HTC Desire 510 – review

15/03/2015

Pentru câteva zile am testat și HTC Desire 510, cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 4G din oferta companiaei taiwaneze. A sosit la test din partea BNZ GSM. Integrează procesorul Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53 + Adreno 306 în rol de accelerator grafic.

HTC încearcă prin Desire 510 să ofere un smartphone cu priză în piețele emergente, Sense UI + design preluat de la gama Desire + preț de puțin peste 120 – 130 euro fără semnarea unui contract + display generos. HTC ar pune semnul egal între elementele de mai sus și un eventual succes comercial. Experiența de utilizare oferită de HTC Desire 510 este relatată pe larg în capitolele structurate în recenzia de față.

Specificații HTC Desire 510

specificatii-HTC-Desire-510

Design

HTC-Desire-510 (1)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, ghid de pornire rapidă, căști negre clasice pe jack de 3.5 mm, dar cu fir lat ce se încurcă puțin mai greu. Căștile sunt negre, deși telefonul sosește în culoare albă. Oricum nu prea se comentează la telefoane de sub 200 euro, mai ales de la un brand a-list. Bine că a avut căști în pachet și scutește un eventual client de o achiziție separată.

Ca design amintește direct de HTC Desire 816 doar că lipsesc grilele frontale de la 816, grile ce ascundeau difuzoarele frontale. Speakerul lui Desire 510 se află pe spatele smartphone-ului, spre bază. Plastic ușor luciosc pe spate, capacul se desface și oferă acces la bateria de 2100 mAh, la sloturile pentru cartela SIM și pentru lăcașul cardurilor microSD de până la 128 GB. De fapt nu știu cine ar putea să achiziționeze Desire 510 și să plătească 369 lei pe un microSD la valoarea maximă, mai degrabă se vor limita la 8, 16 sau 32 GB.

Cele 158 de gr. și grosimea de 10 mm contribuie la senzația de smartphone butucănos. Sunt telefoane cu specificații de top și valori mai bune. În rest nu sunt prea multe de spus, sigla HTC la baza display-ului, exact unde trebuiau să fie tastele capacitive, de aceea și este puțin peste mână să accesezi cele trei controale de tip touch buttons.

HTC Desire 510 = telefon drăguț cu finisare destul de ok dacă ne raportăm la prețul său, puțin peste 600 de lei. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai subțire și mai ușor, dar astea sunt mofturi pe care multe persoane nici nu le iau în calcul, mai ales când vorbim de un smartphone ieftin.

Ecran și sunet

HTC-Desire-510 (16)

S-a mers pe un TN de 4.7 inch cu rezoluție 480×854 pixeli și aș spune că display-ul este unul dintre punctele sale slabe: luminozitate redusă, ecran ce pare a fi ușor pixelat, unghi redus de vizualizare corectă. Un panel IPS ar fi fost o alegere mai înțeleaptă, dar HTC cred că s-a gândit la marja de preț. S-a mers pe soluția touch buttons, dar logo-ul HTC de la bază dă o dimensiune prea mare pentru partea inferioară, mai ales dacă încerci să păstrezi o simetrie cu partea superioară, mult mai îngustă. Cred că era mai bună o poziționare a logo-ului în partea superioară, ca back, ieșire pe ecranul de start și aplicații recente să fie cât mai aproape de baza smartphone-ului, mai ușor de accesat în situațiile uzuale, de zi cu zi.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele telefonului. Livrează un sunet puternic, clar, bine conturat, suficient de mult bass. Cred că se situează printre cele mai bune telefoane din acest punct de vedere, în categoria sa de preț. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, controale ușor de accesat. Căștile din pachet deși sunt clasice ca formă și nu te-ai așteptat să impresioneze spun că punctează bine, sunet imersiv, intensitate ridicată, calitate. HTC a acumulat expertiză în domeniu.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-Desire-510 (17)

Elementele hardware ce-l animă pe HTC Desire 510: Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53, Adreno 306, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare din care vreo 4.6 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Procesorul Snapdragon 410 este urmașul lui Snapdragon 410 400, iar HTC a pus Android 4.4 KitKat cu Sense UI 5.5. Meritul HTC ajunge a fi dat de lipsa lag-ului / întârzierilor la nivel de interfață grafică, bloatware la minim. HTC BlinkFeed se află la locul lui și adună informație din surse diferite, direct pe ecranul de start, accesabil printr-un swipe de la stânga spre dreapta.

