 200 de MHz mai sus. Am încercat să-i fac un test în Quadrant, dar nu am reușit. Permite instalarea aplicației, o rulează, dar când să afișeze rezultatele dă o eroare de genul Service call failed.

III. Sistem de operare și interfață 

Vine cu Android 2.3.3 Gingerbread și Sense UI. Este diferit de toate telefoanele cu Gingerbread pe care le-am testat până acum. Interesant este că datorită rezoluție de 480×320 pixeli când îl ții în landscape ai impresia că ești în portrait și invers. Unele aplicații vor rula doar în landscape. Instalasem vreo 3 – 4 aplicații – Google Plus, Reader, Blogger, Quadrant și deja mi-a afișat că memoria ROM este la un nivel critic. Le-am trecut pe cardul microSD. În mod normal ar trebui să primiți împreună cu ChaCha un microSD de 2 GB pe care să stocați o sumă destul de importantă de aplicații din Android Market.

Aveți acces la o serie de funcții ale ChaCha doar apăsând butonul de deblocare a ecranului și mă refer la Telefon, E-mail, Aparat foto și Mesaje doar trâgând aceste icon-uri către inelul de deblocare specific Sense UI. Pe de altă parte aveți în interfață integrate: stânga – Meniu și dreapta – Personalizare pe lângă cele 4 de tip capacitiv și două clasice de sub acestea cu rol în efectuarea apelurilor. Aș zice că s-a făcut exces de zel în sens pozitiv.

Dintre aplicațiile cu care vine din fabrică amintesc: Books, Calculator, Căutare Rapidă, Căutare vocală, HTC hub, Gmail, Peep – o aplicație dedicată twitter regăsită pe multe dintre telefoanele HTC, Oglindă – potrivită pentru fete ce sunt mereu interesate de înfățișare, YouTube. În mare aș zice că nu sunt lucruri noi ci opțiuni sau servicii cu care ne-a obișnuit Android.

Se descurcă decent în browsing dând impresia că este sprinten. Normal că nu se compară cu telefoanele Android dual-core, dar să nu uităm și prețul de achiziție al lui ChaCha.

IV. Conectivitate

Meniu complet asezonat cu 3G și viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm. Încărcătorul telefonului este gândit să aibă dublu rol. Scoateți cablul și devine intermediar între pc și telefon pentru a transfera conținutul foto și video.

V. Cameră foto/video

Senzor de 5 Megapixeli ce aduce autofocus, led flash și filmează la 720×480 pixeli și 30 fps. Aduce și o cameră secundară VGA de 0.3 Megapixeli pentru apeluri video. Vă puteți face singuri o impresie parcurgând mostrele foto și video.

[nggallery id=127]

httpv://www.youtube.com/watch?v=aHYILdd1UJ8

VI. Autonomie

Telefonul aduce o baterie de 1.250 mAh. În condiții de utilizare moderată se duce spre 2 zile. M-a impresionat faptul că nu se încălzește pe spate ca alte terminale Android. În locul HTC aș fi ales una de 1.500 mAh.

VII. Preț

eMAG.ro – 1.199 lei;

evoMAG.ro – 1.199 lei;

quickmobile.ro – 1.162 lei.

VIII. Concluzii 

HTC ChaCha oferă multe pentru suma pe care  o investiți în el și poate fi un prim smartphone care să vă mulțumească. Nu se compară cu telefoanele de top și nici nu își propune să devină un înlocuitor. Este un smartphone social ideal cu o tastatură qwerty fizică fără reproș, design bine gândit să fie manevrat cu o singur mână și acces la Android Market pentru aplicații pe gustul fiecăruia.

Puncte tari:

– tastatura qwerty, butonul de facebook;

– design;

– interfața sistemului de operare;

– calitatea audiției în funcția de mp3 player;

– browsing.

Puncte slabe:

– un procesor tactat la 1 GHz și o baterie de 1.500 mAh l-ar fi făcut ideal;

– prețul ușor cam ridicat.

Recenzia video este în curs de upload.

[nggallery id=126]

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.