Prin amabilitatea eMAG am testat și smartphone-ul HTC One A9 de care s-a tot discutat din momentul în care a fost prezentat oficial. Totul s-a rezumat la designul pe care compania taiwaneză l-a adoptat, a la iPhone style.

Opinie personală, mi se pare rușinos din partea HTC să copieze iPhone-ul, în contextul în care au lansat unele dintre cele mai frumoase telefoane Android și aici mă refer la linia HTC One M7, M8 și M9. Tot personal, nu pun mare preț pe cum arată un smartphone ci pe ceea ce știe să facă în mod real, cum se comportă la nivel de interfață grafică, aplicații, jocuri, cameră foto și video etc. Pe de altă parte, da, designul joacă un rol important în alegerea unui telefon, pentru majoritatea celor interesați.

Așa credeți că a procedat HTC în cazul noului său smartphone? :)

Posted by Gadget.ro on Sunday, October 25, 2015

 

Cred că HTC prin One A9 mai degrabă și-a dorit să concureze gama de telefoane GALAXY A de la Samsung (A3, A5, A7 etc), dar s-a gândit că un corp de iPhone ajută mai mult într-un eventual succes comercial. Gata, promit să nu mai scriu nimic de asemănările cu smartphone-ul Apple. Până la urmă, chiar nu contează așa mult.

Galerie de imagini cu HTC One A9 și iPhone 6S;

HTC One A9 arată ca un smartphone premium în ce privește calitatea materialelor, atenția la detalii și prețul, dar ca pachet hardware intră în segmentul mid-range.

Specificații HTC One A9

specificatii-HTC-One-A9
Design

HTC-One-A9 (14)

În pachet dați de smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, agrafă pentru sloturile dedicate cartelei SIM și slotului ce antamează un card microSD de până la 200 GB, ghid de utilizare rapidă în limba română și cam atât, strictul necesar.

Colțuri rotunjite, carcasă unibody din metal ce dă un grip bun, peste ce oferă iPhone 6S elemente ce-l definesc pe A9. În laterala superioară se află o zonă acoperită de un policarbonat alb, pe acolo se fac transmisiile de date, presupun că HTC ar fi întâmpinat probleme cu un full body metalic.

HTC One A9 îl consider a fi unul dintre cele mai bine fabricate telefoane Android lansate în 2015, din anumite puncte de vedere îl depășește pe HTC One M9. Apropo, între One A9 și One M9 nu există nicio legătură în ce privește modul în care arată, complet diferite (spate curbat vs spate drept, fără tastă fizică în partea centrală vs cititor de amprentă sub ecran, cameră integrată în linie cu carcasa vs cameră principală ce iese ușor în relief, difuzoare frontale vs difuzor pe laterala de la bază etc).

HTC One A9 îl consider potrivit pentru publicul feminin, atente în mod deosebit la modul în care arată un smartphone și mai puțin concetrate pe specificațiile hardware. Cel mai mult m-a deranjat spațiul de sub ecran, o zonă imensă metalică unde regăsiți și senzorul pentru amprente. Din cauza acelui spațiu uriaș se ajunge la raportul ecran / corp de 66.8%. deși telefonul nu are taste capacitive ci de tip touch buttons. Și asta în contextul în care majoritatea smartphone-urilor de top se laudă cu un raport ecran / corp de peste 70 – 75%. Presupun că și aici și-au dorit să fie în siajul iPhone 6S ce la indicatorul respectiv atinge 65%.

Ecran și sunet

HTC-One-A9 (18)

Uite că HTC s-a reîntors la panelurile AMOLED, cred că de la primul HTC Desire nu au mai avut un astfel de display, sper să nu mă înșel. Teoretic, un AMOLED aduce culori date pe modul vivid, negru afișat natural și economie în consumul de energie. Practic, AMOLED-ul de pe HTC One A9 se descurcă exemplar, fără să deranjeze în ce privește saturația culorilor, unghi larg de vizualizare, precizie ridicată a comenzilor.

Ecran de pe HTC One A9 = AMOLED de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. La baza display-ului se află cititorul de amprentă.

Difuzorul se află la bază, grila dedicată îi anunță prezența. HTC spune că ar respecta nu știu ce standarde Dolby, dar nici la degetul mic nu se compară cu HTC One M9 și difuzoarele sale frontale de tip BoomSound. HTC A9 este mult prea strident, mai ales la peste 70 – 80%, abia pe la 50% te alegi cu un sunet corect. Pe jack-ul de 3.5 mm poziționat în dreapta portului microUSB aduce un sunet de bună calitate, căștile din pachet le consider suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-One-A9 (17)

Qualcomm Snapdragon 617 sosește în premieră pe un smartphone și îl consider o evoluție a mult criticatului Snapdragon 615. Apropo, Snapdragon 615 de multe ori este criticat pentru performanțele relativ modeste, pe unele telefoane nu aduce o autonomie care să impresioneze. Excepție de la regulă: ASUS Zenfone Selfie, dar aici aș pune experiența ASUS în domeniu.

Ce aduce în plus Qualcomm Snapdragon 617 față de Snapdragon 615?

  1. 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download și 100 Mbps în upload vs 150 Mbps + 50 Mbps;
  2. 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.2 GHz vs 4 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz.

Sunt două configurații:

HTC One A9 cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare;

HTC One A9 cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare.