Interesant este că telefonul sosit la review avea și suita de aplicații ale Orange, noroc că pot fi dezinstalate. Presupun că BNZ GSM este și dealer al operatorului telecom amintit.

Aplicații preinstalate pe HTC Desire 510:

Kid Mode – pentru cei care lasă telefonul și pe mâna juniorului;

Polaris Office 5 – suita pentru documentele Office (Word, Excel, PowerPoint);

Activități – organizare a activităților de peste zi

Manager fișiere – nu are nevoie de o descriere;

Meteo – informații despre vreme și prognoza;

Copiere de rezervă HTC – backup pentru aplicații etc;

Se adaugă aplicațiile obișnuite regăsite pe orice smartphone Android (Gmail, YouTube, Google Search etc).

Aș spune că HTC Desire 510 este recomandat pentru browsing, partea de socializare (Facebook, Twitter etc), joculețe din Google Play, jocurile cu grafică complexă îi pun probleme, specificațiile hardware fiind modeste până la urmă.

Performanță

Screenshot_2015-03-11-11-41-11

Rezultate obținute de HTC Desire 510 în câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-HTC-Desire-510

Conectivitate

HTC-Desire-510 (14)

4G cu viteze în download de până la 150 Mbps și 50 Mbps la upload, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 4.0. În partea superioară se află butonul de power și jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB, în lateral stânga nu se mai află niciun element de conectivitate.

În apelurile de voce oferă calitate, audiție foarte bună a interlocutorului și volum suficient. În ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi și 3G / 4G s-a descurcat bine. Nu au fost probleme de vreun fel. Desire 510 este și cel mai ieftin smartphone al HTC cu conectivitate 4G, deși nu știu câte persoane sunt interesate să folosească un telefon low-cost cu 4G. Tehnologia 4G merge mână în mână cu telefoanele de top și abonamentele cu mulți GB de trafic web.

Cameră foto și video

HTC-Desire-510 (5)

Alături de display este una dintre cele mai mari dezamăgiri. În primul rând că nu oferă autofocus ci 5 Megapixeli fixed focus și prin inexistența unui LED flash. Păcat că au sacrificat acest capitol într-un mod de-a dreptul barbar. Mai nimeni în 2015 nu-și dorește o cameră fixed focus pe un telefon, mai ales când alte telefoane B-brand oferă LED flash și senzor de 8 sau 13 Megapixeli în aceeași categorie de preț cu HTC Desire 510.

Câteva fotografii făcute cu HTC Desire 510:

Autonomie

HTC-Desire-510 (11)

Bateria de 2100 mAh oferă 1 – 1.5 zile de autonomie în condiții de utilizare intensă. Ajută procesorul care nu se dovedește a fi gurmand și display-ul cu o rezoluție modestă. În anumite condiții de utilizare poate oferi și mai mult.

Preț

HTC Desire 510 – 623 lei în oferta BNZ GSM.

Concluzii

HTC-Desire-510 (23)

HTC Desire 510 rămâne un smartphone de luat în calcul pentru cei care au un buget mai mic și doresc neapărat să folosească un telefon al companiei taiwaneze cu Sense UI, autonomie bună și 4G, dar vor face concesii la display și camera foto. Am structurat punctele PRO și CONTRA pentru Desire 510.

PRO

– interfață Sense UI cu puțin bloatware și funcționare fără lag / întârzieri în meniu;

– conectivitate 4G;

– autonomie rezonabilă;

– sunet de bună calitate prin speaker-ul integrat sau pe jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA

– display TN cu rezoluție 480×854 pixeli și luminozitate redusă;

– cameră de 5 Megapixeli fără LED flash și fixed focus.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.