Smartphone

HTC nu a lansat foarte multe telefoane în 2012, nu a fost avalanșa cu care ne obișnuiseră în 2011 și 2010. Au preferat să se concentreze pe câteva modele. Acestea au fost HTC One X, HTC One S și HTC One V. La IFA Berlin 2012 de la sfârșit de august și început de septembrie au prezentat HTC Desire X, care nu este un smartphone dual-sim precum HTC Desire V.

HTC Desire X dorește a lupta în segmentul telefoanelor Android middle-level. Concurența este mare și pe parcursul review-ului veți vedea dacă se merită a lua în calcul smartphone-ul companiei taiwaneze care în 2012 a avut un an greu și speră ca pe viitor să impresioneze ca prin 2010 – 2011 când vânzările erau pe un trend ascendent de trimestru la trimestru.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile tehnice pentru HTC Desire X:

Smartphone
Date tehnice
HTC Desire X
Ecran Super LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 233 ppi, Sense UI 4.0
Procesor Dual-core la 1 GHz, Qualcom MSM8225
Memorie 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 203
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează la 480p cu 30 fps, fără cameră frontală
Baterie 1650 mAh
Greutate 114 gr.
Grosime 9.3 mm
Preț 1109 lei pe eMAG.ro

Design

HTC a abordat un nou ambalaj pentru telefoanele sale în 2012, un covraj precum cele de la cutiile cu ouă reprezintă materialul din care sunt făcute cutiile rotunjite de culoare albă în care vin telefoanele sale. La interior dați de HTC Desire X, baterie de 1650 mAh, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, manuale de instrucțiuni, certificat de garanție.

HTC Desire X reprezintă o supriză plăcută de cum îl iei în mână, uitasem cum este să ai un telefon ceva mai compact cu display de 4 inch. Mai degrabă de-a lungul anului la telefoanele pe care le-am testat am fost cantonat dincolo de 4.7 inch. Seamănă puțin cu HTC One X și HTC One S, doar că este ceva mai rotunjit în colțurile sale, o mică bărbie la bază și spun asta cu ghilimele de rigoare.

Capacul bateriei este de tip unibody, acoperă tot spatele cu excepția unei mici zone în jurul senzorului de 5 Megapixeli al camerei foto. Au ales să-l facă dintr-un fel de plastic negru. Mi-a dat impresia că ar fi rezistent în timp, deși este destul de flexibil. Va trebui înlăturat spre a avea acces la slotul pentru microSD de până la 32 GB cât și la cel pentru cartela micro-SIM. Pentru a înlătura capacul nu aveți niciun lăcaș dedicat, trageți, pur și simplu, din partea superioră și veți vedea cum se deschide. Puțin ciudat. Slotul pentru microSIM a fost dispus sub spațiul mai mare în care se află și camera foto, nefiind vizibil. Este bine că bateria de 1650 mAh nu trebuie scoasă dacă montezi cartela SIM sau microSD-ul.

HTC Desire X este un smartphone ce stă bine în mână prin prisma dimensiunilor mai compacte, frumușel și finisat în stilul HTC, adică telefoane bine puse la punct.

Ecran și sunet

Integrează un display de tip S-LCD cu rezoluție 480×800 pixeli și 233 ppi, nu este protejat de sticlă Gorilla Glass, cel puțin din câte știu eu. Display-ul mi s-a părut destul de întunecat și cu luminozitatea dată la maxim. Trebuie să precizez că telefonul sosit la test era un sample și nu varianta finală. În acțiunea directă a razelor Soarelui suferă de glare / reflecție destul de puternică. Din punct de vedere al display-ului nu impresionează, dar se încadrează în limitele clasei din care face parte.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, la bază. Jackul de 3.5 mm a fost poziționat superior. Volumul se reglează din partea laterală dreaptă, o tastă mai mare cu rol de + și -. Nu se transmit vibrații în carcasă chiar și când este dat la maxim, nici nu aduce un volum prea mare. Totuși, se aude decent, asta și pentru că include tehnologia Beats Audio. Sound-ul oferit pe căștile clasice cu fir lat place de la început, calitate, bass și efecte ce te îmbie să asculți muzică în continuu pe HTC Desire X. Concluzia ar fi: boxa – modestă, căștile – sound plăcut ce impresionează.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC a optat pentru un CPU și GPU mai puțin cunoscute: Qualcomm dual-core la 1 GHz + Adreno 203 GPU. Alegerea lor a fost dictată din rațiunea de a obține un cost de achiziție cât mai redus, un smartphone middle-level ceva mai săltat decât un single core, dar care nu rivalizează cu un dual-core din generația trecută în genul Samsung Galaxy S III. Pe lângă procesorul dual-core la 1 GHz și Adreno 203 au mai pus și 768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare + microSD de până la 32 GB.