La prețul afișat pentru HTC One A9 aș fi fost logic să vină direct cu a doua configurație hardware ca bază. Am testat versiunea mai modestă.

Recunosc că se mișcă exemplar și asta pentru că Sense UI este o interfață optimizată. Apropo, HTC One A9 pe lângă Snapdragon 617 mai reprezintă o premieră, primul smartphone cu Android 6.0 Marshmallow din fabrică din portofoliul companiei taiwaneze.

Am instalat mai multe jocuri și aplicații din Google Play și s-a descurcat fără nicio problemă. Nu trebuie să ai un telefon cu specificații high-end ca să ducă orice .apk din store-ul Android.

Aplicații preinstalate pe HTC One A9:

Aplicații Google: Chrome, Docs, Drive, Gmail, Căutare prin Google, Hangouts, Keep, Maps, Știri și Vreme, Google Photo, Play Movies & TV, Play Music, Play Store, Sheets, Slides, YouTube.

Aplicații HTC: Calculator, Calendar, Camera, Clock, Downloads, File Manager, Flashlight, FM Radio, Gallery, HTC Help ce-l consider un manual de utilizare digital, HTC Dot View pentru husele dedicate, Mail, Mesaje, News Republic, People, Telefon, Fx Photo Editor, Settings, Setup, Themes, Voice Recorder, Voice Search, Weather, Zoe.

Sosește cu touch buttons pe display: back, ieșire pe ecranul de start și aplicații recente., de la stânga la dreapta. Notificările și setările rapide nu sunt modificate prea mult față de ce oferă 6.0 Marshmallow în stadiu nativ.

HTC One A9 aduce o interfață relativ aerisită, centrată pe utilizator, aș spune că ai parte și de ceva bloatware, asta și pentru că Google contribuie din plin (Docs, Slide, Sheets în loc de o singură aplicație care să le grupeze pe toate, la fel și serviciile Google Play sparte în mai multe aplicații pe când ar fi putut să le lase încorporate în store-ul Google Play și gata).

Screenshots cu interfața grafică de pe HTC One A9;

Performanță

Din neatenție nu am salvat capturile de ecran cu testele de benchmark și nu am ce informații să vă ofer. O să încerc să fac rost de un HTC One A9 ca să rulez testele cu care v-am obișnuit: Quadrant Standard, AnTuTu Benchmark, BaseMark X, PCmark, 3DMark, CF-bench. Cine știe, poate avem vreun cititor care mă ajută să salvez această eroare. Cel mai mult mă oftic că am făcut toate testele astea, dar nu am uitat să fac screenshot-urile, iar când am salvat fișierele nu am verificat dacă benchmark-urile sunt la locul lor.

Conectivitate

HTC-One-A9 (11)

Spectrul pe care HTC One A9 îl acoperă:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – 700 / 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2300 / 2500 / 2600 MHz.

Știe 4G în 2600 MHz atât pe banda 7 cât și pe 38, deci acoperă și TDD-LTE-ul Digi Mobil.

Legat de 4G, vitezele în download pot atinge un maxim teoretic de 300 Mbps și limita superioară pentru uploads se situează la 100 Mbps. În ce privește conexiunea la internet nu am sesizat probleme de vreun fel.

În partea superioară nu găsiți niciun element de conectivitate, în lateral dreapta se află butonul de power desenat astfel încât să fie ușor de accesat, reglarea volumului, iar pe lateral stânga dați de porturile ce ascund cartela SIM și cardurile microSD de până la 200 GB, trebuie o agrafă ca să le accesați.

Cameră foto și video

HTC-One-A9 (5)

13 Megapixeli pentru camera principală cu OIS, dual-LED flash și multe alte funcții, cameră frontală de tip Ultrapixel / 4 Megapixeli, ambele filmează la 1080p. Focusul și captura imaginilor se face în ritm alert, dar sunt situații în care trebuie să refaci imaginea pentru că autofocusul se face alandala, nu scoate în evidență ceea ce ți-ai dorit.

Nivelul de zgomot mi se pare deranjant și în condiții de lumină bună, un mare minus, deși vorbim de un telefon la care HTC probabil și-a dorit să impresioneze pe partea de fotografie, mai ales că au pus și OIS / stabilizare optică de imagine.

Fotografii făcute cu HTC One A9;

Autonomie

Bateria de 2150 mAh nu ține pasul cu display-ul ce afișează o rezoluție full HD și cu necesitățile energetice ale ansamblului hardware, de aici o autonomie de maxim jumătate de zi în condiții de utilizare intensive. Noroc că se încarcă repede dintr-un acumulator extern.

Preț

HTC-One-A9 (21)

HTC One A9 – 2749 lei la eMAG.

HTC One A9
7.8 / 5 Reviewer
Pros
  • materiale de foarte bună calitate, atenție la detalii;
  • display bine calibrat;
  • sunet ce impresionează pe jack-ul de 3.5 mm;
  • interfață Sense UI centrată pe utilizator.
Cons
  • rezultate modeste ale camerei principale de 13 Megapixeli;
  • autonomie mediocră;
  • raport preț / specificații nefavorabil.
Summary

HTC One A9 nu a fost gândit pentru cei interesați de putere de procesare de maxim, de rezultate notabile în testele de benchmark ci l-au conceput pentru a puncta pe partea de design, un smartphone cu o calitate a fabricație exemplară și un preț pe măsură.

Rating9

Material de tip unboxing + primele impresii:

Galerie de imagini cu HTC One A9:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.