HTC Desire 10 Lifestyle – review

03/02/2017

Am testat smartphone-ul mid-range al HTC, iar impresiile formate sunt grupate în articolul de față. Este propunerea HTC pe o nișă în care se mai află Samsung GALAXY A5 2016 sau Huawei P9 Lite.

În fiecare an se spune că HTC trece prin momente grele, dar au reușit să treacă peste probleme și să reziste în piață. 2017 va fi un an cu adevărat important pentru compania taiwaneză, în contextul în care resursele sale nu se mai află la nivelul din trecut. Îmi doresc să văd că au puterea să renască precum pasărea Phoenix, dar minuni în această industrie nu există.

Totuși, acest articol nu este despre HTC, ci despre mid-range-ul HTC Desire 10 Lifestyle pe care l-am primit la test din partea Orange România (am văzut că ei l-au redenumit HTC Desire 10 Stone).

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB, căști negre clasice pe jack de 3.5 mm, încărcător pe 5V la 1.5A, ghid de utilizare. L-am testat în varianta de culoare denumită Polar White, mai sunt și alte versiuni coloristice: Stone Black, Royal Blue și Valentine Lux.

HTC a gândit acest smartphone pentru publicul tânăr, de aici și tușele mai puternice – carcasă din policarbonat alb cu linii aurii, difuzoare BoomSound cu Dolby Audio. Nu pot să spun că arată rău, dar comparat cu ce oferă concurența, HTC-ul Desire 10 Lifestyle pare ieftin, mi-a dat senzația că HTC putea livra mai mult, mai ales că vorbim de o companie ce a punctat de-a lungul timpului pe partea de design, fiind peste concurența din momentul respectiv (HTC One X, HTC One M7 etc).

Plus că vorbim de un smartphone ce costă peste 1000 lei și arată ca unul de 7 – 800 lei, cel mult. Îl apreciez pentru partea de grip, pentru faptul că nu adună amprentele în partea spate și cam atât. Repet, mă așteptam să impresioneze.

Ecran și sunet

Super LCD de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass, fără a fi specificată versiunea sticlei de protecție. La peste 1000 lei se oferă display HD…, nu asta ar fi problema principală ci luminozitatea relativ redusă, unghiul mai slab de vizualizare față de alte modele concurente. Touch-ul funcționează precis și prompt.

La baza display-ului se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente – de la stânga spre dreapta.

Difuzoarele BoomSound cu Dolby Audio se situează la polul opus. Cred că alături de HTC 10 este smartphone-ul care se aude cel mai clar și puternic din piață, la momentul actual. Dacă cauți un produs excelent pe partea audio, Desire 10 Lifestyle este alegerea din segmentul mid-range, concurența nu se descurcă nici la 50% din cât livrează Lifestyle. Calitatea audio se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm situat în partea superioară, dar căștile din pachet sunt mediocre și pentru a beneficia de un sound impecabil, recomand achiziția altor third-party. Reglarea volumului se realizează din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici stă cheia în care-i judecat Desire 10 Lifestyle. La un telefon de peste 1000 lei se oferă hardware de smartphone ce nu ar trebui să coste peste 5 – 600 lei. Nici nu știu de unde HTC a mai făcut rost de un procesor atât de vechi, Qualcomm Snapdragon 400 fiind anunțat în 2013.

Informații relevate de CPU-Z pentru HTC Desire 10 Lifestyle;

Pachetul hardware este cu adevărat modest – Qualcomm Snapdragon 400, procesor de tip quad-core dezvoltat pe ARM Cortex-A7, Adreno 305 în poziția de accelerator grafic, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. În Facebook, browsing și alte aplicații ce nu necesită putere de procesare, Desire 10 Lifestyle se descurcă. În jocurile complexe, dar și pe partea de multitasking se simte că nu are suficientă putere de procesare. Sense UI este optimizat, iar în interfață nu oferă lag, dar în momentul în care începi a-l folosi intensiv, livrează și întârzieri în ce privește preluarea și efectuarea comenzilor date.