Nu pun niciodată mare preț pe hardware-ul încorporat ci pe experiența oferită. Rulează Android 4.0 Ice Cream Sandwich și nu știu sigur dacă HTC a promis 4.1 Jelly Bean pe Desire X, nu văd ce motiv ar putea invoca spre a nu pune un software ceva mai nou. Se adaugă Sense UI 4.0. M-am jucat cu telefonul HTC în ultimele trei săptămâni și se mișca destul de greu, avea un lag deranjant. Zilele trecute a primit un update de firmware ce nu a schimabat versiunea sistemului de operare. Avea în jur de 36 MB, sper să-mi aduc bine aminte. Pur și simplu, pare a fi un nou smartphone. A dispărut acel lag și se mișcă mult mai rapid în browsing.

Ca sistem de opere + Sense UI – interfață grafică amintește de HTC One X / HTC One S / HTC One V. La baza ecranului de 4 inch sunt trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire din aplicații direct pe ecranul de start format din cinci ferestre customizabile cu aplicațiile dorite, foldere cu aplicații sau widgets. O altă tastă capacitivă oferă lista cu aplicațiile ce rulează în background, fiind deschise de-a lungul utilizării telefonului. Printr-un gest de tip swipe în dreapta le închideți.

Aplicațiile din smartphone sunt dispuse pe 4 coloane și 4 rânduri. În partea superioară se oferă posibilitatea de a face căutare, acces direct la Google Play / Magazin Play și Meniu. Navigarea printre aplicații se face printr-un swipe lateral.

Are Chrome preinstalat și funcționează decent în browsing. Nu am instalat prea multe jocuri pe telefon, dar capacitățile hardware nu-l recomandă pentru jocurile cu o grafică elaborată. Dintre aplicațiile preinstalate pe telefon:
– 7Digital, Activități, Adobe Reader, Aparat foto, Calculator, Calendar;
– Car, Căutați, Ceas, Chrome, Configurare, Descărcări, Dropbox;
– E-mail, Facebook, Flash Player Settings, Friend Stream, Galerie, Gmail, Google Talk, Google+, Hărți, Hotspot Wi-Fi, Internet;
– Lanternă, Local, Locations, Magazin Play, Manager Activități, Mesaje, Messenger+, Meteo, Muzică, Navigare, Persoane, Personalizare, Polaris Office;
– Radio FM, Reportofon, Rescue, Set instrumente, Setări, SoundHound;
– Știri și meteo, Teeter, Telefon, Transfer, TuneIn Radio, YouTube.

Performanță

Am făcut câteva teste benchmark și rezultatele înregistrate le găsiți mai jos, pentru cei pasionați de acest aspect la un smartphone. HTC Desire X nu este conceput să impresioneze din acest punct de vedere:

Smartphone
Teste de benchmark
HTC Desire X
Quadrant Standard 2801 puncte
AnTuTu Benchmark 6130 puncte
NenaMark1 58.3 fps
NenaMark2 36 fps
CF-Bench 5425 puncte
Vellamo 1156 – HTML5
323 – Metal
BrowserMark 1096 puncte
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Nu impresionează: 3G cu viteze de doar până la 7.2 Mbps, dar cam aceasta ar fi viteza maximă din țara noastră, Wi-Fi în toate standardele, bluetooth 4.0, GPS. În partea superioară dați de butonul dispus central pentru pornirea / oprirea telefonului cât și pentru blocarea / deblocarea rapidă a ecranului, acolo dați și de jack-ul de 3.5 mm.

În lateral dreapta a fost poziționată tasta pentru reglarea volumului, cam greu de accesat în mare viteză. La bază nu se află niciun conector, în lateral stânga este slotul microUSB cu rol în încărcarea bateriei de 1650 mAh cât și în transferul de fișiere cu PC-ul.

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 480p, fără cameră frontală. Vorbim de unul dintre puținele telefoane dual-core care nu filmează măcar la 720p, ce să mai sperăm la 1080p – LG Optimus 2X de la început de 2011 cu Tegra 2 dual-core la 1 GHz și 512 MB RAM știa 1080p la vremea lui, bine că era un telefon de top și nu un middle-level ca HTC Desire X care dorește să aducă o parte din experiența HTC One X la un preț înjumătățit.

Revin cu câteva mostre foto și video, cât de curând.

Autonomie

1650 mAh, trece pragul unei zile în condiții de utilizare moderată. Mi-a plăcut că nu se încălzește așa tare, nici când este utilizat pe o durată ceva mai lungă de timp.

Concluzii

HTC Desire X este un smartphone care trebuie cumpărat în cunoștință de cauză. Nu livrează performanță fără compromis, are câteva puncte slabe, dar punctează serios la design, Sense UI + stilul HTC de a împachet, în sens figurat, un smartphone cu Android.

Puncte forte
– design plăcut, finisare de calitate;
– sound excelent prin căștile incluse în pachet și cu ajutorul Beats Audio;
– autonomie decentă.

Puncte slabe
– hardware dual-core care nu impresionează ca atare în gaming sau aplicațiile ce necesită ceva grafică în plus;
– fără cameră frontală, filmează doar la 480p;
– preț puțin cam mare pentru ce știe să facă, HTC nu este cunoscut pentru telefoanele sale ieftine;
– ușor lag în momentul în care este pus să ruleze mai multe aplicații simultan.