Păcat că HTC nu a venit cu alt procesor pe Desire 10 Lifestyle, un Qualcomm octa-core de generație mai nouă ar fi fost recomandat. Bine că măcar Sense UI se descurcă cât de cât ok, o interfață light, centrată pe utilizator.

Aplicații preinstalate pe HTC Desire 10 Lifestyle;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Drive, Hangouts, Documente, Căutare vocală, Google Foto, Muzică Play, YouTube, Keep;

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Facebook, Instagram, Facebook Messenger;

Alte aplicații: Lanternă, Ajutor HTC, Descărcări, Meteo, Boost+, News Republic, Record – aplicație dezvoltată de Under Armour pentru a înregistra date pe partea de fitness, activități desfășurate peste zi etc.

Screenshots cu interfața Android 6.0 pe Desire 10 Lifestyle;

Performanță

Qualcomm Snapdragon 400 + 2 GB RAM = rezultate mediocre.

Screenshots cu testele de benchmark rulate;

Conectivitate

Este un telefon ce vine în configurații single sim sau dual-sim, cu 4G și viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. În ce privește spectrul acoperit:

2G  – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 28(700), 40(2300).

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.1, radio FM, A-GPS și GLONASS.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află reglarea volumului și butonul de power, frumos individualizat de către HTC. La bază dați de unul dintre difuzoare, portul microUSB și un accesoriu ce permite agățarea unei bande care să permită prinderea terminalului de încheietura mâinii, spre exemplu. În lateral stângă se află slotul pentru cartela / cartelele SIM și slotul pentru cardurile microSD. Nu necesită o agrafă, slotul fiind din plastic și merge a fi deschis cu mâna, nu știu cât de rezistentă este o astfel de soluție în timp.

Al doilea difuzor se află deasupra display-ului. Ambele realizează un duet de excepție. În apelurile de voce se aude clar și puternic. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G, dar nici nu epatează în ce privește viteza dobândită. Asta pentru că nu este dual-band, nu are Wi-Fi ac, 4G din generația anterioară. Alt element ce lipsește – cititorul de amprentă.

Cameră foto și video

Cameră principală de 13 Megapixeli cu f/2.2, filmează la 1080p cu 30 fps și cameră frontală de 5 Megapixeli cu f/2.8. Se descurcă decent, fără a impresiona în mod deosebit, aș spune că se încadrează în linia smartphone-urilor mid-range.

Fotografii făcute cu HTC Desire 10 Lifestyle;

Clip făcut cu HTC Desire 10 Lifestyle.

Autonomie

Bateria este de 2700 mAh, display-ul Super LCD de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și procesorul gândit să consume puțin îl ajută pe HTC să treacă testul unei zile în condiții de utilizare intensivă.

În testul specific a obținut 5 ore și 30 de minute (luminozitate la 100%, redarea playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).

Preț

HTC Desire 10 Lifestyle – 239 euro / aprox. 1078 lei sau 25 euro cu Orange Me 30 ( 29.75 euro pe lună, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 5 GB trafic de internet național, 4 GB pe an în roaming, 600 minute internaționale, 1000 de minute sau SMS-uri pe an în roaming, Orange TV Go și Deezer).

Concluzii

Orange îl afișează la un preț mai bun ca shop-urile online, alte magazine îl listează la peste 1200 lei. Totuși, prețul este determinat în evaluarea lui HTC Desire 10 Lifestyle și la peste 1000 lei, nu oferă o experiență de utilizare care să-l facă recomandat, doar dacă ești un audiofil înrăit. Sunt alternative mai bune, cu hardware actualizat.

PRO

  • Dolby Audio, difuzoare BoomSound, DAC integrat – sunet puternic și clar, suficient de mult bass, mai puternic față de ceea ce primești pe unele laptopuri, calitate păstrată și pe jack-ul de 3.5 mm;
  • autonomie rezonabilă;
  • rezultate decente ale camerei de 13 Megapixeli;

CONTRA

  • hardware învechit;
  • display cu luminozitate slabă;
  • slot pentru sim și microSD ce nu inspiră ideea de rezistență în timp;
  • raport preț / specificații / experiență în utilizare devaforabil.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.